Ard pădurile

Barlad Online

Un incendiu puternic a cuprins un pâlc de pădure de la marginea Bârladului, însă pompierii au intrevenit la timp. Pe lângă acest incendiu, pompierii militari au mai intervenit la încă trei asemenea evenimente.
Vineri, un incendiu puternic izbucnit într-o pădure de la marginea Bârladului a dat serios de furcă pompuierilor militari. Incendiul a fost sesizat în jurul orei 11 de cătrre niște localnici care treceau prin zonă.
Flăcările au cuprins 8,4 hectare de pădure (formată din salcâm, plop și pin) sitută în imediata apropiere a Lacului Regie-Prodana. Incendiul se manifesta cu violență, iar intervenția pompierilor a fost îngreunată și de vântul puternic, dar și de vegetația uscată care făcea ca flăcările să se propage cu viteză mare. Din aceată cauză, la fața locului au fost trimise forțe importante: două autospeciale de lucru cu apă și spumă, camionul de intervenție din cadrul Detașamentului Bârlad (cu 22 de subofițeri), precum și grupa operativă a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) “Podul Înalt” Vaslui, condusă de colonelul inspectorul-șef Neculai Olaru. Acestora li s-au alăturat 15 voluntari și 10 lucrători de la Ocolul Silvic Bârlad.
“Intervenția adurat aproximativ două ore și jumătate, dar finalmente focul a fost localizat și lichidat. Din fericire, pompierii au reușit să salveze aproximativ 30 de hectare de pădure. Cel mai probabil,  incendiul a izbucnit din cauz aunui foc
deschis. Cei care se fac vinovați pentru acest incendiu vor fi depistați de colegii de la Poliție, demarându-se deja cercetări
pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere”, ne-a declarat locotenent Alina Poiană, purtătorul de cuvânt al IJSU Vaslui.
Tot mai multe incendii de vegetație uscată
Pompierii IJSU Vaslui au fost nevoiți să intervină pentru localizarea și lichidarea a trei incendii de vegetație uscată. Prima solicitare a fost în suburbia Rediu din municipiul Vaslui, unde o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați a fost cuprinsă de flăcări, după ce un localnic a încercat să igienizeze terenul. Focul a fost stins după o jumătate de oră.
Pompierii au intervenit și în localitatea Zgura, comuna Oltenești, unde un incendiu a cuprins cinci hectare de vegetație și mărăciniș. Intervenția a durat mai bine de o oră. O altă solicitare a venit de pe strada Castanilor din municipiul Vaslui, unde un incendiu de vegetație uscată amenința zona de locuințe. Se pare că flăcările s-au propagat de la un foc de igienizare făcut de un cetățean din zonă.
Pompierii au fost nevoiți să stingă un incendiu și la un depozit de furaje din  Negrești. Din primele cercetări se pare că focul a fost provocat de nepotul proprietarului. Intervenția a durat mai bine de trei ore, însă flăcările au distrus 15 tone de furaje.
Și în satul Chersăcosu, comuna Stănilești, un localnic a cerut sprijinul pompierilor pentru a lichida un incendiu care se manifesta la un depozit de furaje.
“Având în vedere faptul că în ultima perioadă s-au produs foarte multe incendii, precum și seceta prelungită, atragem
atenția cetățenilor referitor la necesitatea respectării unor reguli de prevenire a
incendiilor, cum ar fi depozitarea furajelor la distanțe de siguranță față de construcții, interzicerea fumatului în apropierea depozitelor de furaje, iar arderea resturilor vegetale se va face în locuri special amenajate, în condiții atmosferice fără vânt, cu luarea unor măsuri pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se totodată supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității”, a declarat locotenent.Alina Poiană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu