Cum s-a desfasurat referendumul in judetul Vaslui

Barlad Online

Vã tinem la curent cu tot ceea ce se întâmplã azi în judetul Vaslui la Referendum. Vã vom anunta prezenta la vot, incidentele din sectiile de votare si, la sfârsitul zilei, rezultatele!

EXIT-POLL ora 23.00: 84% -”DA”; 16%-”NU”; prezenta 44%
UPDATE ora 21.02
Cu doar trei ore înaintea finalizãrii votului la referendumul pentru suspendarea presedintelui României, prezenta estimatã la vot la ora 20.00, la nivel national este de 37,67% din numãrul persoanelor cu drept de vot. Judetul Vaslui se claseazã, din acest punct de vedere, peste media nationalã, cu un procent de prezentã la vot de 38,83%. Nu surprinde numãrul mare de votanti din mediul rural, 44,20% votând pânã la ora 20, cu 14% mai mult ca la ora 17.00, în schimb orãsenii, cei mai vehementi contestatari ai presedintelui, s-au prezentat în procent de doar 34,33% din numãrul de alegãtori înscrisi pe listele electorale permanente. Practic, fatã de alegerile locale, în aceeasi perioadã de timp, s-au prezentat la vot cu peste 15% mai putini alegãtori din totalul celor 366.646 alegãtori din judetul Vaslui.

UPDATE ora 20.45 - Primarul de la Todiresti juca table în fata sectiei de votare!
Scene incredibile, în aceastã searã, la o sectie de votare din Todiresti. Primarul localitãtii, pesedistul Simiuc, a fost zãrit de oameni jucând table cu politistii, exact în fata sectiei de votare. La aparitia unui reprezentant PDL, primarul a sters-o cu masina de serviciu. În schimb, secretarul si cu politistii din comunã au rãmas pe “pozitii”, existând bãnuiala cã stau acolo pentru a-i influenta pe alegãtori la vot.

UPDATE ora 20.39 - Pe Solomon l-a apucat disperarea!
„Mergeti la vot! Încurajati-vã apropiatii sã facã la fel! Fiecare vot conteazã! Nu lãsati pe altii sã vã decidã viitorul! Prof. Adrian Solomon & Av. Dumitru Boros„. Acesta este mesajul pe care bârlãdenii l-au primit pe telefonul mobil astãzi, toatã ziua! Spre marea lor nedumerire, deoarece nu îsi pot închipui cum de li se cunosc numerele de telefon si mai ales cum de stiu cei doi „mesagisti” numele fix ale bârlãdenilor! „Eu chiar sunt supãratã, asta înseamnã cã ni se intrã în telefon asa? De unde stiu acesti politicieni numãrul meu de telefon si mai ales cã sunt din Bârlad sau Vaslui?”, a spus nedumeritã o femeie care a primit acest mesaj. Ca ea, sute de oameni au primti acest mesaj, din Bârlad, Vaslui si zonele arondate.
UPDATE ora 20.12 - Numãrãtori paralele
PDL si USL se bat în numãrãtori paralele. În paralel cu BEC, PDL si USL au realizat propriile numãrãtori, iar, la ora 20.00, diferenta între cele douã este de aproape patru procente. Potrivit numãrãtorii paralele a PSD, pânã la ora 20.00, la urne au venit 40,2% dintre alegãtori. În schimb, numãrãtoarea paralelã a PDL aratã cã, pânã la ora 20.00, s-au prezentat la vot 36% dintre alegãtori. De asemenea, potrivit CSOP, 35,1% dintre alegãtori s-au prezentat la urne. Pânã la ora 19.00, 31% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, potrivit numãrãtorii paralele realizate de PDL, în timp ce numãrãtoarea PSD arãta cã, pânã la ora 19.50, au votat 39,6% dintre alegãtori. Pânã la ora 19.30, 34,5% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea presedintelui Traian Bãsescu, potrivit unei numãrãtori paralele efectuate de partide.
UPDATE ora 18.02 - Persoanele cu handicap, foarte dornice sã voteze, la Husi!
Urna mobilã a fost foarte plimbatã astazi prin Husi! Desi pare greu de crezut, ea a ajuns inclusiv la… persoanele cu handicap din cadrul CRRPH Husi, în numele cãrora conducerea institutiei a fãcut o cerere pentru urna mobilã. Din partea acestei institutii, s-a primit la sectia de votare amenajatã în incinta APIA, o listã cu nu mai putin de 170 de beneficiari, care ar vrea musai… sã îsi exercite dreptul de vot. Solicitarea pare cu atât mai cudatã, cu cât din însãsi numele institutiei care îi ocroteste, se întelege cã beneficiarii au mari probleme de sãnãtate si, majoritatea dintre ei, nu au discernãmânt. Cu toate acestea, urna mobilã a ajuns la Centru, în jurul orelor 16,00. A poposit apoi la Azilul de Bãtrâni, din vecinãtate, unde s-a fãcut cerere pentru ca 55 de persoane asistate sã poatã vota cu urna mobilã. De mentionat cã atât pentru persoanele cu handicap, cât si pentru beneficiarii din Azil, conducerile institutiilor au fost cele care au fãcut solicitãrile pentru urna mobilã, nu votantii.
UPDATE ora 17.45 - Prezenta slabã i-a bãgat în sedintã pe pesedistii vasluieni
Dat fiind faptul cã la ora 17, în Vaslui, s-a înregistrat un procent de doar 22%, Dumitru Buzatu a luat mãsuri de urgentã. Pe surse, am aflat cã acesta si-a mobilizat subalternii pentru a îndemna oamenii sã meargã la urne. Un prim semn a fos acela cã la ora 18, în Vaslui a crescut procentul pânã la 25,5%. La aceeasi orã, Bârladul avea 25,7%, iar Husul, 27, 6%.
UPDATE ora 17.20 - 26,89, prezenta la vot la ora 17
Pânã la ora 17, doar 26,89 % dintre cetãtenii judeteului Vaslui cu drept de vot s-au prezentat la urne. Este exact acelasi procent ca cel înregistrat la nivel national. De remarcat în judetul Vaslui, diferenta dintre mediul urban si mediul rural. Dacã în rural s-a înregistrat un procent de 30,23%, în urban procentul e mult mai mic, 22,84!
UPDATE ora 16.00 - În mediul urban, Negrestiul conduce în topul prezentei la vot
Din datele comunicate de reprezentantii partidelor politice în sectiile de votare din judetul Vaslui, privind prezenta la vot, la ora 14.00, la nivel judetean cifrele depãsesc media de 20%. Se pare cã pânã la aceastã orã, cei mai activi au fost locuitorii din Negresti, aici prezenta la vot fiind de 23%. Pe locul doi în topul prezentei la urne au fost bârlãdenii, în muncipiul Bârlad s-au prezentat la urne peste 21% dintre alegãtori. Cu un aproape un procent peste media judeteanã în topul prezentei la urne din judetul Vaslui se situeazã cetãtenii din municipiul Husi, cu o medie de 21%. Din statistici BEJ reiese cã electoratul din municipiul Vaslui este ceva mai lenes, aici se pare cã media participãrii la vot este de 20,5%. Pe ultimul loc în topul prezentei la vot este orasul Murgeni, deocamdatã, aici doar 20% dintre alegãtori si-au dat votul la referendumul pentru demiterea presedintelui, Traian Bãsescu.

UPDATE ora 15.35 - Urna mobilã solicitatã pentru un numãr prea mare de pacienti!
La Spitalul de Urgentã din Bârlad urna mobilã a fost solicitatã de ieri, de cãtre conducerea acestuia, pentru 260 de persoane. Lista a fost întocmitã de directorul spitalului bârlãdean, Viorel Petcu, membru marcant al PSD Bârlad si tatãl viceprimarului orasului, Traian Petcu, presedintele OT a PSD Bârlad. Asa cã, s-a încercat si aici o „micã” diversiune: lista s-a fãcut pentru 260 de votanti, iar pânã acum, la aceastã orã (16.00), votaserã doar 88. În aceste momente se analizeazã cum de-a fost posibil ca sã fie trecuti atâtia votanti în plus pe lista întocmitã de directorul Viorel Petcu. Vom reveni cu amãnunte!
UPDATE ora 15.23 - Prezenta anemicã la vot
La ora 14 doar 21,37% dintre români au trecut pe la sectiile de votare. Judetul Vaslui, cu o prezentã la vot de 20,83% dintre cetãtenii cu drept de vot, este pe locul 27, la nivel national, si printre codasele din Moldova, doar Suceava, cu 19,22% find în urma noastrã în acest clasament. Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Judetean Vaslui, în orasele si municipiile vasluiene s-au prezentat la vot 18,96%. Prezentã ceva mai bunã a fost raportatã la sectiile de votare din mediul rural, 22,38% din cetãtenii de la tarã prezentându-se deja, pânã la ora 14 la urne. La alegerile locale, la aceeasi orã, prezenta la vot înregistratã în judetul Vaslui a fost de 27,67%, si trebuie tinut cont cã pe 10 iunie, alegerile au început cu o orã mai târziu decât astãzi, la referendum. Dealtfel, la alegerile din 10 iunie, la aceeasi orã, 14, prezenta la vot la nivel national era cu peste sase procente mai mare. Pe ultimele pozitii în ceea ce priveste prezenta la vot la referendum se situeazã, fãrã exceptie, judetele din Ardeal, “performanta” cetãtenilor din Harghita fiind greu de egalat, dat fiind cã, pânã la aceastã orã, doar 5,11% dintre cei înscrisi pe liste s-au prezentat la urne. Sunt urmati, în coada clasamentului de judetul Covasna, 9,48% si Satu Mare, 12,43%. În schimb, cei din judetele din sudul tãrii sunt cei mai porniti sã voteze, dat fiind scorurile înregistrate în Mehedinti, 36,62% dintre alegãtori dându-si deja votul, Vrancea, judet PSD-ist, fiind pe locul doi, cu 34,33%, urmati de cei din judetele Teleorman, 31,22%, Olt, 29,09%, Vâlcea, 27,52%. Este posibil ca unul dintre motivele pentru care prezenta la vot este atât de micã sã fie canicula din timpul prânzului, fiind sectii de votare în care, în perioada 13 – 14 nu s-au prezentat decât câtiva alegãtori. Oricum, boicotul referendumului anuntat de unul dintre partidele politice se pare cã se datoreazã mai mult… cãldurii.
UPDATE ora 15.15 - „Nu legitimez ilegalitãtile USL”
Senatorul Vasile Pintilie, presedintele PDL Bârlad, a precizat cã nu vrea sã participe la o mascaradã de referendum si ca urmare refuzã sã meargã la vot. „Nu merg pentru ca sã nu legitimez prin votul meu ilegalitãtile si încãlcãrile grosolane ale democratiei, fãcute în aceastã perioadã de cei din USL. Pentru bârlãdenii care mai cred în valorile democratiei si în libertate, am un singur mesaj: nu fiti pãrtasi la încãlcarea legilor de cãtre USL. Timpul va demonstra corectitudinea pozitiei noastre fatã de acest referendum”, a precizat senatorul Vasile Pintilie, care se afla la sediul PDL Bârlad, de unde urmãrea cu mare atentie desfãsurarea votului în tarã si în Bârlad.
UPDATE ora 14.40- Incidente minore si la Bârlad
La orele 14.00, 20 % dintre bârlãdenii cu drept de vot au mers la sectiile de votare. Procentul este u7nul putin mai bun decât cel din alegerile locale, la aceeasi orã. În privinta comunelor arondate (26), procentul mediu privind numãrul celor care au iesit la vot la acest referendum pânã la orele 14.00, este de 17%. Izolat se semnalaeazã cât un incident minor, care se stinge repede, dar care scoate în evidentã intentiiile clare ale USL, ce au dat (se pare cã!) ordin primarilor PSD, PNL si PC de a scoate la vot toti cetãtenii din subordinea lor. De exemplu, în comuna Zorleni a fost un val serios de oameni la vot, între orele 10.00 si 11.00, dupã care nu a mai venit aproepe nimeni laSectia de votare 1, din comunã. Oamenii ne-au spus cã primãrita Paula Hultoanã (PSD), împreunã cu sotul ei, precum si consilierii USL din Zorleni merg din casã în casã si scot oamenii la vot. Informatia n-a putut fi verificatã deoarece la sosire reprorterilor nostriu în comunã, nu era nici tipenie d eom pe stradã si în sectia de votare si nici pe ulitele din sat. „Mereu au fãcut asa, duc oamenii cu masinile lor personale la vot, îi scot vrând nevrând din case”, a spus unul din consilierii PDL din Zorleni. Pânã la orele 13.00 erau prezenti la vot la Sectia 1 Zorleni în jur de 17% dintre vortanti.
Observatorul incomod!
La sectia de votare 75 din Bârlad, situatã în incinta Scolii nr. 3 din Bârlad, Cartier Munteni, dimineatã, înainte de orele 7.00, a avut loc un mic incident, care dovedeste cã presedintii sectiilor de votare din Bârlad sunt ori prea vigilenti, ori prea USL-isti! Laurenti Juverdeanu, presedintele acestei sectii de votare a obstructionat accesul în sectie unui observator, Augustin Popa, reprezentantul Asociatiei „Tineretul Român pentru Natiunile Unite”. Acesta avea acreditare pentru a observa procesul de votare, iar presedintele Juverdeanu a înteles, el stie d eunde, cã reprezentantul ONG-ului trebuie sã asiste doar la numãrarea voturilor si în consecintã l-a poftit afarã. În urma interventiei celor de la BEJ Vaslui, und epresdintele sectiei în cauzã a cerut lãmuriri, s-a „luminat” si el si a înteles cã gresise, astfel cã Augustin Popa a luat loc, dupã jumãtate de orã, în sectie pentru a observa procesul de votare!

UPDATE ora 14.30- Prezentã slabã la vot în comuna Drânceni!
“Pânã la ora 14,00, mai putin de 10% din cei 3741 de alegãtori, înscrisi pe listele comunei Drânceni, si-au exercitat dreptul de vot”, a spus primarul comunei, Gelu Pecheanu. Acesta a explicat absenteismul, din punctual sãu de vedere: “Comuna Drânceni a votat odatã presedintele România, care are mandatul pânã în 2014, iar corect si crestineste este ca el sã îsi ducã mandatul pânã la capãt. Oamenii au vãzut cã el nu a încãlcat prevederile Constitutie si de aceea nu pot fi de acord cu demiterea lui. Locuitorii comunei Drânceni îl iubesc si îl respectã pe presedintele Bãsescu”, a transmis primarul de la Drânceni, Gelu Pecheanu.
UPDATE ora 14.00-Vasluiul, sub media pe tarã!
Prezenta la vot la ora 14, 20,83 %
Judetul Vaslui se încadreazã sub media pe tarã ca prezentã la vot. Astfel, în timp ce, la ora 14 la Vaslui au fost prezenti la urne 20,83 din cetãtenii cu drept de vot, Biroul Electoral Central a anuntat cã 21,37% dintre românii înscrisi pe listele electorale s-au prezentat la vot pânã la ora 14:00, la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Bãsescu.
UPDATE ora 13.40 - Atentie, urna mobilã a început sã circule prin Husi!
În jurul orelor 14,00, la spitalul din Husi este asteptatã urna miobilã, unde se pare cã vor vota 100 de pacienti. Conducerea spitalului spune cã toate aceste persoane au fãcut o cerere scrisã pentru a beneficias de urna mobilã. “Toate cele 100 de persoane au fãcut cerere scrisã în acest sens, care a fost înaintatã celor care au competenta de a aproba urna mobilã. Totul s-a fãcut conform legii, este un drept al oamenilor si a trebuit sã li-l facilitãm”, a transmis medicul Wassouf Emad, purtãtorul de cuvânt al spitalului “Dimitrie Castroian” Husi. De asemenea, medicul Emad a mai precizat cã pacientii care nu au fãcut cerere, dar vor dori sã voteze, vor fi lãsati sã plece din spital, la cea mai apropiatã sectie de votare. Urna mobilã a mai fost solicitatã si la Azilul de Bãtrâni din oras, unde urmeazã sã ajungã în jurul orelor 14,30. Nu lipsesc însã, suspiciunile! Pe listele unor sectii de votare din Husi au vota persoane din Rãducãneni, Osesti si chiar CãlãrasI, fapt considerat de contastatarii referendumului ca fiind destul de suspect. De asemenea, acestia cred cã “plimbarea” urnii mobile prin oras, este un gest “suspectabil”, cu atât mai mult cu cât la Azilul de Bãtrâni multI dintre cei cu drept de vot sunt bãtrâni, cu probleme de sãnãtate, ce pot fi usor influentati.
UPDATE ora 13.25-Deputatul Dan Marian: “Sã nu validãm o loviturã de stat”!
Deputatul de Husi, Dan Marian, a anuntat cã nu va merge la referendumul din aceastã zi, iar motivul tine, în opinia sa, de ilegalitatea acestei actiuni. “Nu votez, pentru cã nu vreau sã validez o loviturã de stat, pe care vrea sã o dea USL-ul”, a spus acesta. De asemenea, a mai avut un mesaj pentru electoratul husean: “ÎI rog sã nu se prezinte la vot”, le-a transmis deputatul.

UPDATE ora 13.20 – Primarul Ciupilan nu va merge la vot!
De data aceasta, pentru prima oarã de când este în functie, primarul Ioan Ciupilan a anuntat cã nu va vota! Si-a justificat optiunea însã optiunea: “Nu-mi place se întâmplã în tarã, la momentul acesta. Pãrerea mea este cã mandatul fiecãrui om ales prin vot democratic, trebuie respectat”, a spus primarul Ioan Ciupinal.

UPDATE ora 13.15 - Husenii, 2769 de alegatori
Husenii au la dispoztie 20 de sectii de votare, amenajate pe raza municipiului, pentru a-sI exercita dreptul de vot. Pe listele electorale sunt trecuti 25.728 de alegãtori. În jurul orelor 11,00, votaserã deja un numãr de 2769 de huseni. “În calitate de organizator al acestor alegeri, am asigurat toate conditiile necesare desfãsurãrii referendumului. Sunt 20 de sectii de votare, unde fiecare, dacã doreste, îsi poate exercita dreptul la vot. Sper ca aceste alegeri sã se desfãsoare în deplinã legalitate”, a spus primarul Ioan Ciupilan. În procente, pânã la ora 11,00, la HusI, au votat 10,76% dintre alegãtori.
UPDATE ora 13.10 - Suparati ca au fost fotografiati in sectia de votare
Mai multi turisti vasluieni plecati în concediu pe litoral în statiunea Jupiter sunt revoltati din cauza faptului cã în timp ce stãteau la rând pentru a vota, au fost fotografiati în repetate rânduri, atât ei, cât si ceilalti participanti la referendum, de un bãrbat care a pretins cã ar fi un admirator al hotelului.
Pe unii vasluieni ziua de 29 iulie i-a prins în concediu, însã acest lucru nu i-a împiedicat sã meargã la vot. Drept urmare, mai multi concetãteni plecati cu familiile pe litoral în statiunea Jupiter, s-au prezentat la prima orã a diminetii la usa hotelului “Delta”, pentru a pune stampila pe foaie de vot. Conflictele nu au lipsit si la scurt timp a izbucnit un scandal care a avut la bazã atitudinea îndrãzneatã a unui cetãtean pasionat de fotografie. Atras de multimea de oameni care stãtea la rând, a hotãrât sã imortalizeze momentul. Bineînteles, întâmplarea a trezit imaginatia celor prezenti printre acestia apãrând ideea unei uneltiri la nivel înalt. “Am mers la vot, la ora 7 dimineata, înainte de a merge la plajã, la hotelul Delta unde a fost amenajatã sectia de votare din statiune. M-am asezat la rând pentru cã înaintea mea mai astepta un numãr mare de persoane. La un moment dat si-a fãcut aparitia un domn care a început sã ne fotografieze. Revoltati, mai multi cetãteni l-au luat la întrebãri si, din cauzã cã acesta continua sã ne fotografieze fãrã a da un rãspuns concret, oamenii s-au impacientat si au ridicat tonul la el, în cele din urmã intervenind jandarmii. Fotograful a sustinut sus si tare cã ar fi fost admirator al hotelelor din statiunile de pe litoral si cã ar fi fotografiat de fapt zidurile clãdirii. În cele din urmã a plecat fãrã a da o explicatie de bun simt si fãrã a primi mãcar un avertisment. Au fost turisti care au vehiculat ideea cã în viitor fotografiile ar putea fi folosite împotriva lor”, a declarat unul din vasluieni, nemultumit mai mult de atitudinea pasivã a jandarmilor decât de interesul fotografului de a-l poza.

UPDATE ora 12.20 - Referendum bine pãzit
Importante forte de ordine au fost desfãsurate în vederea bunei desfãsurãri a referendumului de demitere a presedintelui Traian Bãsescu, incluisv lucrãtori pentru situatii de urgentã sau politisti de la sectia Pasapoarte. În total, peste 900 de lucrãtori de politie, jandarmi sau ai altor structuri din cadrul Ministerului administratiei si Internelor vor veghea la buna desfãsurare a votuãrii. Au fost organizate chiar si sapte filtre în vederea verificãrii microbuzelor si autobuzelor, pentru a se preveni turismul electoral, asa cum a mai fost cazul la unele alegeri din trecut.
La nivelul judetului Vaslui, structurile Ministerul Administratiei si Internelor au luat mãsurile necesare pentru organizarea si desfãsurarea, în conditii de deplinã legalitate, a referendumului national pentru demiterea Presedintelui României, respectând întocmai cadrul legislativ specific. Conform Planului general de mãsuri privind mentinerea si asigurarea ordinii si sigurantei publice, pe timpul campaniei si referendumului pentru demiterea Presedintelui României, aproximativ 900 efective ale structurilor Ministerului Administratiei si Internelor vor actiona pentru buna desfãsurare a activitãtilor aferente zilei de 29 iulie a.c. pe raza judetului Vaslui. Pentru protectia celor 455 de locatii de vot, în care functioneazã 511 sectii de votare, vor actiona 671 lucrãtori, dintre care 266 politisti, 85 jandarmi, 160 politisti de frontierã si 160 lucrãtori pentru situatii de urgentã. Pentru asigurarea climatului de ordine si sigurantã publicã în ziua votãrii sunt angrenati aproximativ 150 politisti, jandarmi, politisti de frontierã si lucrãtori pentru situatii de urgentã, care vor asigura si interventiile la sesizãrile primite la numãrul de urgentã 112. De asemenea, pentru situatii deosebite, sunt constituite la nivelul structurilor M.A.I. si rezerve operative de personal. Astfel, circa 150 de cadre sunt organizate în rezerve de interventie, constituite la nivelul structurilor MAI, pentru rezolvarea unor situatii deosebite, precum si pentru asigurarea mãsurilor de pazã în situatia utilizãrii urnei speciale. Pentru ziua referendumului, 53 politisti sunt organizati în 7 microfiltre rutiere pentru prevenirea turismului electoral: municipiul Vaslui, în zona industrialã, municipiul Bârlad, la bariera Puiesti si iesirea cãtre judetul Galati, municipiul Husi, localitãtile Crasna, Buhãiesti si Drânceni. „Activitãtile în microfiltre constau în verificarea respectãrii legalitãtii activitãtilor referitoare la transportul rutier de persoane, în vederea depistãrii autobuzelor si microbuzelor implicate în transportul de persoane care intentioneazã sã voteze în mod repetat. Toate activitãtile din punctele de microfiltru sunt înregistrate cu aparatura video din dotarea politiei rutiere. Pentru a preveni „turismul electoral”, în aceastã sãptãmânã politistii rutieri au desfãsurat o campanie de informare a operatorilor de transport de persoane pe raza judetului cu privire la prevederile legislative aplicabile în contextul referendumului, posibilitatea atragerii rãspunderii penale ca urmare a încãlcãrii legii si cu privire la necesitatea de a sesiza prin 112 orice faptã ilegalã”, a declarat inspectorul Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Prezentã slabã la referendum
UPDATE: ora 11.00 – 9,92%, prezenta la vot
Conform rezultatelor comunicate de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Vaslui, la ora zece, votaserã doar 9,92% dintre cei 366.646 vasluieni cu drept la vot. Prezenta la vot înregistratã la în judet este mai mare decât cea înregistratã la nivel national, care, la aceeasi orã, era de 9,05%, judetul Vaslui situându-se pe locul 18. Fatã de alegerile locale, se poate spune cã prezenta, cel putin la ora 10, a fost ceva mai bunã, atât la nivel national, pe 10 iunie înregistrându-se 8,99%, cât si la nivelul judetului Vaslui, atunci fiind prezenti, pânã la ora 10, 9,36% din cei cu drept de vot. Un motiv ar fi poate faptul cã multi vasluieni, în general persoane vârstnice, preferând, din cauza caniculei, sã se prezinte la urne încã de la prima orã. Asa cum era de asteptat, în mediul rural prezenta la vot a fost mai mare 10,57% dintre persoanele cu drept de vot exprimându-si optiunile pânã la ora 10, fiind din acest punct de vedere pe locul 12 pe tarã, în timp ce în orase si municipii, prezenta la vot la aceeasi orã fiind de 9,14%, locul 24 la nivel national.
UPDATE ora 10.00 - Primar evacuat din sectia de votare

Aurel Turcu, primarul comunei Dragomiresti, a fost evacuat din sectia de votare din centrul comunei. Primarul voia neapãrat sã asiste la procesul de votare, nerespectând astfel legea referendumului si dispozitiile BEC.
Primarul comunei Dragomiresti, Aurel Turcu, fost PRM-ist, actualmente liberal, voia sã supravegheze procesul de votare de la el din comunã, probabil pentru a fi sigur cã îndeplineste targetul de prezentã la vot trasat de mai marii partidului. S-a postat pur si simplu în sectia de votare din amplasatã la cãminul cultural din Dragomiresti, uitând cã au trecut alegerile locale, atunci când, fiind candidat la functia de primar, avea dreptul sã supravegheze procesul de votare. Degeaba i s-a explicat cã, conform circularei 229/28.07.2012, emisã de Biroul Electoral Central, nici o persoanã, inclusiv reprezentantii autoritãtilor locale, cu exceptia fortelor de ordine puse la dispozitia presedintilor sectiilor de votare, nu pot stationa, în locurile publice din zona de vot mai mult decât timpul necesar exercitãrii votului. A fost nevoie de interventia presedintei sectiei de votare pentru a-l evacua pe primarul Aurel Turcu, punându-i-se în vedere cã trebuie sã respecte perimetrul de 500 m în jurul localului de vot.
UPDATE ora 7.00 - S-a dat startul la referendumul pentru demiterea presedintelui României. Încã de la primele ore ale diminetii, vasluienii au început sã se prezinte la urne, fie pentru a evita canicula anuntatã pentru ziua de azi, fie din spirit civic, fie pentru cã, datoritã mãsurilor de austeritate promovate pe timpul mandatului presedintelui suspendat Traian Bãsescu, vor sã-i dea un vot de blam acestuia. În judetul Vaslui sunt 511 sectii de votare deschise, aceleasi ca la alegerile locale din data de 10 iunie 2012, fiind printre putinele judete în care nu s-au înfiintat sectii de votare suplimentare, pentru persoanele aflate în tranzit sau în vacante. În municipiul Vaslui au fost desemnate 51 sectii de votare, 46 la Bârlad, 20 la Husi, 8 la Murgeni si 10 sectii la Negresti. “Pânã la ora 10, nu au fost raportate incidente, activitatea în toate sectiile de votare decurgând normal”, a declarat Vasile Agafitei, presedintele Biroului Electoral Judetean Vaslui. Sute de politisti si jandarmi au fost mobilizati pentru supravegherea sectiilor de votare si asigurarea linistii si ordinii publice în sediile si apropierea acestora. Au fost înfiintate si 7 microfiltre ale politiei rutiere, pe principalele drumuri din judet, care vor verifica autocarele si microbuzele, pentru evitarea turismului electoral. Spre deosebire de alegerile locale, la referendum pot vota toti cetãtenii cu drept de vot, indiferent dacã au domiciliul stabil în localitatea în care doresc sã-si exercite dreptul de vot sau nu, cu mentiunea cã, în cazul în care acestia sunt în localitatea de domiciliu, pot vota doar la sectia de votare la care sunt arondati. Ca si la alegerile locale, birourile de evidentã a populatiei functioneazã în program normal, pentru ca cei care, din diferite motive, nu au acte de identitate valabile, sã poatã obtine aceste acte, pentru a-si putea exercita dreptul de vot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu