Seceta a fãcut prãpãd, iar Guvernul promite despãgubiri si irigatii ieftine

Barlad Online

Anul acesta, seceta a fãcut prãpãd în toatã tara, în judetul Vaslui mii de hectare sunt compromise, iar micii fermieri au fost adusi în pragul falimentului. Mai mult, temperatura extrem de ridicatã si lipsa precipitatiilor au lãsat suficiente sate si fãrã apã în fântâni. Potrivit prefectului Radu Renga, Guvernul a stabilit deja aplicarea a câtorva mãsuri cu efect pe termen scurt pentru a ameliora situatia alarmatã produsã anul acesta de secetã.
Mii de hectare de suprafete agricole cultivate cu grâu, porumb si floarea-soarelui au fost calamitate de secetã si în judetul Vaslui, potrivit declaratiilor prefectului Radu Renga. Din primele estimãri, seceta prelungitã de anul acesta a afectat cel putin 46.000 ha de suprafete cultivate cu grâu si peste 16.000 de ha, cultivate cu porumb. Pentru cã situatia a atins dimensiuni alarmante, Guvernul a decis sã dea o mânã de ajutor agricultorilor a cãror muncã si investitii s-au dus pe apa Sâmbetei, costuri mai mici pentru irigatii si despãgubiri pentru posesorii de culturi asigurate de pânã la 7.500 euro/h – sunt doar câteva din initiativele venite de la ministerul Agriculturii. “Am cerut Directiei Agricole sã pregãteascã o situatie cu toate suprafetele agricole calamitate, pentru a vedea exact dimensiunea problemei, în ceea ce priveste mãsurile care vor fi luate pentru sprijinul agricultorilor a cãror suprafete au fost calamitate de secetã. Vorbim în primul rând despre reducerea pretului pentru irigatii. ANIF va avea un tarif pentru energia electricã necesar acestor operatiuni mai mic cu 25%, pentru suprafetele asigurate. Despãgubirile pot ajunge si la valori de pânã la 7.500/ha. De asemenea, anul acesta APIA va elibera mai repede acele adeverinte necesare creditelor agricole, iar din 16 octombrie APIA va putea face plãti în avans fermierilor care beneficiazã de sprijin european”, a explicat Radu Renga, prefectul judetului Vaslui.
Ca si cum nu ar fi fost suficient, seceta nu s-a multumit numai sã pârjoleascã pãmânturile, din ce în ce mai multi oameni sunt obligati sã se confrunte si cu lipsa apei, seceta secându-le fântânile. ” Pânã acum autoritãtile locale au spus cã se descurcã si cã nu au nevoie de ajutor. Situatia este ceva mai gravã în douã localitãti, la Pogonesti, unde ca o primã solutie, primarul a luat decizia de a rationaliza consumul de apã, si la Mânjesti, în comuna Munteni de Jos, unde aproximativ 600 de persoane au probleme pentru cã le-au secat fântânile. Ca o solutie de moment noi le-am propus primarilor sã-si achizitioneze niste rezervoare din fibrã de sticlã si sã le monteze în sate, acestea urmând a fi alimentate cu apã prin autospecialele ISU. Aceste rezervoare sunt destul de ieftine si reprezintã o solutie bunã, doar pentru moment, asta pentru cã pe termen lung ar trebui sã gãseascã ei însisi solutii.” a declarat prefectul de Vaslui. Dacã situatia se înrãutãteste, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Vaslui este pregãtit sã intervinã, colonelul Nicolae Olaru a declarat cã alimentarea cu apã nu este o problemã, inspectoratul dispunând de suficiente autospeciale care sã deserveascã populatia pentru apã menajerã si de alte trei autospeciale noi, la Vaslui, Husi si Bârlad, dotate cu rezervoare de inox, autorizate de DSP pentru transportul apei potabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu