Scandalul buletinelor, în atenția polițiștilor

Barlad Online

Polițiștii verifică o serie de primării din județ asupra cărora planează suspiciunea că ar reține în mod abuziv cărțile de identitate ale asistaților social, pe motiv că trebuie să le actuializeze datele de dosar, pentru a nu putea vota la referendumul de duminică.
Conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui a dispus să fie luate imediat măsuri pentru a contracara orice faptă care se constituie în infracțiune. Astfel, polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul de Ordine Publică s-au sesizat din oficiu și au început cercetări pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de împiedicare prin orice mijloace a participării la vot.
Legea 3/2000 prevede la articolul 52 că “împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum se pedepsește cu  închisoare de la șase luni la cinci ani și  interzicerea unor drepturi”.
“În cazul în care există persoane cărora le-au fost reținute cărțile de identitate, le recomandăm să se adreseze la orice unitate de poliție pentru a fi demarate cercetări în conformitate cu legislația în vigoare”, a se arată într-un comunicat remis de IPJ Vaslui.
Prefectura are propria anchetă
Prefectura Vaslui a declanșat, de asemenea, o anchetă în cazul unor posibile cazuri de abuz din partea unor
primari care ar reține acte de identitate ale localnicilor până după referendumul din 29 iulie pe motiv că trebuie reactualizate datele din dosarele de ajutor social.
“Am primit semnale din județ că anumiți primari vor să abuzeze de faptul că ajutoarele sociale sunt date de către primării și, în acest sens, vor să rețină buletinele sau cărțile de identitate ale cetățenilor până după referendum, îngrădindu-le astfel dreptul constituțional de a vota. Am luat legătura cu Serviciul de Evidență a Populației Vaslui dacă are modalități de a interveni asupra primarilor. Totodată, am solicitat și Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui să facă o informare către polițiștii din teritoriu pentru a interveni acolo unde există semnale de comitere a unor astfel de abuzuri”, a declarat, subprefectul județului Vaslui, Andrei Puică.
Prefectura Vaslui a solicitat o informare și la Agenția Județeană de Plăți și  Inspecție Socială asupra evidenței tuturor ajutoarelor sociale acordate în județ în conformitate cu Legea 416/2001 privind venitul minim garantat.
Reținerea buletinelor de primarii PDL, “o diversiune”
Președintele Organizației județene a PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că informația potrivit căreia primarii PDL le rețin cetățenilor cărțile de identitate sub pretextul că le vor da ajutoarea sociale, pentru ca aceștia să nu poată, de fapt, vota duminică la referendum, este “o diversiune lansată în laboratoarele USL”.
“Nu este niciun primar PDL în Vaslui care să se fi gândit măcar să ia buletinele cetățenilor pentru ca oamenii să nu poată merge să voteze. Vă spun clar și răspicat, nu există primar al PDL care să fi făcut un astfel de gest”, a afirmat Dan Marian.
El a mai spus că PDL va lua toate măsurile astfel încât scrutinul de duminică să nu poată fi fraudat: “Vom
stabili modul cum vom reuși să securizăm urnele de vot astfel încât USL să nu poată să fraudeze votul. Am solicitat trimiterea de observatori ai unor organizații nonguvernamentale și sperăm ca aceste ONG-uri vor asigura prezența cu observatori în tote secțiile de votare din județ”. Liderul PDL a estimat o prezență la vot de maxim 35% la nivelul județului Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu