În Vaslui s-a votat ca pe litoral!

Barlad Online

Dupã centralizarea rezultatelor votului din 29 iulie, în care vasluienii au fost chemati sã spunã dacã sunt de acord sau nu ca Traian Bãsescu sã mai rãmânã presedinte, s–a constatat un fapt incredibil. Pe listele suplimentare ale celor 511 sectii de votare din judet sunt trecuti în jur de 30.000 de alegãtori, persoane care din diverse motive nu au votat în sectiile de resedintã. O cifrã incredibilã, dacã luãm în calcul cã la nivelul judetului au votat în jur de 170.000 de persoane. PDL acuzã modul în care s-a fãcut turismul electoral în ziua referendumului si anuntã cã va cere verificarea tuturor numelor înscrise în listele electorale. “Vom duce listele suplimentare la sediul central al partidului si acolo se va verifica nume cu nume, pentru a depista pe aceia care au votat de douã sau mai multe ori. De altfel, în ziua referendumului am fãcut mai multe sesizãri privind un astfel de aspect la Vaslui, în câteva sectii de votare”, explicã deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui.
La sectia 164 din satul Bãcesti, s-au fãcut liste suplimentare într-o veselie. Presedinta sectiei, Liliana Petronela Popa, a semnat liste suplimentare pe care regãsim nu mai putin de 138 de persoane, o situatie incredibilã având în vedere cã vorbim de o sectie de sat, la care sunt arondate câteva sute de persoane pe listele de vot. Probabil, sectia în cauzã este campioana pe judet, cu cele mai multe voturi suplimentare în mediul rural. Un lucru este sigur: la Bãcesti, comunã la granita cu judetul Neamt, s-a fãcut turism electoral, desi au existat în zonã echipaje de politie care trebuiau sã verifice dacã este un trafic intens în orele votãrii. O privire sumarã asupra domiciliilor celor care au votat în sectia cu pricina aratã cã, la Bãcesti, au votat oameni din Iasi, Vaslui, Constanta, Bucuresti, Neamt, Galati, Timis, Bacãu, Brasov, Ilfov, Prahova. Ai spune, citind aceste informatii, cã la Bãcesti s-au concentrat alegãtori din toatã tara, din motive greu de înteles pentru noi. Pe lângã “stranieri”, am gãsit pe listele suplimentare zeci de cetãteni din satele componente ale comunei, fie cã vorbim de Vovriesti, Bãbusa sau Tibãnestii Buhlii. Grav este cã în jur de 25 de persoane chiar din Bãcesti au fost trecute pe listele suplimentare, ceea ce aratã cã alegerile este posibil sã fi fost fraudate în zona Bãcestiului, de persoane care s-au plimbat peste tot prin tarã si au votat – cel mai probabil – la ordinele USL pentru demiterea lui Bãsescu.
Alte sectii de Bãcesti, aceleasi probleme
La sectia 165, tot din Bãcesti, am numãrat un numãr mai mic de alegãtori pe listele suplimentare. Doar 27 de persoane, de pe tot cuprinsul tãrii. Au votat bucuresteni, constãnteni, vasluieni, bãcãuani, ieseni, nemteni, gorjeni (!). Un talmes-balmes de nedescris. Au votat pe liste suplimentare si locuitori din Bãcesti – Elena Topliceanu, Vasilica Sorina Filip, Marcela Angela Rusu, Mihaela Zaharia -, dar si alegãtori de pe Valea Prutului, tocmai de la Stãnilesti – Vasile Zânica Bazan, de 35 de ani, sau Alexandru Ionut Pãduraru, de numai 18 ani! Sectia 166 din satul Bãbusa nu s-a fãcut de rusine, pentru cã într-un amãrât de sãtuc au votat alegãtori veniti din judetele Iasi, Neamt, Vaslui si municipiul Bucuresti. Nu au lipsit alegãtorii din comuna Bãcesti, dupã un tipar bine stabilit în zonã. La Bãbusa au venit sã voteze, tocmai din satul alãturat, Bãcesti, mai multe familii: Cristina Dumitrita Clapa, Spiridon Sain, Gheorghitã Munteanu, Paraschiva Popa sau Constantin Andrian. Rubicã Irina, presedinta sectiei 168 din satul Tibãnestii Buhlii, nu s-a fãcut nici ea de rusine si a trecut pe listele suplimentare 39 de persoane. Nu se stie cum, dar Daniela Maricela Sorecãu, cu adresa în Hunedoara, a ales sã voteze într-un colt de sat al Moldovei, la fel cum a fãcut si Vasile Agafitei, din orasul Breaza, Prahova, Gheorghe Dobrea, din Iasi. O paginã cu 14 nume de la sectia 168 este “dedicatã” localnicilor din Tibãnestii Buhlii, oameni din sat care trebuiau sã se regãseascã pe listele permanente la sectia de votare, nicidecum pe cele suplimentare. Ciudat este faptul cã, printre votantii de pe listele suplimentare din Tibãnestii Buhlii, regãsim o bãtrânã de 83 de ani, Elena Grapã, dar si un bãtrân de 93 de ani. În rest, oameni de 70-75 de ani, pânã la 80 de ani, persoane care au chemat urnele mobile pentru cã erau mânati de dorinta de a-l schimba pe presedintele României!
Turistii electorali s-au plimbat si pe axa Vaslui-Iasi!
În apropiere de Vaslui, la sectia 435 Bârzesti, au votat oameni din Iasi, Vaslui, Hunedoara – din municipiile Lupeni si Vulcan – Buftea, jud. Ilfov, sau Galati. Un sat mare, cel mai mare din comuna Stefan cel Mare, în care locuiesc în jur de 1.000 de persoane, ceea ce ar putea justifica numãrul mare de locuitori veniti din tarã sã voteze aici. La sectia 436, cei din PDL au remarcat un numãr foarte mare de persoane venite sã voteze din alte localitãti decât satul Stefan cel Mare. Au votat la sectia cu pricina foarte multi locuitori din Vaslui, ieseni, locuitori ai unor comune din judetul Vaslui, argeseni, hunedoreni, ca si un locuitor din Marea Britanie, asa cum stã scris pe listele suplimentare, Daniel Nistor Dascãlu. Bineînteles, ca în majoritatea sectiilor de votare din judet, nu au lipsit bucurestenii, veniti în numãr mare si în sectiile din jurul Vasluiului. Ai crede cã, în ziua referendumului, Vasluiul a devenit o zonã turisticã, analizând listele suplimentare cu alegãtori. La o altã sectie de votare din comunã, 434, peste 90 de persoane au fost trecute pe listele suplimentare, fie cã vorbim de alegãtori cu domiciliul în Bucuresti sau comunele din jur, oameni din Vaslui, Caras-Severin, Iasi, Galati, Prahova, Constanta, ca si alegãtori din comunele Al. Vlahutã, Zãpodeni, Vutcani, Lipovãt. Primarul Mihai Moraru explicã situatia. “Noi avem foarte multi locuitori care si-au fãcut case aici, dar au si apartamente în oras. Asa se explicã numãrul mare de persoane pe listele suplimentare, pentru cã aceia care locuiesc în Vaslui au preferat sã voteze la Stefan cel Mare. Oricum, am realizat câti din locuitorii comunei au locuinte la Vaslui, dar si case la noi, cu ocazia referendumului”, spune primarul Moraru.
Deputatul Dan Marian avertizeazã: “Vom verifica toate numele de pe listele suplimentare”
Dupã ce a vãzut listele suplimentare de la referendum, din tot judetul, deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui, si-a pus mâinile în cap. Avea si motive, pentru cã se estimeazã cã în jur de 30.000 de persoane au fost trecute pe listele suplimentare la sectiile de votare din tot judetul Vaslui, un numãr nepermis de mare. “La nivelul judetului Vaslui am ajuns sã numãrãm în jur de 30.000 de votanti pe liste suplimentare, în conditiile în care au votat cam 170.000 de persoane. Este un numãr foarte mare si ne spune cã este foarte posibil ca Vasluiul sã fi fost tinta unui turism electoral în ziua referendumului. Dacã veti urmãri listele suplimentare, veti vedea cã foarte multi locuitori din comunele în care au fost sectiile au votat în satele alãturate sectiei în care au domiciliul, ceea ce este destul de dubios. Noi am sesizat politia, în cursul zilei de duminicã, cu privire la unele aspecte similare în unele sectii din municipiul Vaslui. Vã dati seama, fiind un numãr atât de mare de alegãtori pe listele suplimentare va dura ceva timp pânã se vor descoperi cei care au votat de douã sau mai multe ori. Oricum, noi vom trimite listele la sediul central al partidului, acolo unde se vor face verificãri si acolo unde se vor descoperi persoane care au votat în mai multe locuri vom semnala Autoritatea Electoralã Permanentã si politia”, a spus deputatul Marian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu