Elevii care dau BAC-ul, supravegheati mai ceva ca buteliile!

Barlad Online

Toti candidatii ce vor sustine Bac-ul 2012 în unul din cele 11 centre de examen din judet vor fi monitorizati cu ajutorul camerelor video. În 2011, s-a reusit instalarea sistemelor de supraveghere cu camere abia în sesiunea august-septembrie.
Este o certitudine: Bac-ul din acest an va fi monitorizat cu camere video! Chiar dacã, în 2011, reprezentant ii Ministerului Educatiei spuneau acelasi lucru, pânã la urmã, intentia nu a fost dusã la bun sfârsit, din cauza lipsei fondurilor necesare de la nivel local. Doar în localitãtile în care au existat suficienti bani s-a reusit montarea camerelor video si, implicit, o mai bunã monitorizare a candidatilor la Bac. În judetul Vaslui, doar profesorii au realizat supravegherea participantilor la prima sesiune a examenului din 2011. Si pentru cã rezultatele dezastruoase din alte judete au fost puse si pe seama inhibitiei datorate prezentei camerelor video, la sesiunea augustseptembrie, si judetul Vaslui se putea “lãuda” cu peste 100 de camere video. Acum, însã, toti candidatii vor avea sanse egale. Toate sãlile în care se vor sustine probele de Bac vor fi monitorizate si cu ajutorul sistemelor de supraveghere, nu doar al profesorilor. Mãsura, mai mult decât “criminalã” pentru candidatii ce sperau sã copieze si sã scape nedepistati, a fost dictatã de la Bucuresti si luatã tocmai pentru a se împiedica fraudarea examenului, asta mai ales în urma suspiciunilor apãrute odatã cu aflarea rezultatelor din sesiunea iunie-iulie 2011, când, în judete cu camere video, promovabilitatea a fost extrem de micã, iar în judete fãrã camere, relativ mai mare. Sefii învãtãmântului vasluian sustin cã, în mare parte, cele 11 centre de examen din judet au fost dotate cu camere web si cã, pânã la începerea examenului, toate sãlile vor dispune de “ochiul magic”. În caz contrar, Bac-ul nu va fi organizat decât acolo unde existã sisteme de supraveghere. “Majoritatea centrelor de examen din judet sunt pregãtite din punctul de vedere al monitorizãrii video. Cele mai multe au fost dotate cu camere web în sãlile în care se vor sustine probe de Bac, iar în cel de la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi a fost montat un sistem de supraveghere cu camere video. În cazul în care nu ar exista mãcar camere web într-un centru, examenul nu s-ar mai sustine acolo. E datoria noastrã sã ne asigurãm cã problema se va rezolva pânã atunci”, ne-a spus inspectorul scolar Mihaela Bobârcã, vicepre- sedintele comisiei judetene de Bac.
Centrele de examen si evaluare
La nivelul judetului, prima sesiune a Bac-ului va fi sustinutã în 11 centre de examen. În Vaslui sunt patru centre, respectiv Grupul Scolar Industrial “Stefan Procopiu”, Liceul Teoretic “Emil Racovitã”, Grupul Scolar Industrial “Ion Mincu” si Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”. În Bârlad, Bac-ul se va desfãsura în trei centre. Este vorba despre Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” si Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”. La Husi, absolventii de liceu vor sustine examenul maturitãtii în centrele de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” si Colegiul National “Cuza Vodã”. Ultimele douã centre vor fi la Grupul Scolar Industrial “Nicolae Iorga” Negresti si Colegiul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni. Comisia judeteanã a desemnat si cele patru licee care vor servi drept centre de evaluare a tezelor scrise. Este vorba despre Grupul Scolar Industrial “Stefan Procopiu” si Colegiul Economic “Anghel Ruginã” Vaslui si Liceul Pedagogic “Alexandru Vlahutã” si Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu