A dispãrut cazanul de tuicã de la primãrie!

Barlad Online

Dramã în comunã Arsura
DRAMÃ A dispãrut fãrã urmã cazanul de fãcut rachiu al Primãriei Arsura si, în ciuda faptului cã obiectul cântãrea peste 200 de kilograme, nimeni din comunã n-a vãzut… picior de hot. De cinci luni, de la misterioasa disparitie, nici Politia nu a gãsit vreo urmã. Supãrarea sãtenilor, rãmasi fãrã un bun atât de important pentru ei, se pare cã s-a acutizat în aceastã perioadã si gurilele rele nu ezitã sã-l acuze pe primar cã ar sti unde se aflã cazanul, dar tine totul…secret! În replicã, primarul Mitrofan se apãrã si spune cã, personal, n-ar fi avut niciun motiv sã fure cazanul, de vreme ce dânsului, pur si simplu, nu-i place rachiul!
Desi unora li s-ar putea pãrea ciudat, Primãria Arsura este una dintre administratiile locale ale judetului Vaslui, care are în dotarea sa un…cazan de fãcut rachiu! Cu o capacitate de 500 de litri, cazanul era pus la dispozitia sãtenilor, dornici sã aibã în casã o bãuturã, productie proprie. Din fiecare 10 litri obtinuti, trei mergeau drept “taxã” la Primãrie. Si asa a mers opt ani treaba la Arsura, chiar dacã Primãria nu avea autorizatie pentru acel cazan. Atâta timp cât toatã lumea era multumitã, detaliile parcã nici nu mai contau. La începutul acestui an, însã, a dat necazul peste comuna Arsura: cazanul de rachiu a dispãrut!
“N-a fost furat cazanul de rachiu, a fost luat frumos”!
EFECTE Cazanul fusese pus într-o clãdire a fostului CAP, din preajma satului Pâhnesti, iar un localnic avea în sarcinã sã îl mai supravegheze, din când în când. Pe 4 ianuarie, însã, a dispãrut! A fost chematã Politia, care a fãcut poze, a luat probe de la fata locului, dar degeaba. Nici pânã astãzi nu se stie cine a furat obiectul. “Sigur cã este un obiect important, dacã toatã comuna fãcea rachiu la el! Cum sã nu fie important un cazan de rachiu?!? Din perje, din tescovinã, din ce se putea, fãceai acolo, un butoi cu rachiu, la tine în gospodãrie. Noi nu credem cã a fost furat, cã nu avea cine sã îl ia în spinare, întelegeti? E greu. A fost luat frumos, dar nu spunem pe cine bãnuim, cã ne facem pãcate”, se plâng sãtenii.
Primarul: “Ce e furat, e bun furat! Te pui cu hotii?!”
Desi vizat de aluziile sãtenilor, primarul Mihai Mitrofan nu-si face probleme! Ba o dã pe glumã: “Cazanul de rachiu a fost furat de primar si de cel pe care l-am lãsat sã aibã grijã de el! Dacã asa zic dusmanii politici, asa sã fie. Pãi, ei vorbesc numai prostii! Într-adevãr, cazanul a fost furat la sãrbãtori. Dar nu stiu cine e hotul. Eu nu am cum sã fiu, pentru cã eu nu beau rachiu absolut deloc. Nici bere. Doar un pahar de vin bun, atât. Pe acolo au mai stat tiganii, cu cortul si poate ei, dar nu am dovezi. Politia toatã a venit la fata locului, dar degeaba. Ce e furat, e bun furat. Nu cred cã mai aflã unde este. Cã la noi s-au mai furat lucruri, pe care nu le-a mai gãsit nimeni. Un cal, o vacã, s-au mai furat. Acum a venit rândul cazanului. Asta este, cu hotii nu te pui!”, pare resemnat Mihai Mitrofan.
Cazanul fusese…revendicat!
Alesul recunoaste cã istoria acelui cazan nu e tocmai una simplã, el fiind anterior revendicat în baza Legii 10, de cãtre adevãratii proprietari. Nu a vrut însã sã-l retrocedeze, chiar dacã oamenii aveau suport legal. “Nu am vrut sã îl dau, asa sã stiti. Da, e adevãrat! Eu am vrut sã rãmânã comunei. Fãceau oamenii rachiu. Dar dãdeau si la Primãrie din ce fãceau, dar Primãria nu a vândut rachiu niciodatã. Ce-am fãcut cu el? Când a venit un musafir în comunã, eu l-am servit. Acum, nu mai avem ce face: si cazanul s-a furat si rachiul e terminat demult”, a concluzionat Mitrofan.
INVESTIGATII AMÃNUNTITE
Cercetãrile continuã în cazul cazanului de rachiu dispãrut de la Arsura!
Politia confirmã cele întâmplate la Arsura si precizeazã cã s-a deschis un dosar penal în acest sens. “Într-adevãr, în luna ianuarie s-a reclamat furtul acelui cazan de fãcut rachiu, cu capacitate de 500 de litri. S-a deschis un dosar penal, au fost audiate mai multe persoane, dar pânã acum nu s-a identificat autorul furtului. Cercetãrile continuã”, a explicat inspectorul de Politie, Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt al IJP Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu