Mihai Răzvan Ungureanu: Abuzurile inimaginabile ale puterii pot izola România pe plan internaţional

Barlad Online

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că "abuzurile inimaginabile" ale actualei puteri constatate de cancelariile statelor partenere pot duce într-un termen scurt la izolarea României în plan internaţional. 

Mihai Răzvan Ungureanu a apreciat reacţiile din Europa şi de peste ocean la adresa României ca fiind "cea mai dură critică pe care o primeşte un guvern al României şi o majoritate parlamentară de 20 de ani încoace".
"Valul de critici care vin din Europa, de peste ocean, din capitalele acelor state cu care România are parteneriate strategice din capitalele statelor care fac parte ca şi România din UE şi din Alianţa Nord-Atlantică este răspunsul instituţional foarte precis, replica severă la adresa tentativelor de distrugere a statului de drept. Trebuie ştiut un lucru, cu excepţia anilor 1990 şi 1991, nu ne-am mai confruntat niciodată cu asemenea declaraţii foarte dure, cu atât mai mult în perioada de când suntem membru al NATO şi al UE. O spun cu toată răspunderea, având o experienţă diplomatică şi de comunicare internaţională pe care domnii Antonescu şi Ponta n-o au", a precizat Ungureanu.
El a arătat că aceste reacţii oficiale din Europa şi de peste ocean "trebuie citate într-o cheie aparte".
"Aceste reacţii oficiale trebuie citate într-o cheie aparte pentru că sunt redactate într-un limbaj diplomatic, limbajul diplomatic atenuează severitatea. Este cea mai dură critică pe care o primeşte un guvern al României şi o majoritate parlamentară de 20 de ani încoace", a arătat Mihai Răzvan Ungureanu.
În opinia fostului premier, acest fapt prăbuşeşte imaginea ţării şi va avea consecinţe incalculabile asupra modului în care România este privită în mediul internaţional, asupra economiei României pe pieţele internaţionale.
"Abuzurile inimaginabile ale puterii constatate de cancelariile statelor partenere şi prietene vor duce într-un termen scurt la izolarea României în plan internaţional. Ignorarea lor arogantă, minimalizarea lor reprezintă proba clară a faptului că puterea a orbit: nu vede sau nu ţine cont deloc de consecinţele dezastruoase pe care atitudinea aceasta sfidătoare le atrage asupra tuturor cetăţenilor României", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.
El a arătat că la jumătatea acestei săptămâni va apărea raportul pe ţară a MCV şi că acesta va reprezenta proba adevărului. "La jumătatea acestei săptămâni vom avea raportul pe ţară al MCV. Va fi proba acestui adevăr. Raportul va ţine cont de situaţia în care se află România şi statul de drept astăzi", a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că statul de drept a fost încălcat "în mod inacceptabil" în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării, relatează Bloomberg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu