Gheorghe Piperea: Astăzi dăm Guvernul în judecată, pentru că nu a anulat acordurile cu Chevron

 Barlad Online

 Mai multe ONG-uri şi 4.600 de bârlădeni dau, astăzi, Executivul în judecată, pentru că nu a anulat Hotărârile de Guvern care au parafat acordurile de explorare-exploatare a gazelor de şist pentru Chevron.
     Acţiunea în instanţă este condusă de avocatul Gheorghe Piperea.
     Acum o lună, bârlădenii şi ONG-urile, printre care şi Green­peace România, au înaintat o plângere către Executiv, pentru anularea celor patru Hotărâri de Guvern. Acesta trebuia să ofere un răspuns în termenul legal de 30 de zile.
     Răspunsul venit de la Guvern a fost că nu poate revoca hotărârile de Guvern, prin care acordă drept de explorare şi exploatare către Chevron, întrucât în opinia Executivului acestea sunt legale.
     Gheorghe Piperea ne-a declarat: "O să depun luni (n.r. astăzi) acţiunea în contencios administrativ. Probabil vom avea termen în decembrie, dar o să cerem suspendarea efectelor hotărârile de Guvern".
     Recent, Senatul a respins iniţiativa legislativă care interzice extragerea de hidrocarburi lichide şi gazoase prin fracturare hidraulică.
     Deşi, cât era în opoziţie, tabăra PSD s-a declarat împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, în Senat, cei de la PSD au votat, în majoritate, împotriva proiectului legis­lativ de interzicere a metodei fracturării hidraulice.
     Gheorghe Piperea consideră că votul PSD este un semnal prost, care încalcă recomandarea Parlamentului European de anul trecut, de interzicere a metodei fracturării hidraulice. Domnia sa precizează:
     "Metoda este relativ în regulă să fie aplicată în SUA, unde vorbim de suprafeţe uriaşe şi distanţe lungi între localităţi, dar nu în Europa, unde este o densitate mare a populaţiei. În Carolina de Sud au început deja proteste masive. Este una din suprafeţele cele mai mari în curs de exploatare".
     Pe 22 iunie, Victor Ponta declara, cu privire la lucrările Chevron, că există un moratoriu până în decembrie, adăugând: "După aceea, vom adopta o decizie care, pe de o parte, să răspundă preocupărilor privind protecţia mediului, şi, pe de alta, să ţină cont de faptul că, pentru Româ­nia, orice sursă de energie alternativă este binevenită".
     Gheorghe Piperea spune că acest moratoriu există doar la nivel declarativ, pentru că nu a văzut o Hotărâre de Guvern, care să-l impună.
     *  Adrian Solomon: Probabil că proiectul meu va fi discutat în Camera Deputaţilor, în septembrie
     Senatorul PSD Adrian Solomon, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ de interzicere a exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, este indignat cum colegii săi de partid din Senat au introdus "peste noapte" proiectul pe ordinea de zi.
     Domnia sa explică: "Nu am fost anunţat de această intenţie. Astfel, nu am avut şansa să văd o dezbatere.
     Aştept să mă lupt pentu ideea asta în Camera Deputaţilor, camera decizională.
     Cred că va fi introdusă pe ordinea de zi după 1 septembrie încolo".
     *  Neculai Rotaru, protestatar, Bârlad: Chevron a început prospecţiunile în Galaţi, Vrancea şi Rădăuţi
     Neculai Rotaru, unul dintre coordonatorii activităţii de protest din Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, ne-a declarat că, deşi Chevron a anunţat că amână cu un an lucrările, compania cumpără terenuri şi a început prospecţiunile în judeţele Galaţi şi Vrancea, dar şi în Rădăuţi (judeţul Suceava). În Bârlad, compania s-a ţinut de cuvânt şi a sistat lucrările, mai spune localnicul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu