Chevron îsi pregãteste terenul. Si la propriu, si la figurat

Barlad Online

Autorizat de Consiliul Judetean Vaslui, functional si dotat cu camere video si paznic înarmat. Astfel aratã depozitul de explozivi al Chevron, companie care se pregãteste cât poate mai bine sã înceapã lucrãrile de explorare si exploatare a gazelor din sist.
Depozitul în cauzã se aflã pe teritoriul comunei Banca, la circa 300 metri de Drumul European 581. Drumul de acces a fost amenajat pe câmp si, din loc în loc, au fost montate panouri care te informeazã cã accesul persoanelor neautorizate este interzis. Ieri, asa cum se întâmplã de zile bune, am fost întâmpinat i, încã de la poartã, de un paznic înarmat, care însã nu a pãrãsit perimetrul împrejmuit cu sârmã ghimpatã. Pe stâlpii de iluminat sunt montate mai multe camere video iar în incintã se aflã o cabinã a paznicului, un wc ecologic si douã containere metalice vopsite în alb. Unul dintre containere este ascuns în spatele unei biute (un val de pãmânt ridicat împrejurul depozitelor de materiale explozive). Paznicul a evitat sã vorbeascã cu noi, spunându-ne doar cã el nu poate face declaratii în legãturã cu obiectivul pe care îl pãzeste. L-a dat de gol cã ceva se întâmplã agitatia creatã la scurt timp de la plecarea noastrã. În zonã a venit un autoturism de teren, inscriptionat cu însemnele firmei care a fãcut prospectiunile pentru Chevron.
Liniste suspecta
În timp ce unii îsi vãd linistiti de treabã, altii sunt într-o „silenzio stampa“ suspectã. În aceste zile, doar Asociatia Vira se mai aflã într-o dezbatere publicã pe tema exploatãrii gazelor din sist. Asocia- tia mentionatã a rãspuns, prin intermediul unui comunicat de presã, declaratiilor fãcute recent de cãtre deputatul PSD Adrian Solomon. „Domnul deputat Adrian Solomon face referiri eronate si inexacte cu privire la activitatea Asociatiei Vira“, se aratã în comunicatul în cauzã, remis dupã de parlamentarul a declarat, într-o conferintã de presã, cã asociatia ar fi plãtitã de Fundatia Soros sã îl atace „cu manta“. Membrii asociatiei mai spun cã sunt îngrijorati de faptul cã Solomon a perceput gresit o scrisoarã deschisã adresatã de ei demnitarului, pentru a-l ruga sã explice care sunt mãsurile pe care intentioneazã sã le ia de acum înainte, în contextul în care proiectul de lege initiat de el a picat în Senat. În acelasi timp, ceilalti opozanti vocali ai proiectului Chevron au dispãrut si ei fãrã urmã din atentia opiniei publice. Ne referim aici la Grupul de Initiativã al Societãtii Civile, din care s-au remarcat avocatul Dumitru Boros, protopopul de Bârlad Vasile Lãiu, generalul în rezervã Neculai Rotaru si dr. ing. Gabriel Sava. Cel din urmã a fost singurul care a preciat cã a perceput cãderea legii în Senat ca pe o dezamãgire totalã, dar si cã va continua sã lupte împotriva acestui proiect. Ieri, deputatul Solomon a declarat cã, din punctul lui de vedere, lupta rãmâne deschisã. „Existã un moratoriu care este în vigoare pânã la pronuntarea UE în legãturã cu impactul asupra mediului. Asigur cã pânã atunci lupta rãmâne deschisã si cã nu se va misca nimic în judet si nu va sãpa nimeni nicio sondã, indiferent de câtã agitatie pare a exista pe la nu stiu ce depozit. Pe urmã, dupã ce se va pronunta UE, mai vedem dacã suntem sau nu de acord…“, ne-a declarat deputatul Adrian Solomon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu