BBC: Războiul Ponta-Băsescu declanşează alarma la Berlin, Bruxelles şi Washington

Barlad Online

Rivalităţi politice profunde din România s-au transformat într-un război care a alarmat Bruxelles-ul şi pe care opoziţia l-a comparat cu o lovitură de stat, comentează BBC News Online.
"Manevrele curente pot fi considerate o pregătire a alegerilor parlamentare din noiembrie. Însă o serie de mişcări ale Guvernului Ponta au declanşat alarma la Berlin, Bruxelles şi Washington", scrie Nick Thorpe, corespondentul BBC pentru Europa Centrală, care realizează o amplă analiză, la zi, a recentelor evenimente din România care au condus la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
"Victor Ponta riscă să îşi asume rolul de oaia neagră a Uniunii Europene de la tizul său Viktor Orban, premierul conservator al Ungariei", apreciază BBC, potrivit Mediafax.
"Disputa internă din România a divizat elita politică europeană", continuă Nick Thorpe, precizând că social-democraţii au sărit în apărarea premierului român Victor Ponta (dentru-stânga), în timp ce conservatorii reacţionează alarmaţi.
"Românii par sătui de asemenea conflicte amare", apreciază el, adăugând că preşedintele Traian Băsescu (centru-dreapta) s-a bucurat de o susţinere redusă, dar că viteza cu care Guvernul Ponta a acţionat împotriva acestuia "i-a şocat pe mulţi".
"După opt ani în funcţie, cu legături puternice în Europa şi bucurându-se de o loialitate profundă în rândul jurnaliştilor români, Băsescu câştigă războiul informaţiei împotriva unei administraţii a lui Ponta care a subestimat influenţa media", mai apreciază Thorpe.
El este de părere că "echipa lui Băsescu trebuie să decidă acum dacă să insiste pentru un vot împotriva demiterii preşedintelui la referendum sau a unui boicot (al referendumului), în speranţa unei prezenţe la urne sub 50%" dintre alegătorii cu drept de vot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu