Rezistenți la caniculă

Barlad Online

Temperaturile ridicate din ultimele zile nu au făcut victime în rândul bârlădenilor. Medicii recomandă populației, în special bolnavilor cronic, să evite deplasările în intervalul orar 11-16.
În această săptămână, autoritățile sanitare din județ au început să monitorizeze victimele caniculei. De marți, 19 iunie, am intrat sub incidența codului galben de caniculă și mercurul din termometre a ajuns să depășească 35 de unități.
Deocamdată, canicula nu a făcut victime în zona Bârladului.
Gabriela Daniș, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, ne-a declarat: “În primele 24 de ore de monitorizare nu am raportat Direcției de Sănătate Publică niciun caz, în condițiile în care ni se cere să anunțăm decesele survenite din cauza caniculei și persoanele care au leșinat pe stradă din cauza căldurii. Menționez că se prezintă la Urgențe persoane cu tetanie sau lipotimie (stări de leșin - n.r.), simptomatologie care poate fi pusă în legătură cu temperaturile crescute”.
Pentru a evita efectele nedorite ale caniculei, medicii recomandă populației să dea o atenție sportiă hidratării. Prin urmare, trebuie să consume cât mai multe lichide, iar alimentația trebuie să fie bogată în fructe și legume proaspete. Trebuie evitate deplasările prin soare în intervalul orar 11-16, recomandare care se adresează cu precădere bolnavilor cronic, bătrânilor și copiilor. Dacă sunteți nevoit totuși să ieșiți din casă în timpul amiezii, trebuie să vă îmbrăcați cu haine lejere de culoare deschisă, din materiale naturale. În plus, trebuie să vă acoperiți capul cu pălării sau șepci și să vă protejați ochii cu ochelari de soare.
Angajatorii, atenționați de prefect
Prefectul județului Vaslui, Radu Renga, atenționează toți angajatorii să ia măsurile necesare de reducere a efectelor caniculei, având în vedere faptul că Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de caniculă și disconfort termic până la finele acestei săptămâni, respectiv zilele de 22- 23 iunie, când valorile termice vor atinge 37 de grade.
“În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situatii de Urgență, atrag atenția asupra tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență să monitorizeze luarea tuturor măsurilor privind asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă. Angajatorii trebuie să asigure alternarea efortului dinamic cu cel static, echipament individual de protecție, ventilație corespunzătoare și nu în ultimul rând apa, câte doi-patru litri pe persoană/schimb. Atrag atenția, deasemenea, Inspectoratului Teritorial de Muncă să desfășoare controale intense pentru a verifica dacă angajatorii respectă condițiile de muncă prevăzute de lege în această perioadă”, a declarat, Radu Renga, prefectul județului Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu