Asistentele medicale din Barlad se dezbraca în fața pacienților

Barlad Online

Personalul medico-sanitar de la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad este pus în postura penibilă de a se dezbrăca în fața bolnavilor internați. Cei care lucrează la Reanimare și Bloc operator trebuie să se schimbe de haine chiar pe holul de la intrare, cu riscul de a fi văzuți în lenjerie intimă. Secțiile amintite au fost reabilitate recent și, după finalizarea lucrărilor, vestiarele au fost mutate pe hol pentru că încăperea în care se aflau înainte a căpătat o altă destinație.
Circuitele sanitare în sectoarele “fierbinți” ale Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad nu sunt respectate. Personalul medico-sanitar din Blocul Operator și ATI-Reanimare trebuie să se schimbe pe hol, chiar la intrarea în sector. Angajații sunt puși în această postură penibilă încă de la începutul anului și au sperat că, la finalizarea lucrărilor de reconsolidare a spitalului, li se va repartiza un vestiar, lucru care nu s-a întâmplat. Așa că nu le-a mai rămas altceva de făcut decât să uite de inhibiții și să facă strip-tease în fața pacienților, a aparținătorilor care vin în vizită și a medicilor.
Mai mulți angajați ai secției ne-au spus că au fost puși în postura umilitoare de a fi surprinși în lenjerie intimă, mai ales după-amiaza, când se fac schimbul de tură și contravizitele. Situația este cunoscută de conducerea spitalului, dar nu se ia nicio măsură. Dimpotrivă, cei care au avut “impertinența” de a se plânge au fost puși la respect.
“Directorul de îngrijiri a avut o atitudine total nepotrivită. A zis că are cine să se ocupe de problemă, nu e cazul să facem noi discuții. Am ajuns la concluzia că nu există interes. Suntem ținta ironiilor. Râd toți colegii de noi. Ba au ajuns și brancardierii să facă mișto. Ne este analizată lenjeria intimă și ne sunt criticate defectele fizice”, ne-a declarat o angajată.
“Holul respectiv e tranzitat intens. Intră brancardierii cu pacienții care trebuie să fie operați, tot pe acolo intră și ies ginecologii și chirurgii. Aparținătorii pacienților din Reanimare care vin să se intereseze de soarta acestora trec tot pe acolo. Prin holul unde sunt vestiarele noastre se face aprovizionare, sunt scoase cearșafurile. E ca la balamuc”, ne-a spus un alt angajat.
Am încercat să obținem un punct de vedere de la Liziana Balaban, directorul de îngrijiri, dar nu a fost de găsit.
Viorel Petcu, managerul spitalului, este la curent cu această problemă și susține că o va rezolva: “O să amenajăm un vestiar pentru personalul medico-sanitar, nu o să rămână în situația actuală. Am identificat un loc potrivit. Vom recompartimenta clubul unității, pentru că și așa este prea mare, și vom face acolo vestiare”.
Vestiarele, ascunse la recepție
Conștienți că situația este anormală și neconformă cu legislația în vigoare, conducerea unității a ascuns acest fapt în fața forurilor superioare. Acum două săptămâni, când a fost făcută recepția lucrărilor de reconsolidare a corpurilor C, D și E în fața reprezentanților Băncii Mondiale, au fost ascunse vestiarele. Cu o zi înainte de recepție, dulapurile din tablă în care-și păstrează salariații lucrurile personale au fost mutate în corpurile spitalului care nu au beneficiat de renovări pentru ca totul să arate ca la carte. Imediat ce a fost preluată lucrarea, vestiarele au fost aduse înapoi pe hol.
Înainte ca spitalul să intre în șantier, personalul medico-sanitar avea o încăpere în care să se schimbe. Sala respectivă are acum altă destinație, aceea de oficiu (sală de mese), deși bolnavii de la Reanimare nu se pot ridica din pat pentru a lua masa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu