Generatia de aur se pensioneazã

Barlad Online

EDUCATIEI Zeci de cadre didactice prin mâna cãrora au trecut sute de generatii de elevi îsi iau rãmas bun în aceastã varã de la învãtãmântul vasluian. Multi dintre ei rãmân în memoria educatiei prin functiile pe care le-au ocupat ori beneficiile pe care le-au adus scolii vasluiene. Am putea spune cã se face schimbul generatiei de aur iar ei sunt dascãlii pe care elevii nu-i vor uita pentru multã vreme.
MELU IACOB Odatã cu finalul anului scolar, cunoscutul profesor de istorie Melu Iacob a fãcut pasii cãtre pensionare. Desi a încheiat cariera din postura de simplu profesor, Melu Iacob a avut functii înalte pe parcusul anilor petrecuti în învãtãmânt. Pânã în 2001 a fost director al Scolii nr. 8 “Alexandra Nechita” Vaslui. În acelasi an a devenit inspector scolar general adjunct, sub comanda lui Ionel Armeanu Stefãnicã. Însã nu era pentru prima datã când Melu Iacob ocupa o functie în Inspectoratul Scolar Judetean vaslui. În anii ’90 a fost inspector scolar pentru personal iar dupã revenirea lui la cârma învãtãmântului vasluian, în 2001, a fost martor mai multor schimbãri de conduceri. La finalul campaniei de sefie a lui Ionel Armeanu Stefãnicã, Melu Iacob a ocupat postul de inspector scolar pentru manangement iar o perioadã a fost purtãtor de cuvânt al institutiei. În 2009, acesta a plecat din functie în urma unor presiuni politice însã a preluat din nou postul de director al Scolii nr. 8 Vaslui, ca interimar. Un an mai târziu însã, tot pe criterii politice a fost schimbat si de acolo, în urma unei numiri controverstate care avea sã-l propunã la conducerea scolii pe Florin Moraru. Schimbarea nu a mai avut loc însã Melu Iacob a rãmas doar cu catedra.
DUMITRU BUSUIOC Un alt nume în sistemul de educatie este Dumitru Busuioc, actualul director al Scolii nr. 5 “Stefan cel Mare” Vaslui, care intentioneazã sã se pensioneze în noiembrie. Are 44 de ani în învãtãmânt si este profesor al Scolii nr. 5 Vaslui încã de la înfiintare, în 1971. “Pe atunci aveam ore la sase scoli, printre care si cea la care predau în prezent. La Scoala nr. 5 Vaslui aveam însã putine ore pe atunci”, ne povesteste Dumitru Busuioc. Acesta a mai fost director al scolii în mai multe rânduri, dar pe perioade scurte. Doi ani a ocupat functia de director la Grupul Scolar Industrial “Stefan Procopiu” Vaslui, în perioada în care liceul se numea Întreprinderea de Ventilatoare si Instalatii de Ventilatie Vaslui. Una din realizãrile pe care Dumitru Busuioc le va lãsa ca amintire în scoalã pentru multã vreme este culoarul extern care face legãtura între scoalã, sala de sport si laboratoare. În doar câteva zile se va pensiona si Gheorghe Cârjã, care a ocupat în trei rânduri functii de conducere la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui.
A fost inspector general adjunct în perioada 1986 – 1990 iar din 1990 pânã în 1993 a preluat conducerea ISJ Vaslui. În 1979 – 1986 a fost inspector scolar de matematicã iar în perioada 1978 – 1979 a fost director la actualul Grup Scolar Industrial „Stefan Procopiu” Vaslui. De asemenea a fost presedintele Societãtii Nationale de Matematicã, filiala judeteanã si directorul centrului judetean al Universitãtii „Spiru Haret”. În perioada 1997 – 2005 a fost director al Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui. Din 2005 pânã în 2008 a revenit la conducerea ISJ Vaslui însã a fost înlãturat în urma unui raport nefavorabil al Ministerului Educatiei. A revenit la catedrã, iar doi ani mai târziu a revenit la functia de director al Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, de unde va iesi la pensie, în doar câteva zile.
VICTOR AILOAEI Tot în acest an va îndeplini conditiile de pensionare si Victor Ailoaei, actualul director al Scolii nr. 6 „Mihai Eminescu” Vaslui. Acesta ocupã functia de conducere a scolii tocmai din 1991 însã a ocupat posturi înalte si în trecutul mai îndepãrtat. Ca si Dumitru Busuioc, are peste 40 de ani vechime în învãtãmânt. În perioada 1973 – 1975 a fost coordonatorul Scolii Laza iar din 1975 pânã în 1990 a fost inspector educativ la Consiliul Judetean al Pionierilor si director coordonator al Clubului Elevilor. Una din realizãrile care vor rãmâne în amintirea unitãtii de învãtãmânt pe care a condus-o a fost construirea noii clãdiri a scolii, asa cum aratã în prezent si dotarea clãdirii la ultimele standarde. „Vârsta de pensionare o împlinesc la 1 iulie însã nu pot lãsa scoala asa, urmând sã mã pensionez abia în septembrie”, a spus Victor Ailoaei. Se mai enumerã printre dascãlii care se pensioneazã Veronica Ionascu, fost
profesor al Scolii nr. 6 „V. I. Popa” Bârlad, cea care a lansat-o în lumea gimnasticii pe Andreea Rãducan, Dorel Juverdeanu, fost profesor al Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui si totodatã fost inspector scolar general adjunct, Vasile Onceanu, fostul director al Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi, Ioan Scântei, fost director al Scolii Bãcani, Stelian Pîrvoiu, profesor al Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, Maria Giuscã, profesor al Scolii Costesti si Dumitru Cioclu, profesor al Grupului Scolar Tehnic „Petru Rares„ Bârlad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu