Cheltuielile cu autoturismele sunt deductibile

Barlad Online

Începând cu 1 iulie, toate firmele își pot deduce integral sumele cheltuite pe combustibil la mașinile utilizate pentru servicii de pază și protecție, servicii de curierat, transport de persoane (inclusiv taximetrie), școli de șoferi și agenți de vânzări. Contribuabili care obțin venituri din activități independente și care nu folosesc autoturismele exclusiv în scopul desfășurării activității pot deduce cheltuielile doar în proporție de 50%.
Contribuabilii care obțin venituri din activități independente își pot deduce doar în proporție de 50% cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfășurării activității și a căror masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 de kilograme și nu au mai mult de nouă scaune de pasageri, incluzând scaunul șoferului, a anunțat Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Vaslui. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile dacă vehiculele respective sunt utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat, dacă sunt utilizate de agenții de vânzări și de achiziții, dacă sunt utilizate pentru transportul de persoane cu plată (inclusiv pentru serviciile de taximetrie), dacă sunt utilizate pentru prestarea de servicii cu plată inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire pentru școlile de șoferi, sau dacă sunt utilizate ca mărfuri în scop comercial. Cheltuielile care intră sub incidența acestor prevederi nu includ amortizarea.
“Potrivit noilor modificări aduse Codului Fiscal, la impozitul pe profit, aplicabile cu 1 iulie 2012, cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații, aferente autoturismelor folosite de persoane cu funcții de conducere și administrarea ale persoanei juridice vor fi deductibile în limita a 50%, pentru cel mult un autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuții. Nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 de kilograme și care să nu aibă mai mult de nouă scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile prin situațiile în care vehiculele respective se înscriu în categoriile care u fost menționate și la impozitul pe venit”, ne-a declarat Mirela Bulgaru, purtător de cuvânt al DGFP Vaslui.
O altă modificare importantă din Codul Fiscal se referă la limitarea la 50% a dreptului de deducere a TVA aferentă cumpărării, achiziției intracomunitare, importului sau leasingului de vehicule monitorizate, precum și a TVA aferentă cheltuielilor legate de vehiculele aflate în propietatea sau în folosința persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice. Restricția nu se aplică vehiculelor care cântăresc mai mult de 3.500 de kilograme sau care au mai mult de nouă scaune, inclusiv scaunul șoferului. Limitarea deducerii TVA nu se aplică pentru categoriile de vehicule menționate și în impozitul de venit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu