“Crezul” Episcopiei Hușilor se centrează pe trafic de influență, șantaj și delapidare: “Vrem ca dreptatea și adevărul să învingă!”

Barlad Online


Cei trei preoți “răzvrătiți” continuă războiul împotriva corupției din fruntea Episcopiei Hușilor. Noile demersuri făcute către autorități au dus la deschiderea de noi dosare de cercetare penală pentru comiterea infrațiunilor de trafic de influență, șantaj și delapidare.
Cei trei preoți decăzuți din grațiile conducerii Episcopiei Hușilor - Dumitru Țurcanu, Lucian Botez și Ioan Modiga - sunt mai hotărâți ca oricând să scoată la lumină toate fărădelegile puse la cale de înalții prelați, sub oblăduirea episcopului Corneliu Bârlădeanul. Asta chiar dacă războiul pe care l-au început în urmă cu aproape doi ani i-a costat caterisirea și alungarea din rândul preoțimii, în urma unor simulacre de procese care l-ar fi făcut mândru și pe tiranul împărat Nero.
Cei trei preoți sunt hotărâți să nu renunțe la luptă și speră ca adevărul să iasă la lumină, iar vinovații să fie trași la răspundere. În urma unor demersuri făcute de aceștia, noi anchete penale au fost demarate împotriva unor înalți prelați din fruntea Episcopiei Hușilor.
“Ne referim aici la trafic de influență sau șantaj, acest lucru urmând a fi stabilit de domnii anchetatori. E vorba despre cei 20.000 de lei pe care, la sfârșitul anului 2010, fostul protopop de Fălciu, preotul Ioan Petru, mi i-a cerut drept taxă pentru a sfinți biserica pe care o ridicasem în satul Sărățeni. Banii erau pentru episcopul Corneliu Bârlădeanul, ca acesta să vină la Sărățeni și să sfințească biserica. Este știut faptul că, dintotdeauna, protopopii au fost legătura dintre episcop și ceilalți preoți, adică ei strâng banii pentru episcop. Am făcut plângere la Vaslui, la Parchet, pe această temă și în momentul de față s-a deschis un dosar de cercetare penală împotriva fostului protopop de Huși, Ioan Petru, procurorii urmând să stabilească încadrarea juridică: trafic de influență sau șantaj. În același timp, vom face o nouă plângere către Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, pentru delapidare. Ne referim aici la cei 4.500 de lei pe care Episcopia Hușilor, tot prin intermediul lui Ioan Petru, ni i-a cerut pentru Sfântul Antimis. Nu mai vorbim că este o încălcare gravă a canoanelor și regulamentelor Bisericii Ortodoxe Române, dar măcar vinovații vor fi trași la răspundere și de instituțiile civile pentru că aici este vorba despre delapidare. Au cerut bani de la fiecare parohie din episcopie și vă dați seama că s-au adunat sume imense. Iar
nimeni nu a oferit o chitanță”, ne-a declarat preotul Țurcanu.
De altfel, nici nu ar fi putut să ofere vreo chitanță pentru că aici vorbim despre un caz extrem de grav pentru canoanele BOR. Potrivit acestora, odată cu schimbarea unui episcop, antimisele (o bucată de pânză pe care este imprimată icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului) vechi, semnate de episcopul precedent, sunt retrase și altele noi sunt sfințite și distribuite parohiilor. Această operațiune se face gratis, însă, la scurt timp după întronizare, episcopul Corneliu Bârlădeanul a cerut câte 1.500 de lei de fiecare parohie din mediul rural și câte 2.500 de lei pentru fiecare biserică din orașele județului. Conform canoanelor BOR, pentru această faptă episcopul se face vinovat de simonie, lucru care ar fi trebuit să atragă demiterea sa din fruntea Epsicopiei Hușilor.
Însă, așa cum numai la români se poate întâmpla, adevărații vinovați sunt scoși basma curată, iar cei care au avut “tupeul” să divulge toate neregulile sfârșesc prin a fi judecați și condamnați. Așa cum s-a întâmplat și cu cei trei preoți care au avut curajul de a spune lucrurilor. Culmea este că deciziile luate de Consistoriul Eparhial Huși sunt nule, pentru că organismul respectiv a funcționat fără a corespunde normelor interne ale BOR. Concret, conform articolului nr. 60 din Statutul pentru organizarea și funcționarea BOR, membrii Consistoriului Eparhial trebuie să fie preoți cu cel puțin gradul II, însă doi dintre cei trei membri ai Consistoriului Eparhial Huși - preoții Marcel Traistă și Ionuț Drestaru - nu au îndeplinit această condiție de bază. În consecință, conform articolului nr. 61 din Statutul BOR, hotărârile date de un consistoriu ai cărui membri nu îndeplinesc condițiile, sunt nule de drept. Cu alte cuvinte, toate deciziile pe care Consistoriul Eparhial Huși le-a luat până acum ar trebui anulate. Automat, și deciziile care i-au privit pe Țurcanu, Botez și Modiga sunt nule.
Principala “vină” a celor trei preoți este că au dat în vileag o inginerie financiară de proporții, pusă la cale de conducerea Episcopiei Hușilor, prin care, lunar, în ultimii șapte-opt ani, sume imense (de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi) s-au “topit” în conturile acestei instituții. Practic, preoților și dascălilor din întreg județul li s-au oprit sume importante din salariu, fără nicio explicație. Cei trei preoți au mai dezvăluit în paginile ziarului nostru și alte practici mai puțin ortodoxe ale șefilor lor, prin care toți preoții din județ au fost transformați, încet, dar sigur, în perceptori de taxe pentru o Episcopie a Hușilor care s-a dovedit extrem de inventivă în a născoci tot felul de biruri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu