ORA DE VARA 2014: Romania trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de vara. Cum potrivim ceasurile

Barlad Online

ora de vara

Romania va trece in noaptea de sambata spre duminica la ora de vara. Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.
Pentru TRECEREA LA ORA DE VARA 2014, ceasurile vor fi date inainte cu o ora, astfel ca duminica, 30 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurta zi din an.
Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) va fi de trei ore.
Ce inseamna ORA DE VARA
Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.
In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est.
Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2.

-►Ne perturba ceasul biologic. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din SUA, se pare ca organismul uman se adapteaza foarte la TRECEREA LA ORA DE VARA si ne influenteaza ceasul biologic. Cele mai afectate persoane sunt cele care obisnuiesc sa se trezeasca foarte devreme dimineata.
-►Creste riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ORA DE VARA ne afecteaza sanatatea inimii. Cel putin asta sustin cercetatorii englezi, care scriu, intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine, ca aceasta schimbare creste riscul de infarct miocardic, in special in saptamana de dupa schimbarea orei.
-►Creste rata sinuciderilor la barbati. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Australia, s-a observat un risc crescut de tentative de sinucidere in randul barbatilor timp de cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara.
Cine a decis trecerea la ORA DE VARA
Prima tara care a adoptat ORA DE VARA a fost Germania, pe 30 aprilie 1916, urmata de Marea Britanie, Belgia si Danemarca.
In Romania, ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932. In acest moment, 70 de tari au introdus ora de vara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu