Ce ascunde ejacularea precoce

Barlad Online

barbat, barbati, cuplu, sexualitate
Teama de a nu fi la inaltime, probleme psihologice sau de cuplu pot pune o presiune asupra barbatilor. Rezultatul: o placere cu durata foarte scurta. Sau deloc.
idei-cheie
  • Semnul primar al ejacularii precoce? Sartisfactia vine prea devreme.
  • Aceasta tulburare sexuala a barbatilor este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care barbatii merg la psiholog.
  • Cu cateva sedinte de terapie si de relaxare, barbatul poate invata sa elimine problema.
Incepe pe nesimtite, ca-n „Moartea lui Ivan Ilici“ de Lev Tolstoi. La inceput, ea nu zice nimic. A doua oara, tanara avocata vrea sa deschida subiectul, dar amantul i-o ia in nume de rau. A treia oara, vorba vine, nici nu mai exista. „Imi placea totul la el. Era un barbat dragut, de moda veche. Dar cand am inteles ca tineam la mine in casa un barbat care nu-si putea infrana emotiile si ejacula mereu prea devreme, am anulat contractul de inchiriere fara niciun preaviz.“
Si nu este o exceptie. Statisticile spun ca 27% din barbati sufera de aceasta disfunctieVoichita Mogosprofesor sexolog la Spitalul „Sf.Spiridon“ din Iasi, face un scurt istoric al ejacularii precoce: „Ejacularea prematura este cea mai frecventa cauza de disfunctie se­xu­ala. Apare in cuplurile «fericite», dar si in cele aflate in pragul separarii, din cauza neimplinirilor pe plan se­xu­al. A fost recunoscuta in «Kama Sutra» din secolele I-IV d.Hr.
Situatia este semnalata in trecutul sexual al fiecarui barbat, probabil, cel putin o data in viata. Ejacularea prematura este mai frecvent invocata odata cu «revolutia sexuala», care a ridicat anumite tabuuri si a conferit femeii dreptul la orgasm“.
O definitie de manual ar putea fi rezumata astfel: „O disfunctie masculina caracterizata prin ejaculare, care se produce intotdeauna sau aproape intotdeauna inainte sau aproximativ intr-un minut de la penetratia intravaginala si incapacitatea de a intarzia ejacularea la toate sau aproape toate penetratiile vaginale“. Dar iata si o definitie de lucru, in formularea sexologului Jeni Chiriac: „Ejacularea este precoce a­tunci cand barbatul ejaculeaza i­na­in­te ca el si partenera sa simta placere“.

In cautarea satisfactiei reciproce

Terapeutul Jeni Chiriac atrage atentia asupra unei prejudecati, feminine si masculine deopotriva: cea care asimileaza ejacularea cu orgasmul: „Ejacularea si orgasmul, la barbat, sunt doua procese fiziologice diferite; astfel, ejacularea se datoreaza contractiei unor parti ale aparatului genital masculin, pentru transportul lichidului spermatic. Ejacularea, in general, dar nu in mod obligatoriu, insoteste orgasmul. Ea poate sa apara inainte de penetrare, fara atingerea penisului. Acest lucru se intampla in cazul unei excitatii sexuale puternice, la inceputul activitatii sexuale si chiar si la un barbat cu experienta se­xu­a­la, dupa o perioada de abstinenta sau in prezenta unei partenere foar­te senzuale“.
Toate aceste situatii pot provoca o ejaculare precoce fa­ra sa fie nimic anormal aici. Pe de alta parte, „orgasmul este expresia u­nei placeri incomparabile, in care timpul pare sa se fi oprit. El nu are nicio legatura cu functia de reproducere a organelor genitale, perpetuarea speciei putand fi posibila si in cazul sexului fara orgasm“. Ejacularea precoce este, a­sa­dar, ratarea orgasmului. Relatia dintre parteneri nu este, deci, afectata in sensul in­ten­tiei lor de a avea copii, ci ca satisfactie reciproca. Un factor e­sen­tial al frustrarii sexuale in cazul unei relatii grevate de posibilitatea orgasmului este constiinta faptului ca, pe planul dezvoltarii personale, orgasmul este un „premiu“ normal, de as­teptat. Emanciparea sociala din ul­timele decenii face ca ejacularea precoce sa fie astazi tulburarea se­xu­ala cea mai raspandita pe glob.

Programarea genetica in vederea procrearii

Aceasta tulburare sexuala a barbatilor a devenit, la distanta mare de impotenta (20%) si de stingerea dorintei (19%), primul motiv pentru care barbatii merg la psiholog. Ceea ce nu pare deloc sur­prin­zator: daca, statistic, nu­ma­rul barbatilor care ejaculeaza precoce nu a crescut, nevoia de terapie pentru o astfel de problema, da. Trebuie spus si ca mediatizarea omniprezenta a sexualitatii transforma performanta in norma. Astfel, barbatul este supus unei presiuni constante, careia uneori nu-i mai face fata.
Ramane o intrebare: de ce atata graba? Mai ales ca ejacularea precoce nu se datoreaza unei probleme pur fizice, care ar tine de urologie sau, in ceea ce-o priveste pe ea, de o problema de lubrifiere vaginala, care favorizeaza o excitatie prea puternica pen­tru a fi stapanita. La fel ca animalele, barbatul este programat sa ejaculeze intr-un timp foarte scurt, din motive legate de instinctul procrearii. Pe scurt, daca s-ar gandi doar la el, orice barbat ar ejacula pre­coce in mod natural.

12,4% & 30,5%

…cea mai mica, respectiv cea mai mare incidenta a disfunctiei. Primul procent a fost constatat inOrientul Mijlociu. Al doilea, in Asia de Sud Est. Aceste diferente rezulta din marea importanta care se acorda sexualitatii in zona Asiei extrem-orietale si Americii Latine si din con­di­ti­a modesta acordata sexualitatii femeii in societatea musulmana.
Altfel spus, tocmai culturile in care sexualitatea ocupa un loc foarte im­portant – India, Tibet, Japonia – sunt cele care au ajuns astazi sa vorbeasca despre aceasta neplacuta realitate. Culturile Orien­tului Mijlociu, foar­te conservatoare in ceea ce priveste suprematia masculinului asupra fe­mininului, raporteaza o incidenta mult ma scazuta a ejacularii precoce. Nu pentru ca problema n-ar exista, ci pentru ca ea reprezinta un tabu: barbatii adevarati nu pot avea probleme legate tocmai de barbatia lor…

Motivele psihologice ale unui final rapid

Programat biologic sa „termine“ repede, barbatul se poate afla in fel de fel situatii care favorizeaza (inconstient) ejacularea precoce: teama de o relatie (ejacularea rapida este un pretext bun pentru a rupe o legatura amoroasa),faptul de a fi continuu sub presiune (un surplus de energie accelereaza ejacularea, spun medicii) sau, pur si simplu, tracul.
Emotiile puternice provocate de prezenta partenerei pot avea o dubla natura: pozitiva si negativa. Inceputul furtunos al unei relatii este de natura sa-l faca nerabdator pe indragostit, iar ejacularea precoce poate fi inteleasa si ca nerabdare. Dar, pe de alta parte, ejacularea precoce poate surveni ca reactie la spectrul despartirii. Ea vrea sa se desparta, el vrea s-o tina langa el cu orice pret si, foarte stresat, reuseste sa strice si mai tare lucrurile.
Lucrurile se pot complica si mai mult: excitatia rezultata in urma unei relatii interzise se poate descarca tocmai in relatia cu partenera „oficiala“. Oricum, o ejaculare precoce pe care ea o constata cu surprindere la barbatul pe care-l cunoaste foarte bine – crede ea – trebuie s-o puna pe ganduri. In cea mai mare parte a timpului, barbatul in aceasta situatie prezinta un fond emotional fragil, ca in perioada pubertatii, adica a primelor sale raporturi sexuale, necontrolate. Atunci cand corpul se obisnuieste sa ejaculeze cu „vite­za”, se creeaza un reflex de care cu greu te poti dezbara.
De pilda, Florin B., 37 de ani, editor, a incercat contrariul: „Ma ne­linisteste ideea de a avea o placere scurta, vreau sa bat toate recordurile de lungime a preludiului, dar ma crispez si ma grabesc spre sfarsit. Niciodata nu-mi reuseste… Si raresc contactele sexuale sau le evit, pur si simplu, de teama ridicolului“.
Vinovata de ejacularea precoce este considerata si masturbarea mai mult impulsiva decat emo­tionala. Altfel spus, nu va alarmati: masturbarea in sine nu-i un pacat, dar creeaza probleme atunci cand duce la deconectarea de celalalt, la lipsa erotismului in relatia cu partenera si, in final, la sentimente de vinovatie. Asadar, masturbati-va, dar nu ca „razbunare“ impotriva partenerei. In momentul in care acest gest, normal pentru un barbat (60% dintre barbatii casatoriti declara ca se masturbeaza), este in­car­cat cu sentimente negative (vi­no­va­tie, ura de sine), atunci el devine periculos.
„Sunt campion la preludiu“ 
Tudor, 32 de ani
Sufera de ejaculare precoce, dar a facut din disfunctia sa sexuala un atu major al placerii sexuale.
„Nu ma culpabilizez pentru ca ejaculez dupa un minut-un minut si jumatate. La inceput mi-a fost foarte greu, am suferit enorm. Pe la 20 de ani, chiar am incetat sa fac sex timp de un an. Pana cand am cunoscut o fata cerebrala si putin ambigua din punct de vedere sexual. Am flirtat cateva luni. Ne multumeam doar cu atingeri, care devenisera din ce in ce mai coplesitoare. Si asta era foarte bine pentru noi. Astazi, m-am convins ca natura «masculului» vrea asta si ca pentru foarte multe fete penetrarea nu are prea mare importanta. Fata de ele, sunt campion la preludiu, pe care il fac sa dureze cat mai mult posibil, pentru a nu trebui sa fac doar doua-trei miscari inainte de a ejacula. Si va garantez ca functioneaza…”

De la dorinta prea puternica, la despartire

La varste fragede, ejacularea precoce nu-i o problema, asa cum marturiseste Andrei, la cei 24 de aniai sai: „Ejaculez dupa zece-cincisprezece secunde. Dar, pentru ca pot sa ma «reincarc» de vreo doua-trei ori intr-o ora si jumatate, pot sa-mi satisfac prietena fara sa mi se reproseze nimic“.
La inceputul unei relatii, unele femei se bucura sa vada ca barbatul de care s-au indragostit nu-si poate tine pornirile in frau atunci cand le intalnesc. Se simt bine din punctul de vedere al feminitatii: „Daca el ejaculeaza repede, inseamna ca ma doreste. Si nu face altceva decat sa isi dea frau liber emotiilor!“. In linii mari, multi o duc rau si nu in­dra­z­nesc sa-si arate nemultumirea, jena sau frustrarea. De aceea, ejacularea precoce a devenit una dintre cauzele ascunse ale despartirilor.
Chiar daca la inceput lucrurile nu par foar­te grave: „Sunt casatorit cu o femeie formidabila, dar mi-e foarte teama ca relatia noastra sa nu se termine, din cauza problemei mele“, se ingrijoreaza Marius, 30 de ani, informatician. „Pentru moment, e bine, copiii sunt mici… Dar oare cat o sa mai tina?“

Esti anxios, deci „vine“ repede

Adepta a terapiei comportamentaleVoichita Mogos spune ca „ejacularea precoce era privita ca rezultat al unor probleme de dezvoltare psihosexuala din adolescenta sau tinerete“. Terapeutul crede ca „aceasta pro­iec­tie este actualmente depasita, si terapia bazata pe aceasta ipoteza ra­mane de domeniul unui grup restrans de psihologi. Tehnicile de «reeducare» a ejacularii se bazeaza in prezent pe alte principii: combaterea anxietatii, restabilirea con­tro­lului asupra ejacularii“.
Este foar­te important sa nu uiti ca, daca mai intotdeauna cauza ejacularii precoce este psihica, manifestarea este corporala. Disfunctia devine un reflex si, chiar daca radacinile psihice ale ei au fost gasite, nu avem garantia vindecarii bolii. Pentru ca, odata invatat, un anumit comportament al trupului nu poate fi modificat atat de usor.

Avantajele unui preludiu lung

Exista nenumarate metode pentru tratament, dintre care multe constau in produse farmaceutice(creme, lichide) cu efect rapid, care stimuleaza si in acelasi timp intarzie ejacularea, oferind partenerei orgasme de calitate. Exista si solutii paliative, care functioneaza bine pe termen lung. Una dintre ele ne este detaliata de Jeni Chiriac: „Constient de «problema» lui, barbatul elaboreaza tactici care sa-i asigure satisfacerea partenerei. Recurge la artificii de genul vibratorului, de pilda; suplineste prin sex oral, prin masturbarea partenerei; da mai multa importanta preludiului; se concentreaza asupra partenerei, cautand sa o aduca mai aproape de o stare de maxima excitare sexuala inaintea acuplarii. Astfel, o ejaculare prematura ia forma unei ejaculari rapide intr-un contact sexual in care barbatul se asigura ca si femeia de langa el se afla intr-o stare de excitatie maxima, care sa atraga dupa sine un orgasm la fel de rapid”.

Ce terapii sunt potrivite

Psihoterapeuta Jeni Chiriac sustine eficienta hipnozei: „Ca instrument terapeutic, hipnoza se regaseste si in terapia tulburarilor de dinamica sexuala. Ea ofera posibilitatea, ocazia si modalitatea prin care pacientul sa poata interactiona nemijlocit cu «personajele» din spatele «cortinei». Adesea, se intampla sa ne lasam furati de ceea ce se intampla pe scena vietii noastre sexuale, uitand de «personajele» din umbra: prejudecati, credinte, teama de esec, stima de sine scazuta, anxietate, impulsuri, instincte etc.
Prin transa, avem posibilitatea decodarii simptomelor; le putem conferi un alt sens. Putem astfel sa «constientizam» ce se intampla dincolo de cortina, care sunt rolurile si dificultatile de interpretare si asumare de rol“.
Viata noastra sexuala este departe de a fi un amalgam de tehnici si puneri in practica a lor. Are un puternic caracter personal. Prin urmare, demersul trebuie sa fie unul personalizat. Hipnoza ofera acest lucru: un drum accesibil catre tine insuti.
O metoda IN 4 PASI (numai pentru domni) 
Primul pas: inceperea actului sexual printr-o stimulare a penisului, pe care o vei continua pana aproape de ejaculare, dar fara punctul final.
Al doilea pas: preseaza glandul penisului in regiunea varfului, tine-l presat timp de cateva secunde pana ce senzatia de ejaculare va trece.
Al treilea pas: dupa ce aplici aceasta presiune asupra glandului, asteapta aproximativ 30 de secunde si reia ciclul. O sa remarci o reducere a erectiei in urma presarii glandului. Dar, pe masura ce vei relua stimularea penisului, vei obtine din nou erectia scontata in timp mai scurt.
Al patrulea pas: cand simti ca se apropie ejacularea, repeta presiunea la nivelul penisului. Prin repetarea acestui ciclu, de stimulare si apoi de calmare a excitatiei, reusesti sa obtii un contact sexual de o mai lunga durata, prin evitarea ejacularii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu