IATÃ CE RISCATI DACÃ ÎNCUIATI BISERICA!

Barlad Online

Bârlãdean cercetat pentru împiedicarea exercitãrii libertãtii religioase!
INEDIT Pentru prima datã la Bârlad, politistii se confruntã cu o anchetã privind împiedicarea exercitãrii libertãtii religioase si pentru instigarea publicã, fapte prevãzute în noul cod penal. Ancheta are în vizor pe un bârlãdean care, pe 23 aprilie, a pus lacãt pe usa unei bisericii, împiedicând astfel preotii din parohie sã intre la slujba duminicalã, infractiune care se pedepseste cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendã penalã.
La Politia Bârlad a fost depusã, ieri, o plângere penalã împotriva unui bârlãdean din parohia “Sf. Spiridon”, Neculai Apostol, care este învinuit cã a împiedicat trei preoti din parohiile 1,2 si 3 ale Bisericii “Sf. Spiridon”, din localitate, sã intre la slujba duminicalã. Neculai Apostol este învinuit de cãtre Comitetul Eparhial al bisericii respective cã a pus un lant pe usa bisericii, la care a adãugat si un lacãt, pentru ca preotii respectivi sã nu intre la slujbã. Motivul actiunii lui Neculai Apostol se pare cã este faptul cã nu este primit în Comitetul Eparhial, el aducând acuze grave preotilor din parohia “Sf. Spiridon”. Vã reamintim cã duminicã, 23 martie, enoriasii Bisericii “Sf. Spiridon” din Bârlad si cei trei preoti din cele trei parohii care tin de aceastã bisericã, au avut un adevãrat soc atunci când au ajuns dis de dimineatã la slujba duminicalã. Usa bisericii era ferecatã cu un lant si cu un lacãt cât toate zilele, preotii fiind astfel împiedicati sã intre sã oficieze slujba. Cei trei preoti si anume Dãnut Doltu, Sandu Ciobanu si Sorin Chirvase s-au vãzut nevoiti sã cearã ajutorul politiei, care a sosit la bisericã imediat dupã ce a fost anuntat incidentul la 112. Pânã la sosirea politiei, enoriasii au ajutat preotii sã spargã lacãtul si au deschis usa bisericii, astfel cã s-a intrat la slujbã. Politistilor li s-a spus atunci, de cãtre preoti, cã cineva a pus acel lant cu lacãt si nu se stie cine este, doar existã bãnuieli. Comitetul Eparhial a reusit sã afle între timp cine a fost cel care a încuiat biserica si astfel au depus plângere la Politia Bârlad, ieri dimineatã. “Se fac cercetãri în cadrul unui dosar penal împotriva celui nominalizat în plângere, privind comiterea infractiunilor de împiedicare a exercitãrii libertãtii religioase si instigare publicã, fapte prevãzute în noul cod penal la art. 381 si art. 368″, a declarat, pentru “Vremea Nouã”, comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad.
Ce spune noul cod penal
Infractiunile pentru care este cercetat Neculai Apostol sunt: “Art. 381<<Împiedicarea exercitãrii libertãtii religioase; (1) Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitãri a ritualului unui cult religios, care este organizat si functioneazã potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã>> si Art. 368 – <<Instigarea publicã – (1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, sã sãvârseascã infractiuni se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendã, fãrã a se putea depãsi pedeapsa prevãzutã de lege pentru infractiunea la sãvârsirea cãreia s-a instigat>>.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu