50.000 de locuitori fără electricitate: Aquavas ne-a lăsat și fără curent

Barlad Online

Ieri dimineață, timp de zeci de minute, nu a fost curent electric în Bârlad. La o oră de vârf, când toate instituțiile publice, cele bancare și comerciale au adresabilitate maximă, activitatea a fost înghețată din pricina unei avarii de proporții la rețeaua de electricitate. În unele zone, pana a durat aproximativ trei ore. Totul a plecat, din câte se pare, de la o lucrare executată de SC Aquavas SA.
Mii de locuitori ai Bârladului au rămas ieri fără curent electric în intervalul orar 10.45-14.00, din pricina unei avarii de proporții la rețeaua de electricitate. În plină caniculă, frigiderele, aparatele de aer condiționat și ventilatoarele au rămas simple elemente de decor în casele oamenilor, care au înroșit liniile telefonice pentru a cere socoteală distribuitorului de curent electric. Întreprinzătorii privați care depind de calculatoare sau case de marcat au “înghețat” activitatea. Din informațiile obținute de noi, totul a plecat de la neatenția unui muncitor de la SC Aquavas SA, care făcea parte din echipa ce trebuia să înlocuiască o conductă de apă în zona Interex. Zelosul muncitor a avariat un cablu de electricitate subteran.
Bârlădenii au pus mâna pe telefoane să ceară socoteală furnizorului de electricitate.
“Este inaceptabil! Ne-am săturat de atâtea pene de curent, mai ales pe căldura asta. Se strică mâncarea în frigidere, nu mai avem cum să ne răcorim fără un ventilator. Am sunat la deranjamente și mi-au zis că au sunat și alte persoane să anunțe avaria și că vor da drumul la curent imediat ce va fi remediată problema”, ne-a spus un bârlădean.
Alt cetățean era supărat că pierdea timpul pe la casieriile primăriei: “Mă învârt de o oră pe lângă primărie și nu-mi pot plăti dările pentru că nu au acces la calculatoare. Am văzut că nici băncile din zonă nu au curent și stau oamenii degeaba la coadă să plătească o factură sau să retragă bani din bancomat”.
“Și aseară (marți seară - n.r.) am avut o pană scurtă de curent, și dimineață, la prima oră. Acum nu avem curent de aproape două ore și frigiderul mi s-a dezghețat de tot”, ne-a spus o bârlădeancă din cartierul Munteni.
Unii întreprinzători privați au recurs la improvizații pentru a nu-și pierde clienții. Într-un magazin din zona gării, patronul a tras curent de la bateria mașinii pentru ca vânzătoarele să poată scana produsele căutate de cumpărători. La spital, personalul TESA a avut parte de pauză forțată doar un sfert de oră, după care a revenit curentul. La Primăria Bârlad, pana a ținut aproximativ o oră și jumătate, la fel și la Finanțe. Cel mai mult au avut de suferit consumatorii casnici din cartierele de case, unde furnizarea energiei electrice a fost reluată după aproximativ trei ore.
“Dorel” are carte de muncă la Aquavas
Sorin Munteanu, purtătorul de cuvânt al E-On Moldova Distribuție, ne-a explicat în linii mari în ce au constat problemele: “În jurul orei 11, a avut loc un incident în rețeaua de distribuție a energiei electrice din Bârlad. S-a constat avarierea unui cablu subteran de către o firmă care lucra în zona de sud a orașului. Au fost afectate zonele Republicii, cinema Bârladul, partea centrală a orașului și cartierul Deal. Alimentarea a fost reluată treptat, pe cartiere, până în jurul orei 14”.
Se pare că firma care a provocat avaria va fi bună de plată și cel care va fi găsit direct vinovat ar putea să rămână și fără loc de muncă.
Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Bârlad, ne-a declarat: “Nu am fost la fața locului și în momentul de față nu pot spune prea multe. Acum lucrăm în zona FEPA, unde avem probleme. Cât privește avaria de electricitate, mi s-a spus că nu de la noi e defectul de cablu. Dacă se va constata că a fost vina noastră, o să plătim. Asta e”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu