CCR nu lasă loc de întors în privinţa referendumului

Barlad Online

Pentru a fi valabil, orice referendum, inclusiv cel pentru demiterea preşedintelui, are nevoie de un cvorum de jumătate plus unu din numărul alegătorilor.
Curtea Constituţională a dat, ieri, publicităţii motivarea deciziei prin care a declarat constituţională Legea referendumului, cu condiţia unui cvorum de jumătate plus unu din numărul alegătorilor.

Motivarea va ajunge la Parlament, care ar urma să pună în acord legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale. Majoritatea USL are pârghiile necesare pentru a trage de timp, dar premierul Ponta a promis la Bruxelles că va aplica decizia CCR. Controversa politică şi juridică a fost determinată de existenţa a doua acte normative pe aceeaşi temă. Majoritatea USL a votat o lege potrivit căreia preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii, dar nu a anulat condiţia participării a jumătate plus unu din alegători. Asupra acestei legi s-a pronunţat CCR.

Între timp, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care elimina cvorumul de participare. Chiar dacă judecătorii Curţii au analizat legea şi nu ordonanţa (pentru că nu au fost sesizaţi în privinţa acesteia n.r.), argumentele prezentate în motivare conduc spre concluzia că un referendum care nu respectă cvorumul nu va fi validat.

Argumentele CCR

Curtea a observat, în acest context, că demiterea prin referendum a preşedintelui României nu are semnificaţia unei competiţii electorale, ci reprezintă o sancţiune pentru săvârşirea unor fapte grave prin care acesta încalcă prevederile Constituţiei.

Judecătorii invocă articolul din Constituţie potrivit căruia, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, este declarat ales candidatul care a întrunit în primul tur de scrutin majoritatea voturilor alegătorilor înscrişi în listele electorale.
Această majoritate absolută operează şi în cazul stabilirii rezultatelor referendumului pentru demiterea preşedintelui. Tot astfel, Curtea constată că şi condiţia ce trebuie îndeplinită pentru validitatea referendumului este aceeaşi pentru toate tipurile de referendum.

Traseul parlamentar

Ce se va întâmpla mai departe? Premierul Victor Ponta a anunţat la Bruxelles că Parlamentul se va reuni luni pentru a pune în acord legislaţia cu decizia CCR. Premierul a susţinut că parlamentarii vor analiza toate cele trei legi care vizează demiterea preşedintelui, inclusiv ordonanţa de urgenţă a Guvernului.

Procedura parlamentară se poate lungi la nesfârşit, în condiţiile în care senatorii şi deputaţii nu au un termen precis pentru punerea în aplicare a deciziei CCR. Ponta a susţinut că Guvernul nu poate modifica Ordonanţa de Urgenţă privind referendumul, deoarece nu are dreptul să emită noi ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare.

Preşedintele suspendat Băsescu i-a atras atenţia lui Victor Ponta că are la dispoziţie un mecanism foarte simplu: „anularea prin ordonanţă de urgenţă a ordonanţei de urgenţă prin care a intrat într-o zonă interzisă a fi modificată prin ordonanţă de urgenţă."

CCR: Guvernul s-a comportat abuziv

Curtea Constituţională afirmă că adoptarea OUG privind activitatea CC pune în discuţie comportamentul neconstituţional şi abuziv al Guvernului faţă de Curte.

Curtea Constituţională (CC) a constatat că o dimensiune a statului român o reprezintă justiţia constituţională, înfăptuită de Curtea Constituţională, autoritate publică politico-jurisdicţională care se situează în afara sferei puterii legislative, executive sau judecătoreşti, rolul său fiind acela de a asigura supremaţia Constituţiei, ca Lege fundamentală a statului de drept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu