Explorare, nu exploatare: Chevron schimbă tactica

Barlad Online

Gigantul petrolier american a anunțat oficial că va sista exploatarea gazelor de șist pe teritoriul României până la finele anului. Vestea a fost făcută publică printr-un comunicat de presă la câteva zile după ce Guvernul Ungureanu a aprobat începerea exploatării gazelor de șist în trei puncte din Dobrogea. Oficialii Chevron spun că explorările se vor întinde pe durata a cinci ani, însă în unele medii se vorbește despre exploatarea propriu-zisă a gazelor de șist, la adăpostul avizelor de explorare. Protestele bârlădenilor vor continua până la momentul în care guvernanții vor interzice exploatarea gazelor de șist, așa cum au procedat mai multe state civilizate ale lumii.
Gigantul petrolier Chevron a amânat data dezastrului ecoplogic de la Bârlad. Compania a anunțat oficial printr-un comunicat de presă că va sista activitățile de exploatare a gazelor de șist pe teritoriul țării pentru o perioadă determinată. Împrejurimile Bârladului, dar și celelate zone ale țării care au zăcăminte naturale au scăpat, deocamdată, de amenințarea Chevron. În același comunicat de presă, Chevron a anunțat că nu are nimic împotriva desecretizării contractului încheiat pentru exploatarea gazelor de șist, dar nici nu publicat niecăieri documentul.
Odată cu acest comunicat de presă prin se care anunța “sistarea” operațiunilor, Tom Holst, Country Manager Chevron pentru România a declarat: “Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare, care se va întinde pe durata a cinci ani”.
El a mai spus că în județul Vaslui se vor executa în 2012 numai lucări de explorare prin tehnologii convenționale. De aici se înțelege că americanii nu renunță la proiect, ci doar fac o pauză până se mai liniștesc apele.
Totodată, este greu de crezut că lucrările de explorare se pot întinde pe durata a cinci ani, cunoscut fiind faptul că pe terenul unde Chevron intenționează să foreze s-au făcut prospecțiuni încă de acum cinci ani. Așadar, ce fel de explorare mai pot face cei de la Chevron când au deja toate informațiile despre gazele de șist din jurul Bârladului?
În unele medii se spune că, de fapt, în cei cinci ani explorările se vor face doar pe hârtie, pentru că în realitate americanii vor extrage gazul de șist. Adică vor face exploatare. Această idee este argumentată cu asemănarea formelor celor doi termeni - explorare și exploatare, care poate fi un argument bun pentru orice instanță în cazul unui proces. Apoi, un alt argument în favoarea aceleiași idei îl reprezintă strategia de dezvoltare a firmei Chevron. Dacă pentru o singură zonă “explorarea” durează cinci ani, la care se mai adaugă doi de prospecțiuni și încă cel puțin doi pentru obținerea tuturor avizelor, cum de dă înainte societatea? Timp de nouă-zece ani, Chevron nu scoate măcar o picătură de gaz - produsul final pe care compania îl vinde pentru a avea profit - dar investește miliarde de dolari în tehnică, cercetări, resursă umană și, cum altfel?!, lobby politic. În aceste condiții, e de neînțeles de cum firma americană este una din cele mai profitabile din piața de profil! Explicația este una singură: nu explorează, exploatează!
În paralel cu anunțul făcut de americani, Laszlo Bobely - ministrul Mediului, a făcut promisiuni cum că nu va da aviz de mediu companiei Chevron până când nu vor fi lămurite lucrurile privind siguranța exploatării gazelor de șist.
Protestele continuă
În ciuda semnalelor că Chevron sistează explorarea gazelor de șist, la Bârlad vor continua protestele stradale. Mii de oameni sunt așteptați să participe, pe 26 aprilie, la un miting de protest. Spre deosebire de mitingul care a avut loc în martie, când au participat aproximativ 5.000 de bârlădeni, sunt așteptați să participe un număr mult mai mare de oameni. Data mitingului nu a fost aleasă la întâmplare. Este ziua când se împlinesc 26 de ani de la cea mai mare catastrofă ecologică petrecută la jumătatea anilor ‘80, respectiv explozia centralei nucleare de la Cernobâl. Acțiunea aparține
unui grup de inițiativă de pe Facebook în colaborare cu autoritățile bârlădene. Cei care vor participa la “Marșul tăcerii” vor fi așteptați cu lumânări și candele aprinse, fiind o acțiune de protest și, totodată, o comemorare a tragicului eveniment din 1986.
“Va fi un protest fără scandări, dar vom avea bannere cu diferite mesaje sugestive. Vrem să ne manifestăm așa pentru că e vorba de viitorul nostru, al comunității în care trăim”, ne-a declarat un elev al Colegiului “Codreanu”, membru al grupului de inițiativă ce luptă împotriva fracționării hidraulice.
Deputatul PSD Adrian Solomon a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că va susține continuarea protestelor în Bârlad în ciuda faptului că Chevron a anunțat suspendarea exploatării gazelor de șist în țara noastră. Mai mult, el i-a îndemnat pe cetățenii din reședința de județ să urmeze gestul bârlădenilor: “Ar fi cazul să se trezească și cei din Vaslui și să ne urmeze exemplul pentru că, în timp ce noi ne strofocăm la Bârlad, prima sondă de exploatare din țară va fi la Pungești-Siliștea. Imediat după Paște, în săptămâna 20 - 27 aprilie, USL va depune moțiunea de cenzură pentru exploatarea gazelor de șist în Bârlad”.
Reprezentanții Chevron nu au considerat că se impune să vină în fața bârlădenilor pentru a le explica dacă fracționarea hidraulică are sau nu riscuri. Metoda aleasă de aceștia pentru a-și exprima punctul de vedere fără a fi nevoiți să răspundă la întrebări incomode, legate de investițiile în protecția mediului, spre exemplu, a fost distribuirea de pliante. Acestea cuprindeau informații despre gazul de șist și fracționarea hidraulică, precum și “beneficiile” pe care le-au aduce localnicilor intervenția Chevron. În pliante nu se spunea nimic însă despre impactul pe care îl are exploatarea asupra mediului, respectiv producerea de cutremure, deșertificare, contaminarea apei etc. Pentru motivele mai sus amintite, mai multe țări europene au interzis exploatarea gazelor de șist, metodele folosite pentru extragerea lor fiind extrem de controversate.
Chevron nu dă socoteală bârlădenilor
Este cât se poate de evident că prin intensa mediatizarea a proiectului Chevron au fost dejucate planurile unor grupuri de interese cu influență majoră. În mod normal, compania ar fi trebuit să răspundă informațiilor și protestelor care dejucau planurile de exploatare a resurselor subsolului prin metode controversate. Bârlădenii nu au avut ocazia unei confruntări directe și nici a unui răspuns clar și oficial. Toate demersurile lor au fost făcute în mare secret și doar un grup restrâns de oameni au știut de inițiativa Chevron.
Gigantul american a cumpărat, în februarie 2011, dreptul de concesiune a perimetrului de la Bârlad contra sumei de 25 de milioane de dolari. Vânzătorul a fost Regal Petroleum, firmă controlată de omul de afaceri Frank Timiș, nume prins în scandalul de la Roșia Montană. Regal Petroleum au obținut de la guvern, în vara lui 2010, prelungirea perioadei de concesiune a perimetrului de la Bârlad, contract valabil până pe 31 martie 2013. în cei doi ani și jumătate, regal Petroleum trebuia să deruleze un program de 5.1 milioane de dolari. Ulterior, a cedat dreptul celor de la Chevron pentru suma sus-amintită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu