Vor vota vasluienii suspendarea lui Bãsescu?

Barlad Online

Judecãtorii Curtii Constitutionale au decis, ieri, cã România trebuie sã fie reprezentatã la Consiliul European de la Bruxelles de cãtre presedintele Traian Bãsescu. Curtea Constitutionalã a arbitrat, astfel, conflictul creat între presedintele Traian Bãsescu si premierul Victor Ponta, pe tema reprezentãrii României la Consiliul European, care începe astãzi la Bruxelles. Liderii USL, în replicã, au anuntat cã vor începe procedurile de suspendare a presedintelui Bãsescu, actiune la care peste 90.000 de vasluieni s-au declarat împotrivã în mai 2007.
Întrebat de jurnalisti dacã va tine cont de decizia judecãtorilor, premierul a spus cã trebuie sã tinã cont de declaratia Parlamentului. El a mai explicat cã nu existã un conflict între el si presedinte, ci, eventual, între presedinte si Parlament. “Guvernul nu se aflã în conflict cu presedintele pe aceastã temã. Dacã presedintele se declarã nemultumit de declaratia Parlamentului, atunci poate sã cearã Curtii constatarea unui conflict între Parlament si presedinte”, a declarat Ponta. “În urma deliberãrilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionalã a constatat existenta unui conflict juridic de naturã constitutionalã între Guvern, pe de o parte, si Presedintele României, pe de altã parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe Presedintele României din delegatia care participã la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012. În exercitarea atributiilor constitutionale, Presedintele României participã la reuniunile Consiliului European, în calitate de sef al statului. Aceastã atributie poate fi delegatã de cãtre Presedintele României, în mod expres, primului-ministru”, au constatat judecãtorii Curtii Constitutionale.
Vom merge din nou sã votãm suspendarea presedintelui?
Liderii USL au anuntat cã vor sã demareze procedurile de suspendare a presedintelui Bãsescu, în replicã la actiunea Curtii Constitutionale. Aceasta ar fi a doua oarã când opozitia ar initia procedura de suspendare a presedintelui Traian Bãsescu din functie. Precedenta suspendare a avut loc în timpul primului mandat de sef al statului, în anul 2007. Parlamentul a aprobat atunci suspendarea presedintelui, însã la referendumul de demitere decizia a fost invalidatã de populatie. Astfel, la referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea presedintelui Bãsescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat împotrivã, iar pentru demiterea acestuia s-au pronuntat 24,75%, prezenta la referendum fiind de 44,45%. Pe 19 mai 2007, 94.000 de vasluieni au spus “Nu” suspendãrii presedintelui, în timp 52.000 au fost de acord. Care vor fi procentele acum, mai ales cã Bãsescu a fost si deputat de Vaslui, dupã cum se stie, rãmâne de vãzut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu