Explozie de mame minore

Barlad Online

Numãrul mamelor adolescente creste de la an la an, numai în primul trimestru al anului 2012 fiind înregistrate aproape 150 de tinere mãmici cu vârste cuprinse între 15 si 19 ani. Lipsa de informare si slaba supraveghere a tinerilor sunt pricipalele cauze ale acestui fenomen.
Anul trecut judetul Vaslui a ocupat locul I pe tarã în ceea ce priveste numãrul adolescentelor care au nãscut. Nu mai putin de 260 de minore au devenit mame, 35 dintre tinere având chiar 13, 14 sau 15 ani. Situatia nu s-a îmbunãtãtit, astfel încât, numai în primul trimestru al acestui an, 144 de tinere au devenit mãmici. Potrivit statisticilor, majoritatea mamelor minore provin din mediul rural, fãcând parte din familii dezorganizate, educatia sexualã si contraceptivã lipsind cu desãvârsire. O sarcinã la o vârstã fragedã are impact devastator asupra adolescentei. Pe lângã faptul cã viata i se schimbã radical fiind obligatã sã renunte la cercul ei de prieteni, trebuie sã facã fatã si prejudecãtilor, alte obstacole des întâlnite fiind lipsa sansei de a învãta si de a a munci. De cele mai multe ori, nou-nãscutul este victimã colateralã. Dacã au noroc, mamele minore, împreunã cu bebelusii se reîntorc în familie, pãrintii fiind obligati sã depunã o cerere si sã declare cã vor avea grijã atât de aceasta, cât si de noun-nãscut. Existã însã o a doua variantã, când proaspãta mãmicã este respinsã de familie si ajunge într-un centru de plasament.
Cauzele acestui fenomen
Sãrãcia si ignoranta, dezinteresul pãrintilor, lipsa unui program national de educatie sexualã, presiunea anturajului si a “modei” de a-si începe viata sexualã cât mai timpuriu sunt câteva din cauzele principale ale numãrului mare de mame minore. “Principala cauzã a cresterii numãrului de mame minore este lipsa de informare dar si inconstienta adolescentilor care, desi cunosc metodele de contraceptie, nu se gândesc la consecinte si nu le folosesc. Fetele ating maturitatea sexualã cu 4 – 5 ani înainte de a deveni mature din punct de vedere intelectual si emotional, astfel încât lipsa educatiei în acest sens are ca rezultat de multe ori o sarcinã nedoritã. Slaba supraveghere din partea familiei, lipsa pãrintilor plecati în strãinãtate, lipsa comunicãrii sunt alte cauze care duc la cresterea numãrului de nasteri în rândul adolescentelor.”, a declarat psihologul Ioana Cristea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu