Iti mai amintesti, domnule Buzatu?

Barlad Online

Alegeri prezidentiale, judetul Vaslui, 2004, turul II. La urne se prezintã 211.394 alegãtori. Dintre acestia, 79.695 voteazã cu Bãsescu, în procent de 37,7%, în timp ce 131.699 îl preferã pe Adrian Nãstase. Dumitru Buzatu, presedintele PSD de atunci si de acum era în culmea fericirii. Locul I pe tarã nu era de ici, de colo, desi avea sã urmeze deziluzia pierderii alegerilor prezidentiale în fata lui Bãsescu. Buzatu nu stia, în 2004, când Nãstase venea în campanie electoralã în judet alãturi de generalul Oprea si ex-ministrul Marian Sârbu, cã peste opt ani acel om puternic, votat de 70% dintre vasluieni avea sã fie condamnat la doi ani de închisoare cu executare, dupã care va încerca sã-si ia viata.
Toamna anului 2004. Adrian Nãstase, pe atunci premier al României, ajunge în judetul Vaslui în campanie electoralã. Dorea cu tot dinadinsul sã ajungã presedintele României, iar lucrurile pãreau sã se îndrepte spre acest final. La cererea expresã a lui Nãstase, fortele de ordine stau retrase, la distantã, supraveghind discret vizita premierului. Dorea sã pozeze într-un om obisnuit, în care vasluienii puteau avea încredere. A mers la fabrica de încãltãminte Husana, la o fabricã de confectii din Vaslui si a stat de vorbã cu oamenii din Pãdureni. Îmbrãcat într-o tinutã lejerã, cu o vestã care aducea cumva cu pasiunea sa pentru vânãtoare, Nãstase a vorbit cu sute de vasluieni în acea zi. S-a întâlnit cu Dumitru Buzatu, spre searã, si a petrecut câteva ore la o masã de protocol. Cum-necum, Adrian Nãstase a fost pe placul vasluienilor, care l-au votat masiv în turul II al alegerilor prezidentiale. Peste 130 de mii de alegãtori din judetul Vaslui au avut încredere în flerul si diplomatia lui Nãstase, asa cã l-au votat la prezidentiale.
Dosarul “Trofeul Calitãtii”, afacerea care avea sã-i aducã lui Nãstase pierzania, a fost privit initial ca o glumã, la momentul la care fostul premier a fost trimis în judecatã. . . “Ce sã spun? Stiu ce se urmãreste, este un joc politic murdar, probabil s-a aflat cã dl. Adrian Nãstase doreste sã candideze pentru postul de presedinte si acum i se însceneazã acest dosar. Personal, sunt alãturi de dl. Nãstase, si organizatia judeteanã la fel”, spunea Vasile Mihalachi, vicepresedintele PSD Vaslui, la auzul informatiei privind trimiterea în judecatã. “Justitia va face, într-un fel sau altul, dreptate. Nu sunt un apropiat al dlui Nãstase, sunt un membru de partid si spun cã orice om are dreptul la nevinovãtie, pânã nu se dovedeste contrariul. Dl. Nãstase va putea sã-si demonstreze în instantã nevinovãtia si, mai apoi, se va reabilita, dacã nu este vinovat. Într-un fel, fiecare trebuie sã plãteascã pentru ceea ce a fãcut”, afirma si senatorul Doina Silistru. S-a dovedit cã nu era chiar atât de nevinovat. Nãstase a fost condamnat la doi ani cu executare, dar nu a suportat gândul cã va sta alãturi de tot felul de infractori, dupã gratii. A încercat sã se sinucidã, miercurea trecutã, dupã ce a primit condamnarea. Cel care convingea 130.000 de vasluieni sã-l voteze, în 2004, a încercat sã-si tragã un glont în cap chiar în fata politistilor veniti sã-l ducã în arest, dar unul dintre cei doi politisti a reusit sã-l împiedice în ultimul moment. Din câte se stie acum, Adrian Nãstase le-a cerut permisiunea politistilor sã îsi ia niste cãrti din biroul sãu. Fostul premier a profitat de moment si a încercat sã se sinucidã cu un pistol. Unul dintre politisti a încercat sã îl opreascã, dar fostul premier s-a rãnit în zona gâtului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu