Se face rocada la Consiliul Judetean!

Barlad Online

Ultima zi de mandat a lui Vasile Mihalachi în fruntea Consiliului Judetean, prima zi de domnie adevãratã (neoficial, în ultimii patru ani tot el a condus CJ!) a lui Buzatu ca presedinte al Consiliului Judetean. Cam acestea ar fi coordonatele zilei de miercuri, 27 iunie, în care Dumitru Buzatu depune jurãmântul ca proaspãt presedinte al CJ Vaslui, mandat câstigat prin votul a peste 100 de mii de vasluieni la alegerile din 10 iunie.
Vasile Mihalachi nu mai este, începând de astãzi, în fruntea bucatelor de la Consiliul Judetean. Teoretic, rãmâne pe un post de vicepresedinte, însã pentru a trece si de acest pas va trebui validat într-o altã sedintã, care se va petrece undeva la sfârsitul acestei sãptãmâni. În biroul cu nr. 1 de la CJ Vaslui va trece Dumitru Buzatu, care depune astãzi jurãmântul în fata plenului CJ, asa cum a rezultat la alegerile din 10 iunie. Rocada de la Consiliul Judetean, în care este inclus si fostul presedinte PRM, Corneliu Bichinet, cel care a fost presedinte de judet cu acordul lui Buzatu în perioada 2004-2008, s-a decis în urmã cu opt ani, când cei trei sefi din fruntea judetului – Buzatu, Mihalachi, Bichinet – au decis sã abandoneze functiile din Parlament pentru a se realiza în judet, manevrând fondurile Consiliului Judetean. În cei opt ani de când sunt în fruntea judetului, cei trei politicieni – Buzatu, Bichinet si Mihalachi – au controlat fonduri publice care totalizeazã peste 16.000 de miliarde lei vechi. O grãmadã de bani, despre care se stiu putine date privind modul în care au fost cheltuiti…
Din ani de zile, PSD e la putere
Acum opt ani, cei trei din fruntea judetului erau parlamentari. Bichinet era senator PRM, în timp ce Buzatu si Mihalachi erau deputati PSD. Cum Ioan Manole, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean, pornise o serie de proiecte de zeci de milioane de euro – groapa de gunoi de la Rosiesti, alimentarea cu apã a municipiilor si oraselor etc. – parlamentarii în cauzã au decis sã lase Parlamentul si au venit la Vaslui, spunând cã vor sã serveascã interesele locuitorilor judetului Vaslui. Putini stiau de întelegerile dintre PSD-ul lui Buzatu si PRM-ul lui Bichinet, acorduri devenite ulterior realitate. Bichinet a fost ales presedinte al Consiliului Judetean în 2004, desi avea doar patru consilieri, fiind sustinut de Buzatu si Mihalachi, trecuti pe posturile de vicepresedinti. Timp de patru ani, Buzatu a suportat cu greu fitele lui Bichinet si, când i-a venit bine, l-a scos de la putere. Adicã în 2008, când Mihalachi a fost ales ca presedinte al Consiliului Judetean. Formal, Bichinet se plângea cã a fost învins nemeritat în lupta electoralã pentru presedintia CJ. În realitate, si-a dat seama cã, dacã nu-i face pe plac lui Buzatu, riscã sã fie dat afarã si de la Consiliul Judetean, asa cã a tãcut din gurã si a fost “uns” vicepresedinte. În 2012, pentru cã nu mai putea prinde încã un post de vice la Consiliul Judetean, Bichinet a fugit de la PRM la PNL, partid care i-a asigurat încã un mandat în clãdirea Consiliului Judetean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu