Cristian Gheorghiță, pe simeze bârlădene

Barlad Online

Tânărul pictor bârlădean Cristian Gheorghiță a fost invitat să expună la Galeriile de Artă “N.N. Tonitza”.
Galeriile de Artă “N.N. Tonitza” Bârlad vor găzdui, în week-end, vernisajul unei expozții personale de artă plastică semnate de Cristian Gheorghiță. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 23 iunie, de la ora 11. Pictorul are doar 25 de ani și se remarcă prin stilul său suprarealist și abstract, fiind unul dintre puținii bârlădeni care a reușit să se impună în fața concurenței din țară și chiar din străinătate. Creația sa este complet diferită de cea a altor artiști autohtoni și foștii săi profesori au convingerea că va ajunge un nume de rezonanță.
Cristian se trage dintr-o familie cu înclinații artistice, dar nici părinții, nici bunicii - care au cochetat cu artele plastice, nu au făcut din pictură o profesie. Abia din clasa a X-a a luat primele lecții de la un specialist, apoi a decis că pictura este chemarea lui în viață și a urmat studiile de specialitate. Primele lucrări ale sale erau tenebroase. În facultate, sub îndrumarea doctorului în cromatologie Valentin Sava, a învățat să se desprindă de culorile întunecate.
Cristian Gheorghiță a absolvit Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității “George Enescu” Iași. În timpul studiilor universitare, a obținut o bursă de studiu “Erasmus” în Bilbao - Spania. A participat la numeroase expoziții de grup în țară (Vaslui, Iași, București, Galați, Piatra Neamț, Hunedoara etc.), dar a avut șansa de a-și face cunoscută creația și în străinătate. Publicul bârlădean a putut să-i vadă primele lucrări în cadrul unei expoziții de grup, “Pictori bârlădeni din generația tânără”, care a fost organizată de conducerea Casei de Cultură. Tot la Casa de Cultură “George Tutoveanu” Bârlad a avut și prima expoziție personală din urbea natală (în noiembrie 2011). De doi ani este profesor de arte vizuale la Liceul Teoretic “M. Eminescu”.
Vernisarea lucrărilor va fi făcută de profesorul Dionise Gradu și muzeograful Laurențiu Chiriac. Expoziția a fost realizată de
Fundația Culturală “Dr. Constantin Teodorescu” Bârlad, în colaborare cu Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui și Galeriile “N.N. Tonitza”. Intrarea este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu