Primarii portocalii abandonează barca lui Dan Marian: PDL e pe ducă

Barlad Online

Corabia portocalie se scufundă și la Vaslui, iar cei mai mulți dintre primarii democrat-liberali (șase din 11) s-au prins deja de colacul de salvare al USL. În același timp, primarii liberali sau peremiști care erau contabilizați până nu demult în scriptele PDL au schimbat direcția. Odată cu trecerea lui Corneliu Bichineț de la PRM la PNL, consilierii locali și primarii peremiști, cu excepția celui din Drânceni, vor candida pe listele USL. Negând evidența, deputatul traseist Dan Marian susține că nu ar exista membri importanți de partid care să intenționeze să plece din PDL.
Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale, PDL se confruntă cu o situație dificilă la nivelul județului Vaslui. Tabăra portocaliilor este tot mai subțire, iar forța de care partidul se bucura cândva nu mai există. Actualul președinte al PDL Vaslui, deputatul traseist Dan Marian, rămâne tot mai singur în lupta electorală, care neoficial a început deja.
De regulă, la alegeri, forța partidelor este dată de echipele din teritoriu, de primari și de consilieri locali. Tocmai la acest capitol organizația județeană a PDL Vaslui stă foarte prost. Primarii democrat-liberali și consilierii care își mai doresc un mandat fug mâncând pământul. Numărul celor care mai au curajul să candideze pe listele portocalii este extrem de mic. Un primar provenit dintr-un partid care a tăiat salariile și pensiile, care a distrus economia și a desființat locurile de muncă, a tăiat ajutoarele sociale și a distrus orice speranță la un trai decent nu are șanse să mai prindă un mandat. Așa se face că mulți dintre pilonii PDL din județul Vaslui, care la alegerile locale de acum patru ani aduceau voturi însemnate pentru formațiunea aflată la guvernare, au bătut la ușile PNL și PSD. O tactică identică au adoptat primarii liberali, social-democrați și peremiști care cândva își declarau public susținerea pentru PDL, iar acum au revenit la partidele de origine.
Până acum, se cunoaște că șase primari PDL vor candida la alegerile din acest an pe listele USL. Primarul comunei Alexandru Vlahuță, de exemplu, a câștigat alegerile din 2008 pe listele portocalii. Patru ani a putut conștientiza că alegerea făcută
atunci nu a fost deloc bună și a decis să facă o schimbare. În iunie, va candida în numele USL, din postura de membru al PNL. El a fost deja urmat de edilii din Dumești, Găgești, Munteni de Jos, Perieni și Voinești. În plus, în comuna Grivița,
actualul primar, Alina Munteanu, de la PDL, nu mai candidează pentru un nou mandat, dar îl aruncă în lupta electorală pe soțul său, iar acesta figurează pe listele USL, din partea PNL.
Primarii PRM l-au urmat pe Bichineț la PNL
Nu cu mult timp în urmă, liderul local al PDL, Dan Marian, a declarat că partidul său va ataca alegerile locale cu 40 de candidați eligibili pentru tot atâtea primării. Pe lângă cei 11 primari PDL aflați în exercițiu, el susținea că mai are 29 de edili de la PSD, PNL și PRM care au jurat credință PDL. Conform spuselor sale, cinci dintre cei șase primari PRM, câți sunt acum în județ, urmau să candideze pentru portocalii. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Odată cu trecerea lui Corneliu Bichineț de la PRM la PNL, consilierii locali și primarii acestei formațiuni, cu excepția edilului din Drânceni, vor candida pe listele USL. De asemenea, primarii liberali care erau susținători ai lui Marian și PDL au revenit spășiți la partidul-mamă. La fel au făcut și edilii social-democrați care pupaseră mâinile democrat-liberalilor în speranța că vor obține fonduri pentru investiții în comunitățile pe care le conduc. Nici primarii independenți nu mai au curajul să rămână în afara turmei. Ei nu au ales PDL, ci PSD, cum este cazul edililor din Oșești și Dănești.
Vinovați pentru această situație nu sunt decât portocaliii conduși de traseistul politic Dan Marian. Primarii au așteptat patru ani un sprijin de la actuala putere și, cum nu l-au primit, au decis să-și încerce norocul prin alte părți. În timpul guvernării PDL, județul Vaslui nu a fost ajutat cu nimic de guvernul pe care Marian îl reprezintă în teritoriu. Majoritatea investițiilor s-au făcut fie cu bani de la Uniunea Europeană, fie cu bani împrumutați de la bănci. Edilii de la PSD, PNL și PRM, condiționați de Dan Marian să candideze pentru PDL în schimbul aprobării unor proiecte de investiții, au rămas cu buza umflată. Dosarele pe care aceștia le-au dat deputatului traseist să le ducă la București pentru a fi aprobate au ajuns înapoi la Vaslui, fără viza pozitivă a Ministerul Dezvoltării Rurale și Turismului.
Marian vrea unitate
Președintele organizației județene Vaslui a PDL, deputatul traseist Dan Marian, consideră că membrii partidului pe care îl reprezintă ar trebui să lase luptele interne și să dea dovadă de unitate.
“Partidul a fost oarecum întrerupt din activitatea de precampanie electorală, ceea ce nu este un lucru bun. Sper că ai mei colegi au maturitatea necesară să înțeleagă că acum este nevoie de unitate și de cât mai multă implicare în campania de alegeri. În momentul actual, ar fi mai bine să ne batem cu adversarii politici, nu între noi. De aceea nu cred că se impune nici convocarea unui congres extraordinar al partidului”, spune Marian.
În dorința de a se amăgi singur și de a nega evidența, deputatul portocaliu afirmă că în județul Vaslui nu ar exista membri importanți de partid care să intenționeze să plece din PDL. Sau poate că pentru Marian cei șase primari din totalul de 11 câți are PDL nu reprezintă nimic, la fel cum nu reprezintă nici edilii PNL, PSD și PRM care i-au întors spatele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu