De la înmormântare, la miting de informare

Barlad Online

Ieri, aproape 300 de persoane din comuna Perieni au participat la o actiune a Grupului de Intiativã din Bârlad care se împotriveste extractiei gazelor din sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Scopul adunãrii publice, asa cum afost ea numitã de organizatori, a fost informarea localnicilor cu privire la riscurile pe care le comportã mult contestata metodã tehnicã. Cei mai multi dintre participanti au venit la mitingul de informare de la o înmormântare care abia ce se terminase.
Potrivit estimãrilor Jandarmeriei, la actiunea de la Perieni, organizatã de un grup local, din care fac parte consilieri locali si unul din preotii comunei, au participat aproape 300 de oameni. Mare parte din acestia, în schimb, s-au oprit în fata Primãriei Perieni în drumul spre casã de la înmormântarea unui sãtean. Aproape de scãrile primãriei au fost amplasate douã boxe, o statie de amplificare si un microfon, de la care au luat cuvântul, pe rând, initiatorii locali ai actiunii, dar si invitatii de la Bârlad ai acestora. Printre personalitãtilor care s-au remarcat pânã acum în “rãzboiul anti-Chevron”, cum l-au numit bârlãdenii, s-au numãrat protopopul de Bârlad, Vasile Lãiu, gen. (r) Neculai Rotaru si avocatul Dumitru Boros. Celor trei le-a revenit sarcina de a le preza locuitorilor comunei Perieni riscurile pe care le comportã extragerea gazelor din sist prin metoda fracturãrii hidraulice si mai ales conditiile în care s-a ajuns ca populatia sã fie dezinformatã pânã la a accepta un astfel de risc. Precizare a fost fãcutã în contextul în care, zilele trecute, primarul comunei, Alexandru Iacob, a anuntat cã el este de acord cu o investitie strãinã de anvergurã în comunitatea pe care o conduce. Mai trebuie spus cã Iacob s-a declarat de acord cu orice investitor care ar crea locuri de muncã pentru oamenii pe care îi reprezintã.
“Este vital pentru fiecare dintre noi sã stim ce riscuri implicã aceastã investitie. De aceea suntem aici, la invitatia reprezentantilor comunei dumneavoastrã. Vrem sã vã spunem cã Biserica are ca primordial rol conservarea vietii oamenilor. Ne-am implicat pentru cã ne pasã si pentru cã oamenii trebuie sã stie atunci când îi paste vreun pericol, oricare ar fi acesta si de oriunde ar veni. Noi suntem acum în mãsurã sã spunem cã astfel de exploatãri, prin asemenea metode, pot face rãu. Iar acest lucru ne-a fost confirmat de specialisti veniti de la Iasi sau Cluj, oameni care stiu ce vorbesc”, s-a adresat multimii protopopul Lãiu.
Mesajul prelatului a fost completat de post-vorbitori cu exemple despre experienta altor tãri în care metoda fracturãrii hidrauilice s-a dovedit nocivã, chiar mortalã. Mesajele vorbitorilor au fost întrerupte sporadic de scandãri ale participantilor, care au cerut “Apã platã, nu contaminatã” si au afirmat cã “Vrem sã trãim, nu sã ne otrãvim”.
Reversul mitingului
Pentru cã multi participanti au reclamat absenta primarului comunei, Alexandru Iacob, ieri, “Monitorul” l-a contact telefonic pe edil pentru a obtine o reactie la ce s-a întâmplat în comuna sa. Precizare: primarul a declarat cã nu a fost în localitate, întrucât a avut de rezolvat anumite probleme admninistrative/personale în Focsani. Cu toate acestea, a fost foarte informat în legãturã cu evenimentele petrecute.
“De la bun început, vreau sã vã spun cã s-a înteles gresit. Actiunea a fost organizatã de preotul Petru Andon, care nu a discutat cu mine, nu a colaborat. Eu am avut o întâlnire cui cei de la Chevron, care cãutau un teren de circa 15-20 de hectare pentru o organizare de santier, care ar avea loc pe durata a 5-15 de ani de acum înainte, dupã cum mi s-a spus. Deci, era vorba despre despre un simplu parc de masini, adicã de amenejarea unei parcãri de dimensiuni mari, pentru a se putea continua studiile de cercetare. Nu vorbim, asadar, despre nici o exploatare pe teritoriul comunei Perieni! Sã fim clari, am spus cã discutiile au fost strict la nivel institutional. Eu le-am spus cã noi avem un teren dezmembrat, cum se spune, ce ar putea fi folosit în acest sens. Acolo un vrut sã facem o groapã ecologicã de gunoi, un proiect care nu a mai fost pus în practicã din pricina unor alte piedici politice venite de la PSD. În fine, acel proiect ar fi creat peste 50 de locuri de muncã. S-au pierdut atunci, iar acum, oportunitatea oferitã, de a se crea cel putin 500 locuri de muncã pentru acest nou proiect, am considerat a fi o beneficã pentru comunitate. Nu s-a semnat nimic si totul s-a finalizat printr-o simplã discutie. Eu am încheiat întrevederea doar cu o promisiune: întâi creeaza ei 500 de locuri de muncã, si apoi le dau terenul la un pret simbolic. Poate chiar gratuit… Doar pentru locuri de muncã am militat, pentru cã sunt constient cã eu, si noi toti ceilalti, suntem prea mici pentru a ne opune unui proiect de o asemenea anvergurã”, ne-a spus primarul Iacob.
Haina preoteascã e cam… albã
Ulterior, Iacob a adus în discutie si filmul dupã care s-au desfãsurat evenimentele în comuna sa. “Apoi, am fost informat cã preotul si PSD-ul local au fãcut front comun si au decis sã tinã discursuri politice în bisericã, prin care incitau oamenii la adresa institutiei primariei, cum cã noi, gata, dãm drumul la foraje. Nimic mai neadevãrat! Întrucât, repet, totul s-a consumat în cadrul unei discutii cu cei de la Chevron, fãrã a fi luatã vreo decizie. Neavând acceptul Consiliului Local, organismul decizional în astfel de situatii, nu am discuitat decât… discutii, cum se spune. Totusi, solutia sustinutã si de Primãria Perieni este referendumul, cel mai democratic mijloc de a consulta opinia publicã. De aici si neîntelegerea! Iar ei au vrut musai miting. Preotul Andon, care a discutat cu oamenii în bisericã, a uitat cã are destule probleme în sat. Probabil singura mea vinã în ce îl priveste este cã nu am informat comunitatea despre gravele abateri ale acestui preot de la dogmele bisericesti. Stiu multi despre accident, despre divortul domniei sale si despre încãlcarea tainei spovedaniei. Însã, nu a fost treaba mea sã îl vorbesc de rãu în comunitate. Ce m-a supãrat cel mai mult la el este cã, personal, în calitate de ctitor al bisericii în care slujeste domnia sa, acum câtiva ani am investit în bisericã, printre care si acoperisul de tablã. El a venit anul acesta la mine si m-a anuntat cã a dezvelit biserica si cã vrea sã îmi vândã tocmai mie tabla, drept deseu feros, pe care tot eu am pus-o. Pãi, nu-i sãrit de pe fix? Cam acesta ar fi preotul Andon. Dar mã întreb de ce nu a informat protopopul, în niciun fel, oamenii, pânã acum? Fiindcã vine des prin comunã… Dar nu a informat nici mãcar Primãria de actiunile domniei sale… Acum, a profitat de niste oameni care veneau de la o înmormântare, pe care i-a atras la asa-numita informare a domniei sale!?”, a încheiat primarul Iacob.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu