Codreniștii de azi, medicii de mâine

Barlad Online

În cadrul proiectului “Job shadow day” inițiat de Colegiul Național “Gh. R. Codreanu” Bârlad, un grup de elevi au petrecut o zi în spitalul din oraș.
Zeci de elevi din clasele VIII-XII de la Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad au petrecut ziua de ieri în secțiile Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman”. Acțiunea a făcut parte dintr-un proiect mai vechi, inițiat în urmă cu patru ani, care are scopul orientării profesionale a adolescenților încă din primii ani de liceu.
Proiectul “Job shadow day” se derulează în parteneriat cu potențiali angajatori, atât din sistemul bugetar cât și cel privat. Liceenii sunt atrași de profesii care le asigură statut social înalt și beneficii materiale substanțiale. Pe aceste considerente, medicina se aflat în topul preferințelor.
Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului, ne-a declarat: “În acest an s-au înscris în proiect un număr mai mare de adolescenți față de anii anterior. Din cei 30 de elevi prezenți, șase sunt în ultimul an de liceu și sunt deciși să urmeze facultatea de medicină. Ne-am bucura să ajungă colegii noștri peste ani, mai ales că avem nevoie de doctori pe toate specialitățile. O parte din cei care ne vizitează acum au fost și anul trecut. Spre deosebire de colaborările anterioare, când ne veneau doar elevi din anii terminali, acum au venit chiar și elevi de clasa a VIII-a”.
Vizita în spital a început de la Compartimentul Primiri Urgențe, unde le-a fost făcută o prezentare generală și au fost conduși prin toate cabinetele. După “inițiere”, elevii au fost împărțiți în mai multe grupuri și au fost conduși în secții. Unii au ales să petreacă ziua la Obstetrică, alții la Chirurgie sau Reanimare. În mod surprinzător, adolescenții au vrut să meargă și la morgă și chiar și-au exprimat dorința de a asista la disecții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu