Telverde pentru pãrintii care îsi înscriu copiii în clasa pregãtitoare

Ministerul Educatiei va introduce, din septembrie 2012, clasa pregãtitoare obligatorie, în care vor învãta copiii care, pânã la 31 august 2012, vor avea sase ani împliniti sau cei care vor împlini aceastã vârstã pânã la 31 decembrie 2012. Fiecare pãrinte va fi informat personal asupra situatiei copilului sãu. Începând cu ziua de astãzi, o linie gratuitã Telverde va functiona pentru informatii referitoare la înscrierea în clasa pregãtitoare si în clasa I, din anul scolar 2012-2013.
Începând cu anul scolar 2012-2013, ciclul primar va cuprinde clasa pregãtitoare si clasele I-IV. Învãtãmântul devine astfel obligatoriu, începând cu vârsta de 6 ani. Copiii nãscuti pânã la 31 august 2006 merg la scoalã direct la grupa pregãtitoare. Cei nãscuti în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2006, vor merge în functie de alegerea pãrintilor, fie în clasa pregãtitoare, fie încã un an la grãdinitã. Metodologia privind înscrierea si modul de functionare a clasei pregãtitoare este în plin proces de întocmire la nivelul Ministerului Educatiei. Activitãtile desfãsurate la orele de curs vor fi specifice vârstei, elevii vor lucra în echipã interactionând cu ceilalti copii si adulti prin jocuri didactice, îsi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor învãta sã observe mediul înconjurãtor, si vor lua contact cu lumea literelor si numerelor. Ca si în restul tãrii, si la nivelul judetului Vaslui functioneazã, începând de azi, o linie gratuitã Telverde, pentru o mai bunã informare a pãrintilor. Numãrul la care acestia vor putea cere informatii asupra situatiei copilului lor este 0800 816 235. De asemenea, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui va împãrti în scoli si în grãdinite brosuri pentru informarea pãrintilor. Mihaela Cososchi, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, a declarat: “Vreau sã asigur pãrintii cã, la nivelul judetului Vaslui, nu va exista nicio problemã cu introducerea claselor pregãtitoare, începând cu anul scolar 2012-2013.” Programul elevilor din clasele pregãtitoare va fi acelasi cu al elevilor de clasa I. Clasele vor fi dotate corespunzãtor vârstei, cheltuielile fiind suportate în întregime de Ministerul Educatiei. În ceea ce priveste pregãtirea cadrelor didactice, începând cu luna mai a acestui an, acestea vor merge la cursuri de formare, finantate din fonduri europene. Nici spatiul nu mai ridicã probleme, la nivelul judetului Vaslui, trei unitãti de învãtãmânt confruntându-se cu lipsa sãlilor libere. Este vorba de Scoala nr. 6 din Vaslui, Scoala nr. 3 din Husi si Scoala nr. 8 din Bârlad. Elevii ce vor fi înscriși la Scoala nr. 6 vor învãta în sãlile Grãdinitei nr.1, a cãrei copii vor fi transferati la Grãdinita nr. 8, elevii de la Scoala nr. 3 din Husi vor învãța în sãli asigurate de Liceul Teoretic “Cuza Vodã”, iar elevii Scolii nr. 8 din Bârlad vor învãța în sãli de clasã apartinând Scolii de Muzicã, rãmase disponibile în urma comasãrii cu Scoala nr.4
Clasele simultane
Numãrul elevilor care învatã în mediul rural în clase simultane este încã destul de mare. Noua Lege a educatiei nu mai prevede acest tip de învãtãmânt. Potrivit statisticilor ISJ Vaslui, în judet existã 52 de unitãti scolare, unde existã învãtãmânt primar simultan. Reprezentantii învãtãmântului vasluian trebuie sã reducã numãrul unitãtilor de învãtãmânt în care copii de clase diferite învatã în același timp, comasarea fiind singura solutie. Elevii vor fi însã afectati de aceastã mãsurã. Copiii vor fi obligati sã meargã mai mult pe jos sau sã facã naveta, comasarea scolilor însemnând automat si cresterea numãrului microbuzelor scolare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu