Liceele vasluiene nu vor avea sisteme de pontare

Ideea ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, care declara cã, în anul scolar 2011-2012, vom asista la rezultate foarte bune în ceea ce priveste reducerea absenteismului scolar, ca urmare a introducerii cartelelor magnetice la intrarea în scoli, nu a avut succes, cel putin la nivelul judetului Vaslui, neexistând niciun proiect cu privire la introducerea “cartelelor anti-chiul”.
Una dintre noutãtile pe care ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a încercat sã le introducã în învãtãmânt, a fost intrarea în scoli cu ajutorul cartelelor magnetice. Niciun liceu din judetul Vaslui nu a introdus sistemul de pontare a prezentei elevilor la ore, si nu existã niciun proiect care sã prevadã introducerea unui astfel de sistem în viitorul apropiat. Scopul cartelelor ar fi fost scãderea absenteismului, dar si a violentei din scoli, întrucât intrarea persoanelor strãine ar fi fost imposibilã fãrã prezentarea cãrtii de identitate. Odatã implementat sistemul de pontare, accesul elevului în scoalã s-ar face doar în baza cartelei. Elevii si profesorii ar trebuit sã ponteze intrarea si iesirea din scoalã, toate absentele acestora urmând a fi raportate lunar la Ministerul Educatiei. Motivul principal pentru care mãsura introducerii sistemului de pontare nu a fost aplicatã la nivelul judetului Vaslui a fost lipsa de fonduri. Costul unui “cititor” ajunge la 15.000 lei, în timp ce costul cartelei depinde de firmã, pretul scãzând doar în conditiile în care numãrul comenzilor ar fi foarte mare. De instalarea sistemului ar trebui sã se ocupe directorii de la nivelul fiecãrei unitãti scolare, iar banii ar trebui sã provinã de la consiliile locale sau din fondurile proprii ale unitãtilor de învãtãmânt. Vasile Ursanu, inspector general adjunct al ISJ Vaslui, a declarat: “Proiectul viza scolile din mediul urban si permitea monitorizarea prezentei la ore. Nu existã planuri la nivelul niciunui liceu cu privire la implementarea unui astfel de sistem în viitorul apropiat.”
Cartelele magnetice – o solutie nu tocmai eficientã
Solutia cartelelor magnetice, desi oferã la prima vedere o rezolvare pentru numãrul mare de absente, ridicã anumite probleme. Tinând cont de numãrul mare de elevi din liceele vasluiene, intrarea pe baza cartelei ar putea dura destul de mult. În conditiile în care, multi dintre acestia, ajung la scoalã cu 5, 10 minute înainte de a începe orele de curs, intrarea la ore s-ar putea face cu întârziere. De asemenea, aceastã metodã, ca si cea a camerelor video, reprezintã o formã de constrângere a elevilor. Acestia vor veni la ore nu din plãcere, ci din obligatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu