La Bârlad, a nins ca-n povesti, dar cu… probleme

Ninsoarea abundentã care s-a abãtut asupra judetului încã din seara zilei de 24 ianuarie a creat serioase probleme soferilor care s-au aventurat pe mai multe artere care leagã Bârladul de comunele limitrofe sau de alte orase. Mai multe curse regulate au fost suspendate. Pe strãzile din Bârlad, abia în jurul orei 08.00 autoritãtile s-au gândit sã scoatã la treabã utilajele de deszãpezire. Pânã atunci, nervii soferilor au fost întinsi la maximum si numai cine a condus «ca melcul» a scãpat de pericolul tamponãrilor. Din fericire, ambulantele au ajuns, chiar dacã destul de greu, în toate zonele în care au fost solicitate. Salvarea oamenilor a rãmas, în multe cazuri, sã se deplaseze ei, cum pot, pânã la arterele circulate pentru a fi preluati de masinile de interventie.
Calvarul plãtitorilor de rovignete si a altor taxe de drum inventate doar… spre stiintã a început încã de ieri dimineatã. Atunci au fost semnalate probleme în trafic pe aproape toate drumurile care leagã Bârladul de localitãtile din împrejurimi. Cele mai mari necazuri au fost pe Drumul Judetean 243 B, pe distanta Bârlad- Ciocani-Coroiesti-Mireni. Practic, aceastã arterã a fost declaratã impracticabilã încã de la ivirea zorilor. Pânã la închiderea editiei drumul nu a putut fi redat traficului rutier decât pânã în comuna Ciocani. S-a muncit greu si aproape fãrã întrerupere si pe alte drumuri, probleme mai fiind înregistrate si pe distantele Bârlad-Puiesti-Dragomires ti, Bârlad-Alexandru Vlahutã, Bârlad- Grãjdeni-Grivita, Bârlad-Ivesti si Bârlad- Viisoara. Pe multe dintre aceste drumuri, vântul care a suflat cu putere în câmp deschis a format suluri de zãpadã cu grosimi de pânã la jumãtate metru. Probleme au fost si din cauzã cã unele artere au portiuni foarte mari în pantã. Bârladul a fost si el la rându-i afectat de ninsoarea abundentã, pe majoritatea drumurilor din localitate circulatia cu autoturismele devenind o adevãratã încercare de andurantã si mãiestrie la volan. Tamponãrile nu au mai curs pe bandã rulantã, ca în alte ierni, însã lucrãtorii Biroului Politiei Rutiere Bârlad au iesit pe toate strãzile orasului. Chiar dacã a nins într-una, utilajele SC CUP SA Bârlad, societatea Consiliului Local Bârlad care se ocupã de starea drumurilor din municipiu, s-au fãcut vãzute pe strãzi chiar si dupã ce ninsoarea s-a mai domolit. Nici agentii economici care au magazine la stradã nu prea s-au înghesuit sã se achite de obligatia legalã de a-si da zãpada de pe portiunile de trotuare din fata societãtilor. Ca urmare, numãrul celor care au cãzut ieri pe strãzile orasului a fost pe mãsurã: circa 10 cazuri, de dimineatã si numai pânã la amiazã.
Salvarea vine de la cauta!
Nervi încordati au avut si soferii de pe masinile de interventie ale Serviciului Ambulantã Judetean Vaslui. Acestia s-au luptat cu nãmetii de fiecare datã când au fost solicitati în afara oraselor, toti recunoscând cã au mers foarte greu pe cele mai multe dintre rutele ce duc spre localitãti rurale. Ca de fiecare datã când sau confruntat cu probleme în trafic cauzate de ninsori, si acum ambulantierii au fãcut apel la populatie sã apeleze la de acum clasica metodã de a-si aduce neamurile sau rudele bolnave aproape de arterele pe care se poate circula. Asta, evident, în conditiile în care acest lucru este posibil, deci dacã starea pacientilor permite acest lucru. „Aproape peste tot, spre localitãtile rurale, s-a mers greu, în conditii de iarnã. Normal cã nu s-au putut respecta timpii de interventie, însã nu a existat nici o solicitare pe care sã nu o onorãm. Ne-a ajutat foarte mult implicarea autoritãtilor, care au colaborat cu familiile pacientilor si au iesit cu acestia spre arterele circulate. Trebuie remarcat, în continuare, numãrul mare de de fracturi, numai ieri fiind înregistrate 9 astfel de cazuri care au necesitat transportul la spital“, ne-a declarat medicul Aurora Popa, directorul SAJ Vaslui. Tot ieri, în majoritatea satelor mai izolate nu se mai putea circula decât cu sania sau cu cãruta trasã de cai. De fapt, drumarii nu prea s-au sinchisit sã curete strãzile de prin oras, dãrãmite sã se gãseascã cineva care sã dea zãpada la tarã…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu