Mămică la 13 ani

4.jpg
Este cea mai tânără dintre cele aproximativ 200 de adolescente care au născut anul trecut la Maternitatea Bârlad. Ginecologii bârlădeni au asistat și o puștoaică de numai 12 ani care venise să facă cel de-al doilea avort de când devenise “femeie”.
Sărăcia în care s-a afundat populația județului nostru are efecte grave. Lipsurile materiale duc la abandon școlar, la lipsă de informații, dezbinarea familiilor și, din păcate, la maturizarea tinerilor înainte de vreme. Este o posibil scuză sau explicație pentru situația celor aproximativ 200 de tinere din Bârlad și satele arondate care au ajuns mămici înainte de vreme. La maternitatea bârlădeană au fost asistate la naștere anul trecut aproape 1.500 de femei, cu peste 500 de mai puține ca acum trei-patru ani. Scăderea numărului de nou-născuți este evidentă, ca și scăderea vârstei la care devin mămici tot mai multe bârlădence.
“În 2011, au născut în spitalul nostru 198 de tinere cu vârsta cuprinsă între 13-18 ani. Menționez că aproximativ 50% dintre ele aveau 18 ani împliniți la momentul când au devenit mămici. Majoritatea provin din mediul rural, mai exact 170”, ne-a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad.
Potrivit statisticilor, a fost o singură copilă de 13 ani care a născut la Maternitatea Bârlad. O altă puștoaică de 13 ani a fost transferată la Iași cu elicopterul SMURD imediat ce a intrat în travaliu, gravida având afecțiuni care necesitau monitorizare specială.
Cea mai tânără copilă care a avut nevoie de intervenția ginecologilor avea doar 12 ani. Ea a fost adusă în regim de urgență pentru că îi era foarte rău. Așa s-a descoperit că starea de sănătate a fetei era influențată negativ de o sarcină oprită din evoluție, trupul acesteia fiind prea firav pentru a menține fătul. Medicul obstetrician a fost șocat să afle din gura celor care o însoțeau pe copilă că este a doua sarcină pe care o pierde. Copila gravidă suferă de un retard sever și rudele ei nu au habar cu cine a întreținut relații sexuale.
Tot anul trecut, a fost și o elevă de clasa a VIII-a la Școala Generală Tutova, care a adus pe lume un prunc perfect sănătos. Tânăra nu doar că a păstrat copilașul, dar a avut tot sprijinul și ajutorul familiei, precum și al celui care a lăsat-o însărcinată. Alte 18 mămici avea doar 15 ani la momentul când au devenit mămici și cam tot atâtea (21) aveau 16 ani.
Ginecologii bârlădeni și-au exprimat îngrijorarea și au menționat că maternitatea la vârsta adolescentină comportă riscuri majore. Gravidele minore vin la spital abia când începe travaliul și foarte rar se întâmplă să ceară un consult de specialitate în timpul sarcinii. Prin urmare, riscul de a aduce pe lume copii cu malformații este crescut. În plus, nefiind dezvoltate din punct de vedere fizic, nașterea în sine reprezintă un pericol pentru ele. Medicii spun că, dincolo de problema socială, de drama pe care o trăiesc aceste copile, trebuie să ia în calcul problema medicală. Sunt riscuri mai mari în cazul lor. Nu sunt vitaminizate în timpul sarcinii, lucru care afectează fătul. Alte gravide iau tot felul de medicamente strict interzise în situația lor.
Potrivit statisticilor spitalului, numărul adolescentelor care recurg la avorturi rămâne constant. Atât în 2010, cât și anul trecut, au fost făcute la cerere aproximativ 40 de întreruperi de sarcină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu