Partidele politice se chinuie să găsească formula magică pentru viitoarele alegeri: Rețetă de prostit poporul

Dacă în anii din urmă la PSD lucrurile erau cât se poate de clare când venea vorba de candidaturi, anul acesta situația s-a schimbat. Unii dintre actualii aleși ai PSD au pierdut orice șansă de a mai fi trecuți pe liste la alegerile viitoare, după ce au lins ușile partidului de guvernământ. Cele mai mari probleme ale PSD, de exemplu, sunt la Huși. Aici, social democrații au avut inițial trei variante pentru candidatura la primărie, dar au rămas cu două. PDL, în schimb, caută cu disperare candidați pentru județ, iar PRM visează că va avea un rol decisiv la viitoarele alegeri. Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui sondajele îl dau câștigător pe Dumitru Buzatu, actualmente vicepreședinte, care se va lupta parte în parte cu deputatul PDL, fost PNL, Dan Marian.
S-au compromis și au rămas cu buza umflată de vreme ce “ajutorul” promis de deputatul traseist Dan Marian nu a mai venit. Este vorba despre o serie de primari de la PSD, PNL sau PRM. Aceștia au pierdut acum și din capitalul de imagine pe care îl aveau ca membri ai PSD și tocmai din această cauză social democrații vasluieni nu sunt dispuși să riște la alegerile viitoare. În ce privește candidații pentru primăriile locale, lucrurile sunt cât de cât clare. Cu mici excepții, cum ar fi comunele Arsura, Duda Epureni sau Codăiești, PSD va merge la alegerile din acest an cu vechii candidați. Pentru Primăria municipiului Vaslui candidatul PSD va fi actualul primar Vasile Pavăl, creditat în sondaje cu peste 60% șanse de câștig. El va fi concurat, cel mai probabil, de deputatul PDL Drgoș Iftimie, care, deși carismatic, va avea o misiune dificilă în a-i convinge pe vasluieni că poate fi un primar mai bun decât actualul.
Partidul România Mare (PRM), organizația Vaslui, intenționează să îl arunce în lupta electorală pe Florin Sârbu, cel care a candidat și în 2008 și nu a reușit decât să ocupe două locuri în Consiliul Local Vaslui. PRM duce lipsă de membri care să poată aduce voturi de la cetățeni, lucru recunoscut de șefii formațiunii politice de la nivel local.
La Bârlad, candidatul PSD va fi, în cele din urmă, actualul edil, Constantin Constantinescu. Acesta a cochetat și el cu “haita portocalie”, dar în cele din urmă și-a dat seama că toate promisiunile făcute de PDL nu sunt decât niște țepe pregătite cetățenilor din județul Vaslui.
“Primarul de Bârlad și-a asumat greșelile pe care le-a făcut în legătură cu modul în care a crezut că poate obține fonduri pentru dezvoltarea orașului. I-a fost ridicată sancțiunea dată de colegii săi. Acum se depun candidaturile și eu cred că el va obține girul colegilor social democrați pentru a candida la încă un mandat de primar pe listele USL”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui.
Pentru Negrești, PSD îl are pregătit pentru primărie pe Vasile Voicu. Acesta este creditat în sondaje cu șanse de peste 60%. Atât Pavăl, cât și Constantinescu și Voicu vor candida pe listele comune ale USL, adică cei de la PNL nu vor avea candidați pentru cele trei localități.
La Murgeni, însă, se va merge pe mâna liberalilor, unde candidat va fi actualul primar din partea PNL, Jenică Panica.
USL (adică PSD plus PNL) nu a găsit deocamdată un candidat pentru Primăria municipiului Huși. Fostul candidat al PSD, actualul primar Ioan Ciupilan, a declarat public că va candida la alegerile viitoare din partea PDL, lucru confirmat și de liderul local al portocaliilor, Dan Marian. Inițial, USL a luat în calcul varianta unei candidaturi pentru Primăria Huși a medicului Nelu Tătaru, acesta însă a refuzat. Un alt posibil candiat era Aurel Căciulă, fostul candidat al PSD la funcția de deputat la alegerile trecute. De asemenea, nu este exclusă nicio candidatură a omului de afaceri Ioan Ciomaga, directorul SC Viacons SA Huși. Acesta susținea, în toamna anului trecut, că este decis să candideze la funcția de primar de Huși, deranjat fiind de modul în care a fost organizată o licitație pentru asfaltarea orașului.
Conducerea PSD susține că, până la finalul lunii martie, va desemna un candidat pentru Primăria Huși.
Probleme la întocmirea listelor de consilieri
La Vaslui, Organizația Municipală a PSD se chinuie de mai bine de o jumătate de an să întocmească listele cu candidați pentru viitorul Consiliu Local. Nici până la această oră social-democrații nu au stabilit ceva concret, o decizie finală fiind amânată pentru primăvara acestui an, când vor fi bătute în cuie atât listele de consilieri locali, cât și cele de consilieri județeni. Deocamdată, pesediștii au primit doar autopropuneri din partea unor membri care doresc să candideze pentru o funcție de consilier local. Printre aceștia se numără actualul secretar general al PSD, Ciprian Trifan, directorul grădiniței nr. 9, Zoica Popescu, Meda Filon, fost șef la Inspectoratul pentru Persoane cu Handicap, Elena Hohotă, un agent economic din Vaslui și Ionel Bordeianu, fost lider de sindicat. Social-democrații vasluieni își doresc cu cel puțin patru consilieri locali mai mult decât în prezent. Actualii consilieri locali care mai doresc un mandat nu vor primi viza partidului pentru a candida dacă nu au avut o activitate intensă atât în organizația de partid, cât și în cadrul Consiliului Local Vaslui.
“Ne dorim să fie cât mai multe candidaturi, peste 50, ca să avem de unde să alegem. În acest fel, vom putea întocmi o listă de viitori consilieri care să cuprindă persoane dornice să facă treabă”, a spus președintele PSD Dumitru Buzatu.
Lista de candidați pentru Consiliul Local va cuprinde și 30% tineri.
Nebuloasă și pentru lista parlamentarilor
Situația este și mai încurcată în ce privește viitorii candidați pentru un post de deputat sau senator. La PSD, de exemplu, atât actualul deputat de Vaslui Victor Cristea, cât și senatorul Doina Silistru au afirmat că sunt deciși să mai candideze pentru încă un mandat. Dacă în privința lui Victor Cristea cei din conducerea partidului spun că nu au nimic împotrivă, în ce privește candidatura actualului senator Doina Silistru, surse din interiorul PSD afirmă că nu va mai prinde un loc pe listă la viitoarele alegeri.
PSD va merge la Bârlad pe mâna lui Adrian Solomon, pentru încă un mandat de deputat, urmând să desemneze un candidat și pentru Senat. Potrivit sondajelor de opinie, parlamentarii PDL din zonele Bârlad și Zorleni, Viorel Cărare și Vasile Pintilie, nu au nicio șansă la viitoarele alegeri având în vedere că în actualul mandat doar au tras mâța de coadă.
Cei de la PNL nu au deocamdată propuneri pentru Parlament în zona Bârlad sau Vaslui.
PDL, în schimb, pare să scoată asul din mânecă cel puțin pe zona Vaslui prin candidatura Mărioarei Idriceanu, consilier local și prim-vicepreședinte pe județ al partidului, om cu state vechi în politică, apreciată atât de colegii de partid, cât și de majoritatea politicieniilor locali.
Luptă la baionetă pentru Consiliul Județean Vaslui
Cel mai greu la capitolul întocmirii listei candidaților pentru alegerile viitoare stau pedeliștii. Dacă în trecut era bătălie pe un loc de consilier, primar sau parlamentar, acum lucrurile stau cu totul altfel. Din cauză că ultimii trei ani s-au dovedit a fi catastrofali pentru partidul aflat la guvernare nimeni nu vrea să își asume responsabilitatea, riscantă de altfel, de a candida pentru vreo funcție. Acesta a fost, se pare, și unul dintre motivele pentru care deputatul PDL, fost PNL, Dan Marian a fost nevoit să-și anunțe candidatura la funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui.
Pentru președinte al CJ Vaslui, însă, sondajele îl dau câștigător pe Dumitru Buzatu, din partea USL, actualmente vicepreședinte.
Corneliu Bichineț, actual vicepreședinte al CJ, consideră că la alegerile viitoare PRM va decide viitorul președinte de județ. El nu exclude o candidatură a sa la această funcție: “S-ar simți confortabil cei doi care s-au anunțat, Dumitru Buzatu și Dan Marian, să candideze singuri și să iasă pe locul doi? Nu s-ar simți bine fără Corneliu Bichineț! Voi decide unde candidez înainte de campania electorală”.
Membrii PDL fug de rup pământul atunci când vine vorba de candidatură pe listele portocalii, având în vedere nemulțumirea populației și grevele care zguduie țara. Mai mult, o parte dintre actualii primari ai PDL simt că se scufundă corabia portocalie și rup ușile altor partide în speranța că vor fi primiți și lăsați să candideze sub o altă “umbrelă” decât cea a partidului aflat acum la putere. Un astfel de fenomen a fost confirmat chiar de senatorul liberal Cristian David: “Mulți dintre actualii membrii ai PD ne-au trimis semnale că sunt alături de noi și că ne susțin, inclusiv atunci când organizăm proteste împotriva actualei guvernări. Chiar primari democrați vor să ni se alăture”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu