Decizie în PNL: demisioneazã David si Bordeianu?


DEMISIONARI Asearã, mai multi parlamentari ai PNL si-au anuntat dorinta de a demisiona din posturile în care se aflau, începând cu 1 februarie. Printre demisionari se numãrã nume grele din partid, printre care Ludovic Orban si Adriana Sãftoiu, iar gestul lor va fi urmat si de alti parlamentari liberali. “Decizia grupului PNL a fost consensualã, cã vom demisiona. Momentul demisiei va fi decis de conducerea PNL, dupã discutiile pe care le vom avea cu PSD, în Uniunea Social Liberalã”, ne-a transmis, printr-un SMS, fostul ministru de Interne, senatorul de Husi, Cristian David. Dacã se va decide demisia parlamentarilor PNL, judetul Vaslui va pierde doi reprezentanti în Parlament, deputatul Bordeianu si senatorul David. Nici colegii lor din PSD nu stau prea bine. “Probabil, o sã se discute si la noi acest lucru, însã nu s-a pus problema pânã în acest moment”, ne-a spus senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru.
Asearã, Ludovic Orban a anuntat cã demisioneazã din functia de deputat, anunt urmat si de alte intentii de demisie ale unor parlamentari liberali. Orban a anuntat conducerea PNL cã a decis sã punã la dispozitia partidului demisia sa în alb si cã asteaptã ca si alti colegi liberali sã facã acelasi lucru. Liderul liberal a explicat cã face acest gest pentru cã nu mai doreste sã legitimeze prin prezenta sa în legislativ actiunile nedemocratice ale actualei puteri. Gestul acestui a fost urmat si de alte intentii de demisie din partea unor parlamentari PNL, care i-au trasmis presedintelui Crin Antonescu disponibilitatea de a demisiona, printre care Mircea Diaconu sau Adriana Sãftoiu. Discutiile din seara trecutã, care au avut loc în grupurile reunite ale PNL, au vizat toate aspectele tehnice ale unei eventuale demisii în bloc din partea tuturor parlamentarilor USL. “Nu stiu încã de vreo demisie, la noi, la PSD, nu s-a discutat de asa ceva. Probabil cã se va discuta, însã sedinta este a liberalilor si acolo s-au luat unele decizii. Vom vedea ce se decide, în zilele urmãtoare”, a spus, asearã, senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru. Un astfel de gest de demisie ar conduce la situatia în care PSD si PNL ar deveni partide neparlamentare, ceea ce ar însemna cã aceste formatiuni nu vor mai avea observatori la alegeri. În plus, vor trebui organizate alegeri partiale, lucru greu de crezut, dat fiind cã, peste câteva luni, vor fi alegerile locale si generale, într-o singurã zi.
Demisia senatorului David, sub semnul întrebãrii…
Un aspect tehnic luat în discutie de cãtre liderii liberali, seara trecutã, are în vedere numai demisia senatorilor USL, ceea ce ar conduce la blocarea Senatului, camerã legislativã care nu ar mai avea cvorum de lucru. S-a discutat si despre o demisie în bloc a tuturor parlamentarilor PNL, însã decizia ar urma sã fie luatã de cãtre Delegatia Permanentã a partidului. “Decizia grupului PNL a fost consensualã, cã vom demisiona. Momentul demisiei va fi decis de conducerea PNL, dupã discutiile pe care le vom avea cu PSD, în Uniunea Social Liberalã”, ne-a transmis, printr-un SMS, fostul ministru de Interne, senatorul de Husi, Cristian David, în timpul sedintei de seara trecutã. O demisie în bloc a parlamentarilor PNL ar lãsa judetul fãrã un senator, Cristian David, si un deputat, Dan Bordeianu. “Constitutional, Guvernul ar trebui sã organizeze alegeri partiale pe aceste colegii. Nu stiu ce va face dl. deputat Bordeianu, de ce nu-l întrebati? Cred cã se va supune deciziei partidului. Nu cred, însã, cã în cazul în care se va ajunge la demisie se vor mai organiza alegeri partiale. Sunt, deja, în tarã, câteva colegii în care trebuiau organizate alegeri, însã Guvernul nu s-a grãbit s-o facã”, a spus presedintele PNL Vaslui, Florin Ciurariu. O demisie în bloc a parlamentarilor USL ar conduce la un adevãrat cutremur în judetul Vaslui. Ar dispãrea de pe scena politicã atât deputatul Solomon, senatorul Doina Silistru, cât si deputatul Victor Cristea, iar o nouã campanie electoralã nu se stie ce sanse de izbândã le-ar mai aduce, în noiembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu