PROTOPOPUL PETRU, URMÃRIT PENAL!



Conform unor surse judiciare, împotriva protopopului Husilor, Ioan Petru, a început urmãrirea penalã, fiind primul prelat de rang înalt din judet care intrã în atentia organelor de anchetã pentru fraude financiare. Ani la rând, preotii din judet au fost obligati la tãcere, primind sume cu mult mai mici decât cele care erau trecute în statele de platã oficiale, cele care ajungeau la Finante sau Secretariatul de Stat pentru Culte. Sunt unele informatii conform cãrora fiecare preot primea cu 2-300 de lei mai putin, lunã de lunã, ceea ce ar ridica fraudele financiare la aproape un miliard de lei vechi, lunar. Scandalul a apãrut la câteva luni dupã ce Episcopul Husilor, PS Corneliu, a decis caterisirea a doi preoti, Lucian Botez si Dumitru Turcanu. Cei doi preoti au pornit un adevãrat rãzboi pentru aflarea adevãrului. Toate documentele pe care le-au descoperit la Bucuresti, ascunse de ochii preotilor din judetul Vaslui, indicã adevãrata fraudã produsã în rândul preotimii, cu stiinta PS Corneliu, Episcopul Husilor.
Pe 11 ianuarie a.c., preotii Botez si Turcanu, caterisiti de PS Corneliu, Episcopul Husilor, s-au adresat Secretariatului de Stat pentru Culte, cerând copii dupã statele de platã ale Protopopiatului Fãlciu si, ulterior, dupã desfiintarea primei institutii, Protopopiatului Husi, ambele conduse ani de-a rândul de una si aceeasi persoanã, preotul Ioan Petru. Intentia preotilor a fost clarã. Doreau sã afle ce salarii încasaserã, ani de-a rândul, întrucât protopopul Ioan Petru si contabila acestuia le ascundeau regulat statele de platã. Cei de la Secretariatul de Stat pentru Culte le-au pus la dispozitie zeci de state de platã, din perioada 2005-2011, din care au reiesit lucruri foarte grave, penale. Preotii erau obligati, sub amenintarea caterisirii, sã primeascã unele sume de bani drept salarii, iar în statele de platã apãreau alte sume. O demonstreazã salariile încasate în mod fictiv de cei doi preoti timp de mai bine de sase ani, lucru explicat de cei implicati. Pe statele respective apar, în dreptul preotilor, semnãturi false, fapt demonstrat prin aceea cã toate semnãturile seamãnã între ele, semn cã este “opera” unei singure persoane. Existã bãnuiala cã, ani de-a rândul, sute de preoti din judetul Vaslui au fost înselati la salarii în acest mod, primind anumite sume de bani în mânã, în timp ce pe statele de platã erau trecute alte sume; o practicã despre care, se spune, nu este strãin nici PS Corneliu, Episcopul Husilor, cel care a semnat tot felul de documente care indicã veridicitatea statelor de platã.
Verificãri nebune: unde s-au dus banii?
“Am verificat si eu statele de platã primite de la Bucuresti. Din 2005 si pânã în martie 2011, când protopopiatul Fãlciu s-a desfiintat si a trecut la Protopopiatul Husi, nu am semnat decât o datã un stat de acesta de platã. În rest, numai semnãturi fictive în dreptul meu, se pot face expertize grafologice”, explicã pãrintele Lucian Botez. Pãrintele Turcanu sustine cã nu si-a regãsit semnãtura pe vreun stat de platã, desi toate sunt semnate si girate de contabilele de la Husi si Fãlciu, Livia Racovitã si Lucia Ciocârlan. Mai mult, semnãturile din dreptul preotilor apartin unei singure persoane, la o primã vedere, lucru care va fi dovedit de organele de anchetã. De altfel, la finele sãptãmânii trecute, a început urmãrirea penalã împotriva protopopului Ioan Petru si a acolitilor sãi. Este vorba de acele persoane care au falsificat semnãturile preotilor, în spetã, peste 50 de preoti numai din zona Husului. În plus, statele de platã sunt semnate si de protopopul Ioan Petru si girate de PS Corneliu, Episcopul Husilor, ceea ce ne duce cu gândul la anumite manevre financiare care se fac la nivelul Eparhiei, în dauna a sute de preoti. În documentul primit de la Secretariatul de Stat pentru Culte, cei trei preoti care au solicitat lãmuriri (alãturi de parohii Botez si Turcanu, în demersul pentru aflarea adevãrului s-a implicat si preotul Ion Modiga, din parohia Blãgesti, n.r.) aflã cã “institutia angajatoare, Episcopia Husilor, mentioneazã în fiecare dosar de justificare cã semnãturile de pe listele de platã apartin persoanelor beneficiare”, girul fiind al PS Corneliu. Stia sau nu episcopul despre existenta unor state de platã care sunt semnate în fals? Unde se duceau miliardele de lei care se strângeau din dijmuirea salariilor celor 380 de preoti din judet? În plus, se spune cã si cântãretii bisericesti erau dijmuiti la salarii, cu 100-150 de lei fiecare, sumele care se strângeau fiind impresionante.
Contabilele de la Fãlciu si Husi, în atentia politistilor!?
Scandalul din Protoieria Husi este la început si tinde sã ia amploare. Din informatiile noastre, vor fi chemati la audieri mai multi preoti, pentru a afla dacã semnãturile de pe statele de platã depuse de preotii Turcanu si Botez sunt reale. Cum preotul Botez sustine cã si-a regãsit semnãtura pe un singur stat de platã, în martie 2011, lunã în care Protopopiatul Fãlciu s-a desfiintat, fiind înglobat la Protopopiatul Husi, întreaga afacere se anuntã destul de penalã. Anul trecut, când a mers la Husi, preotul Botez a gãsit o semnãturã în fals. Întrebând-o pe contabila Protoieriei despre situatie, preotul a fost luat prin surprindere: “Mi-a spus, citez din memorie, <<poate am semnat eu, din gresealã>>. Era incredibil, desi nu semnasem statul de platã, doamna contabilã semnase în locul meu”. În plus, pentru ca falsurile sã continue, preotul Botez s-a trezit si cu o declaratie de impozite, în noiembrie 2011, în care protopopul Ioan Petru si contabila Racovitã scriu cã pãrintele ar fi avut un venit pe anul trecut, lunar, de 1373 lei. “Or, din aprilie 2011, mie, ca si pãrintelui Turcanu, ne-au suspendat subventia de la stat, de 680 de lei lunar, lucru pe care cei care au semnat hârtia îl stiau foarte bine, dar nu le-a pãsat. Din noiembrie, de când am fost caterisiti, ni s-au luat toate veniturile, dar am primit niste declaratii de venituri si pe noiembrie, ca si pe decembrie 2011”, mai acuzã preotul Botez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu