Coreea de Nord a lansat în această dimineaţă racheta. Întreaga planetă s-a uitat la ce a urmat

Barlad Online

Coreea de Nord a lansat, în această dimineaţă, aşa cum anunţase, o rachetă cu rază mare de acţiune, care ar fi urmat să plaseze pe orbită un satelit. Dar, potrivit surselor occidentale, lansarea a fost un eşec total : racheta s-a dezintegrat după numai câteva minute. Chiar dacă n-a provocat pagube, evenimentul este denunţat ca o “gravă provocare” de Statele Unite, Japonia şi bineînţeles Coreea de Sud.
Nord-coreenii susţineau că vor lansa o rachetă spaţială pentru a saluta centenarul lui Kim Ir Sen, fondatorul regimului comunist. Dar comandamentul apărării aeriene americane a precizat, după lansare, că a fost vorba, de fapt, de o rachetă balistică intercontinentală.
Potrivit aceleiaşi surse, primul etaj al rachetei s-a desprins şi a căzut în Marea Galbenă, conform previziunilor. Dar etajele doi şi trei nu au funcţionat şi s-au prăbuşit, şi ele, în mare . Eşecul lansării a fost confirmat şi la Tokyo, unde armata era pregătită să doboare racheta dacă ar fi pus în pericol teritoriul japonez.
Lansarea eşuată a fost condamnată sever de Statele Unite şi de aliaţii lor din regiune, Japonia şi Coreea de Sud, care avertizaseră regimul de la Phenian să renunţe la intenţia sa.
“Coreea de Nord îşi risipeşte banii în arme şi propagandă, în timp ce nord-coreenii sunt tot mai înfometaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Oricare i-ar fi fost obiectivele, eşecul lansării este o lovitură dureroasă pentru nord-coreeni: siguri de succes, aceştia invitaseră, cu această ocazie , la Phenian numeroşi ziarişti occidentali, fapt fără precedent.
www.antena3.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu