Bãtãlie pentru APIA

Barlad Online

DUEL Chiar la startul campaniilor de depunere a cererilor de subventie în Agriculturã, apele la APIA Vaslui sunt departe de a fi limpezi. Dupã ce Petru Botez, aflat la conducerea agentiei încã de la înfiintarea institutiei, a fost îndepãrtat de curând, pentru locul vacant sunt acum douã propuneri, de la partide diferite. Teoretic, conform protocolului existent între partidele aflate acum la guvernare, postul de director APIA ar trebui sã revinã PNL, care l-ar numi pe Constantin Cioatã, inginer agronom de calibru, cunoscut în tot judetul. Totusi, conservatorii ar vrea sã-si impunã omul lor, pe Rãzvan Arteni, al cãrui principal merit este faptul cã are un vãr sus-pus, în persoana secretarului general adjunct al MADR, Sergiu Sorin Chelmu.
Schimbãrile la nivelul conducerilor institutiilor “deconcentrate” vasluiene continuã, venind acum rândul Agentiei de Plãti si Interventii pentru Agriculturã, principal ordonator al subventiilor, si una dintre cele mai importante institutii din punct de vedere al banilor europeni vehiculati în agriculturã. Initial, fostul director Petru Botez a fost transferat în interes de serviciu în judetul Sãlaj pe o functie echivalentã, însã acesta se pare cã ar fi refuzat oferta respectivã, acceptând o functie de inspector la Vaslui, la serviciul controale pe teren. Locul rãmas astfel vacant ar trebui sã fie ocupat, conform protocolului existent între partidele din cadrul USL, de o persoanã propusã de PNL, însã conservatorii, care si-au adjudecat ministerul Agriculturii, l-ar vrea pentru ei. Omul propus de PC pentru a conduce APIA este Rãzvan Arteni, de 30 ani, consilier asistent la serviciul controale al APIA Vaslui, si vãrul secretarului general adjunct al ministerului agriculturii, Sergiu Sorin Chelmu, minister condus din întâmplare de un conservator. Vasluian get-beget, economist de profesie, Rãzvan Arteni nu vrea sã fie numit interimar, cerând organizarea unui concurs pentru functie, pentru a-si asigura postul de director pentru cât mai multã vreme, concurs la care este foarte posibil sã fie singurul participant. “Îl cunosc, e un bãiat tânãr care locuieste aici în comunã, dar nu cred cã ar avea ce cãuta la conducerea APIA. Institutia mergea în sfârsit bine, volumul de muncã e foarte mare, si acum ne apucãm sã facem iar experimente…”, era de pãrere Valerian Hriscu, primarul comunei Lipovãt.
Vom avea totusi un specialist la APIA?
Dacã omul conservatorilor este practic un necunoscut, atât în politicã, cât si din punct de vedere profesional, cealaltã variantã se pare cã ar fi una mult mai bunã. Propunerea liberalilor pentru postul de director la APIA este un fermier din Negresti, în persoana lui Constantin Cioatã. În vârstã de 54 ani, acesta este de profesie inginer agronom, pânã în ’89 fiind inginer la IAS Todiresti si apoi inginer sef la Consiliul Unic Agroindustrial, structurã agricolã care îngloba mii de hectare, de la Todiresti la Stefan cel Mare. Ulterior, a intrat în mediul privat, având acum o fermã de peste 600 ha si ocupându-se si de cresterea animalelor. “Îl cunosc foarte bine pe Constantin Cioatã, e un om muncitor, foarte bun specialist, si care a fãcut an de an performantã în agriculturã, în special la rapitã. Cred c-ar fi o alegere bunã din partea partidului, pe care eu o sustin, pentru cã sunt de pãrere cã, la conducerea APIA, trebuie pus un specialist, care sã fie si om serios, si care sã facã treabã”, era de pãrere Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui, membru PNL. “Constantin Cioatã este membru în Colegiul Director al Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã de douã mandate. Îl cunosc de mai bine de 30 de ani, si este unul dintre cei mai sârguinciosi fermieri pe care-i stiu, un om de nãdejde, care se implicã total în ceea ce face. Poate fi caracterizat într-o singurã frazã: este un om adevãrat”, a declarat Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. Urmeazã sã vedem dacã, la conducerea APIA, va câstiga tineretea în fata experientei, sau relatiile de rudenie în fata seriozitãtii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu