Un CUTREMUR MARE poate apărea ORICÂND

Barlad Online

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a avertizat că un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter se poate produce "în perioada imediat următoare", iar un cutremur catastrofal va lovi România în preajma anului 2040. Libertatea.ro a cerut opinia unui alt seismolog, care are o viziune diferită: cutremurul mare poate apărea oricând, iar România ar trebui să se pregătească temeinic.

"Părerile diferă şi pot diferi categoric. Personal, sunt foarte sceptic în ceea ce priveşte aceste predicţii. Aceste metode folosite de seismologi sunt foarte foarte diferite. Şi, atenţie, au un grad foarte mare de eroare. Aproape că nu trebuie să crezi în ele. Realitatea e că încă suntem departe de a face predicţii cu grad de eroare redus", spune, într-un interviu pentru libertatea.ro, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP).

Una dintre metodele des folosite de seismologi este cea bazată pe statistică, arată Radulian. Potrivit calculelor strict statistice, un cutremur de 5 grade apare în zona Vrancea cam o dată la 2 ani, iar unul de 6 cam la 8-10 ani.

"Statistic, un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter ar putea apărea în 2012-2013", spune Radulian. În ceea ce priveşte cutremurul catastrofal prezis de seismologul Gheorghe Mărmureanu pentru perioada din jurul anului 2040, Radulian crede că este o predicţie uşor hazardată.

"Ce se întâmplă. Au fost cutremure foarte mari în 1940, 1977, 1986 şi 1990. Se spune că aceasta a fost o perioadă de puternică activitată în Vrancea, urmată de o perioadă de activitate mai slabă, perioadă în care ne aflăm şi acum", explică seismologul. Mai mulţi seismologi consideră că această perioadă s-ar încheia în jurul deceniul trei al secolului XXI, când cutremurele de peste 6,5 grade pe scare Richter s-ar putea înmulţi, iar un cutremur de peste 7 ar putea apărea în orice moment.

Radulian are însă o altfel de abordare. "Trebuie să o spunem. Vrancea este o zonă activă, un cutremur mare ar putea apărea în orice moment, trebuie să fim pregătiţi tot timpul. Însă, avem câteva avantaje: aici, nu putem avea cutremure cu magnitudini mai mari de 8 pe Richter şi ştim unde se produc aceste cutremure (puncte din zona Vrancea - n.r.). Dacă japonezii ar fi aici, sunt sigur că pregătire lor excepţională ar limita aproape de zero daunele produse de un cutremur de 7 grade, 7 grade şi ceva. Ar consolida toate clădirile, ar lua toate măsurile posibile, ceea ce ar trebui să facem şi noi", spune Radulian.

Seismologul arată cât de importantă este cunoaşterea locului unde se produc cutremurele mari. "La noi, aceste cutremure mari nu pot apărea oriunde, pot apărea decât în zona Vrancea, nu avem niciun indiciu că un cutremur mare ar putea apărea lângă Bucureşti, de exemplu". În schimb, japonezii nu ştiu unde o să apară următorul cutremur. De exemplu, în 1995, un cutremur de 7,2 grade produs în apropiere de Kobe-Osaka a luat vieţile a 6.500 de oameni.

"Pământul îşi face treaba lui, noi trebuie să o facem pe a noastră", subliniază Mircea Radulian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu