Barlad Online
Pentru ca prescolarii si elevii sã înceapã
anul scolar 2012-2013 fãrã toxiinfectii alimentare, inspectorii
veterinari împreunã cu reprezentanti ai Prefecturii Vaslui au trecut
deja la treabã. În aceastã lunã, verificã toate institutiile de
învãtãmânt în care functioneazã cantine si în care copiii servesc masa,
inclusiv prin Programul “Cornul si laptele”, dar si toate chioscurile
alimentare din preajma unitãtilor scolare.
Ca în fiecare an, odatã cu începutul lunii septembrie, reprezentantii Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui au reluat controalele în unitãtile scolare care detin cantine unde se preparã alimente, dar si în scolile care furnizeazã “corn si lapte”. Scopul acestora este monitorizarea conditiilor de igienã în care se desfasoarã aceste activitãti si prevenirea oricãror situatii deosebite care ar putea pune sãnãtatea copiilor în pericol. Sunt vizate în jur de 750 de unitãti scolare, atât din mediul urban cât si rural, ce valorificã diferitele produse alimentare prin Programul “Cornul si laptele”, dar si circa 70 de cantine înregistrate sanitarveterinar ce functioneazã în cadrul unitãtilor de învãtãmânt (crese, grãdinite, licee), în fundatii si centre de plasament. “Vom urmãri modul în care sunt respectate conditiile sanitarveterinare si pentru siguranta alimentelor privind normele generale de igienã si trasabilitatea, dar si cum sunt respectate normele nutritionale ale alimentelor din toate unitãtile de învãtãmânt ce preparã si furnizeazã produse alimentare de origine animalã si non-animalã pentru copii. Asta fie cã vorbim de crese, grãdinite, tabere, scoli cu program internat, semi-internat sau after-school. Controalele vor viza asigurarea si respectarea cerintelor structurale, inclusiv spatii si utilaje frigorifice, dotarea cu instalatii si ustensile specifice, inclusiv a cerintelor de trasabilitate a produselor de origine animalã si non-animalã ce urmeazã a fi servite în cursul zilei respective. De asemenea, se va urmãri si respectarea numãrului de calorii adecvat, pe categorii de vârstã”, ne-a declarat medicul veterinar Mihai Ponea, directorul executiv adjunct al DSVSA Vaslui. În cazul scolilor unde se deruleazã Programul “Cornul si laptele”, se vor verifica nu numai conditiile de depozitare si termenul de valabilitate pentru produsele lactate si de panificatie distribuite copiilor, ci vor fi controlate si monitorizate si unitãtile de procesare furnizoare, în scopul diminuãrii sau chiar a eliminãrii riscului de aparitie a unei toxiinfectii alimentare. Cât despre scolile ce au încheiate contracte de furnizare cu unitãti de catering, se vor verifica si aceste unitãti, precum si unitãtile de vânzare cu amãnuntul din incinta/vecinãtatea scolilor, pentru a se asigura cã sunt respectate cerintele generale si specifice de igienã în spatiile de depozitare, prelucrare si furnizare a produselor alimentare si cã sunt dotate cu instalatii si ustensile specifice. Nu în ultimul rând, în unitãtile scolare cu cantine, se va verifica si respectarea procedurilor de monitorizare zilnicã a igienei personalului si starea de sãnãtate a acestuia, igiena spatiilor si echipamentelor, monitorizarea temperaturilor, verificarea termenelor de valabilitate a produselor, manipularea deseurilor rezultate. “Administratiile publice locale, împreunã cu conducerea scolilor, au responsabilitatea pentru amenajarea si întretinerea/igienizarea spatiilor existente pentru depozitarea produselor din programul “Cornul si laptele”, în asa fel încât sã nu existe riscul de contaminare sau denaturare a acestora din cauza conditiilor de depozitare necorespunzãtoare. Deficientele constatate vor fi discutate cu conducerea unitãtilor teritoriale respective si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, a Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului si a Prefecturii, în scopul remedierii lor precum si a eliminãrii oricãrui risc care poate sã punã în pericol sãnãtatea copiilor”, a completat Mihai Ponea.
Ca în fiecare an, odatã cu începutul lunii septembrie, reprezentantii Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui au reluat controalele în unitãtile scolare care detin cantine unde se preparã alimente, dar si în scolile care furnizeazã “corn si lapte”. Scopul acestora este monitorizarea conditiilor de igienã în care se desfasoarã aceste activitãti si prevenirea oricãror situatii deosebite care ar putea pune sãnãtatea copiilor în pericol. Sunt vizate în jur de 750 de unitãti scolare, atât din mediul urban cât si rural, ce valorificã diferitele produse alimentare prin Programul “Cornul si laptele”, dar si circa 70 de cantine înregistrate sanitarveterinar ce functioneazã în cadrul unitãtilor de învãtãmânt (crese, grãdinite, licee), în fundatii si centre de plasament. “Vom urmãri modul în care sunt respectate conditiile sanitarveterinare si pentru siguranta alimentelor privind normele generale de igienã si trasabilitatea, dar si cum sunt respectate normele nutritionale ale alimentelor din toate unitãtile de învãtãmânt ce preparã si furnizeazã produse alimentare de origine animalã si non-animalã pentru copii. Asta fie cã vorbim de crese, grãdinite, tabere, scoli cu program internat, semi-internat sau after-school. Controalele vor viza asigurarea si respectarea cerintelor structurale, inclusiv spatii si utilaje frigorifice, dotarea cu instalatii si ustensile specifice, inclusiv a cerintelor de trasabilitate a produselor de origine animalã si non-animalã ce urmeazã a fi servite în cursul zilei respective. De asemenea, se va urmãri si respectarea numãrului de calorii adecvat, pe categorii de vârstã”, ne-a declarat medicul veterinar Mihai Ponea, directorul executiv adjunct al DSVSA Vaslui. În cazul scolilor unde se deruleazã Programul “Cornul si laptele”, se vor verifica nu numai conditiile de depozitare si termenul de valabilitate pentru produsele lactate si de panificatie distribuite copiilor, ci vor fi controlate si monitorizate si unitãtile de procesare furnizoare, în scopul diminuãrii sau chiar a eliminãrii riscului de aparitie a unei toxiinfectii alimentare. Cât despre scolile ce au încheiate contracte de furnizare cu unitãti de catering, se vor verifica si aceste unitãti, precum si unitãtile de vânzare cu amãnuntul din incinta/vecinãtatea scolilor, pentru a se asigura cã sunt respectate cerintele generale si specifice de igienã în spatiile de depozitare, prelucrare si furnizare a produselor alimentare si cã sunt dotate cu instalatii si ustensile specifice. Nu în ultimul rând, în unitãtile scolare cu cantine, se va verifica si respectarea procedurilor de monitorizare zilnicã a igienei personalului si starea de sãnãtate a acestuia, igiena spatiilor si echipamentelor, monitorizarea temperaturilor, verificarea termenelor de valabilitate a produselor, manipularea deseurilor rezultate. “Administratiile publice locale, împreunã cu conducerea scolilor, au responsabilitatea pentru amenajarea si întretinerea/igienizarea spatiilor existente pentru depozitarea produselor din programul “Cornul si laptele”, în asa fel încât sã nu existe riscul de contaminare sau denaturare a acestora din cauza conditiilor de depozitare necorespunzãtoare. Deficientele constatate vor fi discutate cu conducerea unitãtilor teritoriale respective si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, a Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului si a Prefecturii, în scopul remedierii lor precum si a eliminãrii oricãrui risc care poate sã punã în pericol sãnãtatea copiilor”, a completat Mihai Ponea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu