De ce s-a panicat protopopul Pârcãlabu?

Barlad Online

REACTII Chiar si dupã sapte ani, tragedia de la Tanacu le dã fiori preotilor din întinsul Episcopiei Husilor! Subiectul încã îi deranjeazã, poate la fel de mult ca atunci, când Irina Cornici a murit rãstignitã pe cruce, în mãnãstirea de la Tanacu. Readus în actualitatea vasluianã, odatã cu fabuloasa peliculã a lui Cristian Mungiu “Dupã Dealuri”, acesta a produs, din nou, reactii. Protopopul de Vaslui, aflat printre invitatii la avanpremiera filmului, era sã facã… atac de panicã, atunci când a vãzut cum regizorul, pe muchia unui adevãr care a socat o lume întreagã, a reconstituit nu doar un ritual barbar de exorcizare, dar a îndrãznit sã punã reflectoarele pe lumea confuzã, de dincolo de zidurile unei mãnãstiri.
Protopopul Pârcãlabu a fost la film! A vizionat, în avanpremierã, “Dupã dealuri”, în rând cu toate oficialitãtile judetului, însã scenele l-au marcat, se pare: prea multã rãutate, prea multã prostie, prea mult primitivism surprins de regizor în viata monahalã! Si, initial, a picat pe gânduri: oare chiar acesta sã fie adevãrul?! Era momentul ca Vasile Pârcãlabu, apãrãtorul valorilor românesti, (dar si al propriului loc de muncã!) sã ia atitudine! Mai exact, sã nege cu îndârjire! “Cred cã filmul acesta va aduce o imagine proastã asupra poporului nostru si asupra Bisericii noastre, mai ales la comunitãtile si popoarele care nu cunosc realitãtile bisericii noastre.”, a proorocit Pârcãlabu. “Noi nu avem asa ceva, a fost un caz nefericit, iar filmul este o rusine, asta este concluzia mea. Eu, ca român, vreau sã îmi apãr traditia si valorile. Sã nu credeti cã la Tanacu a fost chiar asa!”, a mai spus protopopul, supãrat pe creatia lui Mungiu. Si vorbele protopopului au avut efect! Toatã presa centralã i-a publicat ieri “rusinea” cu care a tratat una din cele mai premiate productii românesti în lume (dublu premiat la festivalul de la Cannes), iar un ziar a plusat, anuntând cã, la Vaslui, filmul propus de România la premiile Oscar, a fost primit.. cu critici dure. Despre aprecierile tuturor celorlalti, capabili sã înteleagã o creatie artisticã de referintã, inspiratã din realitate, nicio vorbã!
Episcopia Husilor nu îsi asumã pãrerea protopopului Pârcãlabu!
Episcopia Husilor a fost rezervatã în a-si asuma pãrerile protopopului Pârcãlabu. A preferat sã cearã rãgaz pentru o documentare asupra filmului, dupã care sã avanseze un rãspuns. “Sigur cã pãrerea pãrintelui protopop este una personalã, la care nu putem subscrie, deoarece nu stim despre ce este vorba, nu am vãzut acel film si, ca atare, ne trebuie un timp pentru a ne face o pãrere în acest sens.”, au spus, ieri, reprezentantii Episcopiei Husilor.
Cristian Mungiu: “Ne dãm religiosi, dar suntem prea rãi”!
ELEGANT “Nu întâmplãtor am fãcut un film care vorbeste despre bine, despre rãu, despre faptul cã ne pretindem o tarã de oameni foarte religiosi, cred cã ne declarãm în proportie de 85 – 90% religiosi, dacã vine cineva, un sondor acasã. În acelasi timp, suntem foarte rãi! Lucrurile astea nu merg împreunã. Trebuie, din când în când sã facem un fel de sondaj interior, sã vedem dacã nu reusim sã îmbunãtãtim ceva în felul în care gândim despre ceilalti.”, a concluzionat Cristian Mungiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu