Spitalul bârlădean a fost scena unui protest inedit

Barlad Online 6 februarie 2012

Totul a p-plecat de la inițiativa conducerii unității de a o numi șefă interimară a Compartimentului de primire urgențe pe doctorul Diana Terchi. Personalul a cerut să fie schimbată și asistenta șefă, Mia Pintilie.
La finele săptămânii trecute, conducerea Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad a dispus schimbarea dr. Cristian Vladu de la șefia Compartimentului de primire urgențe (CPU) cu dr. Diana Terchi, singurul medic urgentist din spital, care a mai ocupat această funcție. Inițiativa conducerii a avut un impact neașteptat asupra angajaților de la CPU. Vineri, ei au cerut ca și Mia Pintilie, asistenta șefă, să fie înlocuită, întrucât ar fi dat dovadă de “incompetență și lipsă de comunicare”. Mai mult, mulți o consideră vinovată pentru tot ce s-a întâmplat rău acolo în ultimii ani. Nimeni nu s-a oferit să o înlocuiască și nici nu au fost făcute nominalizări.
Conducerea spitalului spune că ce se întâmplă la Urgențe nu e normal și că decizia de a o repune șefă de compartiment pe Diana Terchi face parte din planul de resuscitare a secției.
“A fost numită șefă de compartiment dr. Diana Terchi în speranța că, de data asta, va reuși să stabilească ordinea.
Doctorul Vladu nu a mai fost nominalizat pentru a ocupa funcția de conducere și nu avem alternativă. Trebuie o mână de fier acolo pentru a repune lucrurile pe un făgaș normal. Azi (vineri - n.r.) a fost o ședință, așa cum ar trebui să fie în fiecare lună. Printre altele, s-a discutat și despre schimbarea asistentei șefe, lucru care depinde acum de noul șef de compartiment. Cert e că acolo trebuie îmbunătățită comunicarea și toți să-și vadă de lucru. În trimestru III trebuie să vină comisiile de acreditare a CPU”, ne-a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului.
Ședința a durat mai bine de două ore și participanții s-au declarat nemulțumit la final pentru că principala doleanță nu a fost îndeplinită pe loc. Mia Pintilie nu a fost schimbată, după cum spun unii, pentru că e susținută de persoane cu influență în spital.
“Toate problemele de la Urgențe, sau mare parte din discuții, pleacă de la asistenta șefă. Nu ne reprezintă în niciun fel. Nu știe să vorbească cu noi, nu vrea să comunice. Face programul grăzilor numai cum vrea ea, nu ne acceptă concediile de odihnă în perioada solicitată de noi, ne amenință că ne va da afară. Ca să nu mai spun că nici din punct de vedere al igienei personale nu e un exemplu pentru niciunul din noi”, ne-a declarat o asistentă care a preferat să-i păstrăm anonimatul de frica repercursiunilor.
CPU are 41 salariați. Încă de la înființarea acestui compartiment, au existat conflicte în colectiv. Mia Pintilie a fost asistentă șefă încă de la început. Colectivul CPU susține că Mia Pintilie este adevărata șefă și că ea ar fi cea care dictează medicilor ce și cum să facă.
Toate scandalurile și răutățile dintre personalul CPU afectează calitatea actului medical. Adeseori, pacienții stau la ușa cabinetului mai mult timp decât trebuie pentru simplul fapt că personalul medico-sanitar se află în dispute sau pasează munca de la unul la altul. Din cauza frământărilor interne și a obrăzniciei de care au dat dovadă unii salariați, conducerea spitalului a luat tot felul de măsuri în decursul anilor. Prin rotație, au fost detașate asistentele prin alte secții, au fost date avertismente, chiar penalizări salariale. Nicio măsura nu s-a dovedit a fi eficientă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu