Zeci de localități din județ au rămas izolate: Coșmarul alb

Barlad Online 6 februarie 2012

Ninsoarea căzută în ultimile zile s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru șoferi și pentru furnizorii de utilități. Circulația se desfășoară cu dificultate, și zeci de localități au rămas izolate. Patru drumuri naționale au fost închise. În unele locuri, stratul de zăpadă a atins 40 de centimetri. Nu se mai poate ajunge de la Vaslui la Bacău sau Roman și de la Murgeni la Huși. Consiliul Județean Vaslui este nevoit să apeleze la firmele private pentru a închiria utilaje de deszăpezire. Avertizările meteorologilor de vreme rea i-au determinat pe vasluieni să dea năvală în magazine pentru a-și face aprovizionarea. Gerul a decimat și bugetul Serviciului Județean de Ambulanță.
Ploaia înghețată este un fenomen extrem de rar, care apare când temperaturile urcă brusc. Stropii de ploaie se transformă în gheață când ajung la sol. Așa s-a întâmplat și în județul Vaslui. În ultimele ore, picături mărunte de apă au îmbrăcat mașinile și drumurile într-un strat de gheață. Acest strat de gheață se depunde și pe șosele, făcând imposibilă controlarea autoturismelor. Acest fenomen s-a mai abătut asupra județului Vaslui în urmă cu aproximativ 14 ani, atunci când șoselele au fost transformate în uriașe patinoare. Conform meteorologilor, pentru următoarele zile se anunță un val de aer rece, care va aduce iarăși ninsori.
“Este un coșmar, mașina este acoperită cu gheață. Îmi trebuie două ore să o curăț. Nu știu cum voi putea circula dacă și pe jos este ghețuș. Sunt nevoit să plec la drum”, spune un șofer.
Drumuri închise
Zăpada și viscolul au făcut ca circulația pe drumurile județului să se desfășoare cu dificultate. DN 2F Vaslui - Bacău, DN 15D Negresti - Roman, DN 24 A Murgeni - Huși, DN 11 A Bârlad - Podul Turcului au fost închise circulației din cauza vremii nefavorabile. Cel mai greu se circulă pe sectoarele de drum Crasna - Albești - Roșiești (DJ 244M), Vutcani - până la Drumul European 581 (DJ 244A), Viișoara (DJ 244H), Oșești - Buda (DJ 248A), Vaslui - Oșești (DJ 207E), Huși - Tătărăni (DJ 244E) și Bunești - Averești (DJ 244D).
Utilajele de deszăpezire acționează la foc continuu, deoarece se formează suluri de zăpadă în zonele unde vântul viscolește omătul. La sol, stratul de zăpadă nu este foarte mare, maxim 20 de centimetri, însă acolo unde a viscolit, în funcție de configurația terenului, a putut ajunge chiar și la peste 40 de centimetri. Ieri după-amiază, nicio porțiune din drumurile județene nu era blocată, dar circulația în județ se desfășura cu foarte mare dificultate, pe un singur sens în unele locuri.
Președintele Consiliului Județean Vaslui, Vasile Mihalachi, a declarat că este nevoit să apeleze la firmele private pentru activitatea de deszăpezire din cauză că mașinile LDP Vaslui (firma care a contractat serviciile de deszăpezire) nu fac față situației.
“În funcție de problemele create de viscol, fiecare sector va fi curățat sau lățit corespunzător. Pe drumurile din județ se circulă în condiții de iană și, de asemenea, se acționează cu utilaje de deszăpezire. Cele mai mari probleme sunt pe drumurile situate în pantă”, a declarat Vasile Mihalachi
Gerul subțiază bugetul Ambulanței
Gerul din ultima perioadă a decimat fondurile Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui. Banii s-au dus pe combustibil și plata utililitãților. Reprezentanții SAJ sunt destul de îngrijorați de aceste cheltuieli suplimentare. Facturile pe februarie nu sunt acoperite, iar bugetul pe anul în curs nu a fost încă stabilit. Cei mai mulți bani s-au cheltuit cu patrularea zilnică în căutarea oamenilor străzii și transportarea lor la adăpost. Și numărul de solicitări a crescut semnificativ în aceste zile.
“Finantarea la salvare pe luna ianuarie este de 1,16 milioane lei. Reușim să ne încadram cu greutate în această sumă. Din cauza temperaturilor scăzute, a crescut numărul de solicitări, ceea ce a dus la cresterea cantității de combustil consumat, dar și a uitilităților”, ne-a declarat Daniel Ungureanu, medic în cadrul SAJ Vaslui.
Dacă bugetul pe luna februarie nu ajunge până la jumătatea lunii, o parte din ambulanțe vor fi trase pe dreapta, serviciul funcționând la cote de avarii.
Rafturi goale în supermarketuri
Avertizările meteorologilor de vreme rea i-au determinat pe vasluieni să dea năvală în magazine pentru a-și face aprovizionarea cu apă și produse alimentare. Isteria produsă în rândul populației și-a făcut imediat simțit efectul: unele magazine au rămas cu rafturile goale, ca în vremurile de tristă amintire. Oamenii au cumpărat de toate, de la apă plată sau minerală până la carne, pâine, legume și fructe. Cei care au mers la cumpărături sâmbătă seara au fost nevoiți să se întoarcă acasă cu sacoșa goală.
“Am vrut să cumpăr niște fructe, dar când am intrat în supermarket am văzut rafturile goale. Nici la rafturile de carne nu mai erau produse. Vânzătoarele au spus că așteaptă tirurile cu marfă. A fost foarte aglomerat la cumpărături zilele acestea. Am venit degeaba, plec acasă cu sacoșa goală”, a declarat, Viorica Fluieraș.
Potrivit comercianților vasluieni, numărul clienților a crescut cu peste 50% față de o zi obișnuită.
Comercianții din piețele județului Vaslui sunt disperați. Gerul din ultimele zile i-a adus la sapă de lemn. Oamenii își tin cartofii și varza sub pături groase, dar tot nu le pot salva. La minus 20 grade, legumele și fructele degeră și nimeni nu se mai încumetă să le cumpere.
“Nu cumpăr nimic din piață zilele acestea. Chiar dacă e mult mai aproape de casa mea, prefer să merg la un supermarket să fac aprovizionarea. Acolo nu există riscul să fie legumele sau fructele înghețate. Am fost la piață și nu am avut ce să iau. Nu pot să arunc puținii bani pe care îi am pe fructe înghețate pe care nu le putem consuma”, a declarat o vasluiancă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu