Spitalul Bârlad, mama răniților

Barlad Online

Zeci de persoane au beneficiat anul trecut de sprijinul autorităților în timpul spitalizării: mame care au cerut ca pruncii abia născuți să fie dați în grija statului, copii abuzați, bătrâni neputincioși uitați de rude, morți abandonați la morgă etc.
O bună parte dintre pacienții spitalului bârlădean provin din medii defavorizate, cu nevoi cu totul speciale, pentru rezolvarea cărora e nevoie de ajutorul asistenților sociali din spital, cumulat cu cel al DGASPC și primăriilor. În 2011, a crescut simțitor numărul cazurilor sociale și colectivul Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” s-a implicat în rezolvarea lor. Fie că a fost vorba despre bătrâni nedeplasabili abandonați în spital, fie de mame care au cerut ca pruncii lor să fie dați în asistență maternală, fie de bolnavi contagioși care refuzau tratamentul și riscau să-i îmbolnăvească și pe alții, pentru toate aceste cazuri s-au făcut demersuri.
Pe parcursul anului trecut, au fost nu mai puțin de 18 mămici care au cerut ca bebelușii abia născuți să fie dați în plasament. Numărul abandonurilor la naștere ar fi fost mult mai mare dacă asistenții sociali și medicii nu le-ar fi explicat mămicilor impactul și repercusiunile gestului lor. Ca urmare, familiile care erau în imposibilitatea de a-și crește odraslele au intrat în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, iar copilașii au fost dați în plasament până la rezolvarea problemelor materiale cu care se confruntau. Majoritatea provin din mediul rural și trăiesc într-o sărăcie cruntă.
Tot din medii defavorizate proveneau și lehuzele care nu aveau acte de identitate. Au fost opt cazuri când bebelușii născuți la maternitatea bârlădeană nu puteau fi înregistrați pentru că nici mămicile lor nu aveau certificate de naștere. Pentru a intra în legalitate, asistenții sociali ai spitalului au făcut demersuri către birourile de evidență a persoanelor și
Direcția de Sănătate Publică, pentru ca, într-un final, atât mama, cât și copilul să plece din spital cu acte în regulă.
De implicarea autorităților a fost nevoie și pentru rezolvarea situației unor pacienți cu vârsta cuprinsă între câteva luni și 14 ani, care au fost internați cu diferite probleme de sănătate și medicii au observat că poartă urme vizibile de
violență fizică. Pentru ocrotirea lor, medicii au considerat că este necesar să fie sesizată Protecția Copilului.
“Partea de asistență socială în spital a început să funcționeze foarte bine și este clar că trebuie să facă parte din structura spitalului. Colaborarea cu Protecția Copilului, poliția și primăriile, după caz, ne-a ajutat la rezolvarea acestor cazuri dificile”, ne-a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului bârlădean.
Bătrânii și morții, lăsați uitării
Prin comparație cu numărul bebelușilor dați în grija statului, numărul bătrânilor abandonați poate să pară mic. Anul trecut, au ajuns la spitalul bârlădean nouă persoane cu vârsta cuprinsă între 61 și 98 de ani care nu se puteau îngriji singure și nici rudele nu și-au luat un asemenea angajament. Pentru a nu fi lăsați să putrezească de vii în locuințe, imediat ce au ajuns la spital, s-au făcut demersuri în vederea internării lor în centre medico-sociale sau azile. Au fost și situații în care persoanele aflate în dificultate nu erau asigurate și asistenții sociali le-au îndrumat sau au ajutat la întocmirea dosarelor pentru pensii pentru invaliditate, lucru care a făcut posibilă și internarea lor în centre de specialitate.
De ce să ne mai mire că morții au ajuns o povară de care fuge toată lumea?! Cinci persoane care au murit anul trecut în timpul spitalizării au fost lăsate la morgă fără să vină nimeni să le revendice. Conducerea spitalului a contactat primăriile pentru a identifica rudele decedaților și a le convinge să-i îngroape creștinește. Doar doi au fost preluați de familii, ceilalți trei morți fiind îngropați de primării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu