Primarul din Barlad s-a dezmeticit!

Barlad Online

Primarul Bârladului a realizat gravitatea cazului și s-a declarat totalmente împotriva exploatării gazelor de șist în zonă. Constantin Constantinescu a recunoscut că, în primăvara anului trecut, cei de la Prospecțiuni SA (firma contractată de Chevron USA) au cerut o autorizație pentru înființarea unui depozit de explozibili în oraș, dar au fost refuzați de autoritățile locale. Deputatul Adrian Solomon va iniția un proiect de lege care va sti[cenzurat]interzicerea exploatarii gazelor de șist pe teritoriul României, după modelul Bulgariei și al Franței.
Iată că demersurile pe care cotidianul nostru le-a tot făcut în ultimul timp au început să-și arate roadele. Încet, dar sigur (sperăm noi), autoritățile locale și politicienii care ne cerșesc voturile au realizat că exploatarea gazelor de șist ar echivala cu transformarea întregii zone a Bârladului într-un nou Cernobâl. Așa se face că, în cursul zilei de ieri, deputatul Adrian Solomon și primarul Constantin Constantinescu au susținut o conferință de presă comună, în care principalul subiect l-a constituit tocmai problema exploatării gazelor de șist în zona Bârladului. Cea mai surprinzătoare este poziția edilului-șef, care nu mai devreme de săptămâna trecută, a avansat ideea că nu e bine să ne punem contra dezvoltării economice a orașului. Iată că lucrurile nu au stat chiar așa, iar primarul s-a văzut adus la realitate de reacția fermă a celor peste 2.500 de cetățeni care s-au aliat, alături de cotidianul “Obiectiv - Ediția de Vaslui”, în lupta pentru un viitor fără toxine.
Primarul de Bârlad a recunoscut chiar că avea cunoștință de acest “business” încă din primăvara anului trecut. Pe 30 mai 2011, Primăria Bârlad a fost interpelată de SC Prospecțiuni SA (firma contractată de Chevron), care a solicitat să i se elibereze un certificat de urbanism și o autorizație de construcție pentru un depozit de materiale explozive: “Prospecțiuni SA este contractor pentru execuția de prospecțiuni seismice într-un perimetru situat în zona Bârlad, concesionat de compania Chevron de la Agenția Națională de Resurse Minerale. Chevron va desfășura în această zonă un program de explorarea și investiții pentru surse neconvenționale - “shale gas” (gaz de șist - n.r.). Pentru efectuarea lucrărilor de prospecțiune, avem nevoie de un depozit temporar de explozivi în zona Bârlad. În acest scop, vă rugăm să ne sprijiniți cu închirierea unui teren în suprafață de 7.600 mp, necesar pentru amplasarea depozitului de substanțe explozive. Am identificat un amplasament care să corespundă cerințelor legale, în zona prelungirii străzii Zefirului, în triunghiul imașului existent în zonă și aflat în proprietatea Primăriei Bârlad”.
Numai că, susține primarul Constantinescu, nu s-a dat undă verde. Cei de la Prospecțiuni SA, în “dărnicia” lor, oferiseră “fabuloasa” sumă de un euro/mp/an.
“Încă de pe atunci nu mi s-a părut OK această afacere, prin urmare, nu am dat curs cererii. Acum, revenind la declarația pe care am făcut-o recent, vă spun sincer că nici nu prea înțelesesem bine despre ce era vorba. Ulterior, m-am documentat mai bine. Nici în ruptul capului nu pot fi de acord. Gândiți-vă că numai în Bârlad avem peste 50 de puțuri de apă potabilă (cișmele și pompe) și nu își dorește nimeni să fie contaminate ireversibil”, a spus Constantinescu.
Mai mult, el a anunțat că primăria va realiza un banner amplasat în centrul orașului și pe care va fi inscripționat faptul că Bârladul și bârlădenii sunt împotriva exploatării gazelor de șist în zonă.
“Ce-i, băi, te-a apucat Roșia Montană pe la Bârlad?”
La rândul său, deputatul Solomon a anunțat că va iniția un proiect de lege prin care exploatarea gazelor de șist să fie interzisă pe teritoriul României: “Adresez o rugăminte tuturor specialiștilor în domeniu să mă ajute pentru a realiza o expunere de motive cât mai bine documentată, care să arate clar și în mod științific cât de nocivă este tehnologia fracționării hidraulice. Voi începe lucrul la acest proiect încă din această săptămână și vreau să îl depun cât mai curând la Parlament. Să nu uităm că principala noastră resursă naturală este apa, pe aceste meleaguri. Trebuie să o păzim să rămână intactă și pentru generațiile viitoare. Am aflat cu îngrijorare că Prospecțiuni SA a efectuat forări chiar în zonele celor mai importante resurse de apă ale noastre: în capătul barajelor Cuibul Vulturilor și Râpa Albastră, precum și în lunca Bârladului. Au nevoie de cantități imense de apă pentru procesul tehnologic de extracție”.
Solomon susține că a intrat în posesia unor informații conform cărora statul român a știut din timp despre intențiile Chevron și ale celorlalți giganți din industria carburanților care salivează peste rezervele de gaze ale României. Totul a fost ținut sub tăcere (după ce au fost bine “unse”’ anumite “uși”) în speranța că opinia publică nu va afla și, astfel, corporațiile își vor putea face de cap liniștite.
“Zilele trecute, am fost abordat în Parlament, în stilu-i caracteristic, de deputatul Dan Marian, care mi s-a adresat cam în felul următor: «Ce-i, băi, te-a apucat Roșia Montană pe la Bârlad? Stai liniștit, că-i mai bine!» Ei, dacă e așa, atunci vă spun că nu mă las până ce nu-i voi afla pe toți cei implicați în această afacere. Și nu mă voi lăsa până ce nu voi dovedi interesele pe care le au. O asemenea investiție vrea să aducă domnul Dan Marian la Bârlad?!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu