Viața mai multor bolnavi din județ a fost pusă în pericol în ultimele 24 de ore

Barlad Online

Viața mai multor bolnavi din județ a fost pusă în pericol în ultimele 24 de ore, din cauza drumurilor acoperite cu zăpadă. Ambulanțele nu au putut ajunge la solicitări, iar oamenii au fost nevoiți să găsească soluții-minune. O femeie din comuna Pogana a fost la un pas să nască pe câmp, printre nămeți. 60 de deținuți din Penitenciarul Vaslui au deszăpezit, ieri, principarele artere de circulație din municipiul-reședință. În continuare, drumurile din județ sunt închise circulației pe anumite porțiuni, iar pe altele se circulă în condiții grele.
Noaptea trecută, o femeie gravidă din localitatea Păltiniș, comuna Băcești, la care ambulanța nu a putut ajunge după ce a rămas înzăpezită, a fost preluată de acasă cu un tractor și transportată cu o căruță, aproximativ patru kilometri, până la autosanitară. Întreaga intervenție a durat o oră.
“Pacienta a fost imediat stabilizată de către echipajul medical de pe ambulanță, fără a-i fi pusă viața în pericol. După ce și autosanitara va fi scoasă până la drumul național, gravida va fi transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Important este că femeia are asistență medicală în cazul în care se declanșează travaliul înainte de a ajunge la spital. Ambulanța este cea mai performantă de care dispunem în momentul de față”, a declarat managerul Serviciului de Ambulanță Județean, Aurora Popa.
Gravidă blocată în nămeți
O femeie de 37 de ani, din satul Bogești, comuna Pogana, a fost la un pas să dea naștere celui de-al șaselea prunc printre nămeți. Ieri dimineață, i-a sosit sorocul, iar ambulațierii au ajuns la ea cu mare dificultate. Pacienta a fost internată după trei ore de la înregistrarea apelului la 112 și a intrat direct în sala de nașteri.
“Ambulanța nu a putut să răzbată prin drumul înzăpezit și medicul a ajuns la caz cu o mașină de la Unitatea Militară din Bârlad. Ne-a fost deschisă calea de către freza care curăța drumul. Chiar și așa s-a înaintat cu dificultate. Pe traseu, s-a intersectat echipajul nostru cu mașina în care era gravida. Apelul la 112 a fost înregistrat la ora 9.22 și misiunea a fost încheiată la ora 12.33, după mai bine de trei ore. Medicul de pe ambulanță a stabilizat-o și perfuzat-o, iar la spital a intrat direct în sala de operații”.
Trebuie spus că gravida a fost luată de acasă cu microbuzul școlar care a rămas blocat în nămeți. Primăria a trimis o altă mașină pentru a prelua pacienta. Abia acest mijloc de transport a reușit să o ducă pe femeia aflată în chinurile facerii până la TAB-ul armatei. Deși drumul de la Bârlad la Bogești are în jur de 25 de kilometri, misiunea a fost îndeplinită cu mare dificultate.
O adolescentă a ajuns în stare gravă la spital
Operațiune contra cronometru, noaptea trecută, și pentru un echipaj de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). O adolescentă în vârstă de 17 ani, din Pâhnești, a solicitat ajutor la 112 după ce a suferit o hemoragie puternică. Viața tinerei era în pericol. Autoritățile au decis să trimită după fată un echipaj de prim-ajutor de la Secția de Pompieri Huși.
Ghinion însă. Drumul acoperit cu un strat gros de zăpadă a făcut ca, în dreptul localității Ghermănești, mașina să nu mai poată înainta. După alte zeci de minute de așteptare, echipa de salvare a ajuns la tânără prin comuna Duda-Epureni. Fata se află acum la Spitalul Huși.
Traficul rutier prin Vama Albița s-a redus la sfert
Traficul rutier în Albița, cel mai important punct de trecere a frontierei de pe granița de est a României, a scăzut de
patru ori în aceste zile față de perioada obișnuită a anului, din cauza blocării drumului european E 581, care face legătura între Europa de sud și spațiul ex-sovietic. Astfel, față de o medie de peste 800 de autovehicule care tranzitau zilnic Punctul de Trecere a Frontierei Albița, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate doar 200 de mașini, majoritatea autoturisme.
“Încă de la închiderea drumului european, am informat autoritățile de frontieră din țara vecină asupra situației drumurilor din România. În aceste condiții, foarte multe autocamioane de transport marfă au renunțat la a mai veni în România, ceea ce a condus la scăderea considerabilă a traficului rutier prin Vama Albița”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, Irina Mirică.
Autoritățile vamale vasluiene se așteaptă la o creștere considerabilă a traficului prin Punctul de Trecere a Frontierei Albița odată cu deblocarea drumurilor.
Deținuții au pus umărul la treabă
În lupta cu nămeții s-au prins și deținuții din Penitenciarul Vaslui.
Cele 60 de persoane private de libertate și-au manifestat disponibilitatea de a deszăpezi străzile Ștefan cel Mare, Traian, Zona Gării și Cartier. Tot în regim de voluntariat, alți 16 deținuți vor deszăpezi zona Școlii “Constantin Motaș“.
“Participarea persoanelor private de libertate la acțiuni de acest gen contribuie la formarea unui spirit civic și de echipă, la dezvoltarea unei atitudini pozitive față de muncă. Mai mult, prin stabilirea contactului direct cu comunitatea, contribuim la creșterea sentimentului de apartenență la sociatatea civilă pentru această categorie socială”, a declarat Nicolae Toma, purtător de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.
Bilanțul coșmarului alb
Conform ultimului raport de informare al ISU Vaslui, transmis Instituției Prefectului, în județ existau 649 de școli închise temporar și 50 de drumuri naționale și județene (tronsoane) impracticabile. Dintre acestea, șase sunt drumuri naționale: DN 11A Bârlad - Podu Turcului, DN 24 Bârlad - Tecuci, DN 24A Murgeni - Huși, DN 2F Vaslui - Bacău, DN 15D Negrești - Roman, DN 26 Murgeni - Blăgești.
Numărul persoanelor fără adăpost transportate în sedii sociale a fost de șase (două la Vaslui, trei Bârlad și una la Huși), iar pentru patru persoane s-a acordat asistență medicală.
Autoritățile au angrenat în lupta cu nămeții sute de persoane: 102 din cadrul MAI, 136 din MApN, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, voluntari și comitete locale pentru situații de urgență. Peste 40 de autospeciale, șase ambulanțe și trei autocamioane au fost scose în teritoriu pentru diversele probleme cauzate de zăpadă și viscol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu