Fără drumuri judetene la Vaslui

Barlad Online

Aproape toate drumurile județene sunt impracticabile. Nu se poate circula cu autovehicule, iar zeci de localități sunt practic izolate. Salvările nu au nicio șansă să ajungă la bolnavi, iar copiii au intrat în vacanță forțată. Coșmarul alb a pus stăpânire și pe orașe. Primăria Vaslui a apelat la ajutorul deținuților, pe care i-a scos în stradă la deszăpezit. În unele zone din județ, stratul de zăpadă măsoară aproape un metru.
Probleme foarte serioase pe drumurile din județ. Autoritățile încearcă prin orice mijloace să dezăpezească arterele de circulație, dar eforturile lor nu se prea văd. Ninsoarea care cade fără încetare de astă-noapte și vântul fac misiunea drumarilor extrem de dificilă.
Potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, din cauza ninsorii abundente și a viscolului, instituția a fost nevoită să apeleze la firme particulare pentru dezăpezire: “Majoritatea drumurilor din județ sunt închise pe anumite secțiuni. Aproape nu se circulă deloc în segmente de pantă sau unde vântul a spulberat zăpada. Suntem pe toate drumurile cu utilaje. Situația este critică fiindcă nu contenește viscolul, dar sperăm totuși să facem față”.
Din cauza zăpezii și a vântului, pe raza județului sunt
total blocate DN 2F Vaslui - Bacău, DN 15D Negrești - Roman, DN 24A Murgeni - Huși, DN 11A Bârlad - Podul Turcului, DN 24D Bârlad - Galați.
Deținuții, scoși să deszăpezească orașul
Pe străzile și trotuarele din municipiul Vaslui se circulă deosebit de greu. Autoritățile locale nu au făcut față valului de zăpadă și, cu toate că au mobilizat toate forțele de care dispun, au fost nevoite să apeleze și la deținuți. Nici așa nu pot spune că au câștigat lupta cu vremea.
“Sunt probleme serioase la circulație pe artere și trotuare. Am mobilizat 12 utilaje și peste 100 de persoane care încearcă să țină drumurile circulabile. Nu putem spune că societatea care asigură dezăpezirea nu și-a făcut datoria, dar suntem nevoiți să apelăm și la forțe suplimentare de la Penitenciarul Vaslui. În suburbii se circulă deosebit de dificil, dar sperăm să găsim înțelegere la cetățeni. De asemenea, rugăm administratorii asociațiilor de locatari să se mobilizeze și să dezăpezească o parte din căile de acces dintre blocuri, iar pe cei de la societățile comerciale să dea zăpada din fața unităților”, ne-a spus viceprimarul Daniel Neacșu.
Din fericire, majoritatea vasluienilor au înțeles că nu e bine să circule cu mijloacele de transport proprii.
“Dimineață, era zăpada până la genunchi între blocuri. Nu aveam cum să plec, dar nici nu aveam de gând. Am preferat să vin cu autobuzul, pentru mai multă siguranță. Până nu deszăpezesc foarte bine, nu mișc mașina. Au și autoritățile dreptate când ne tot dau sfaturi”, ne-a spus un vasluian.
Ieri, prefectul Levente Csaba Szekely a emis un ordin privind activarea Grupului de suport tehnic pentru managementul inundațiilor, accidentelor la construcții hidrotehnice, poluări accidentale și fenomene meteo periculoase (ploi torențiale, ninsori abundente, furtuni și viscole, depuneri de gheață, chiciură, polei, înghețuri timpurii sau târzii, grindină și secetă): “Conform raportului de informare privind managementul și gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteo periculoase, între orele 5 și 13 în ziua de 6, situația se prezenta astfel: erau 649 de școli închise, cinci drumuri naționale închise pe anumite tronsoane și 46 de drumuri județene impracticabile pe anumite tronsoane. Pentru intervenții s-au folosit 92 de persoane și 28 de autospeciale ale Poliției și Ministerului Transporturilor”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu