POLITIA VASLUIANA LA DATORIE, DE CRACIUN

Barlad Online

În perioada 22-26 decembrie, pentru ca zilele de sãrbãtoare sã se desfãsoare în conditii de sigurantã, peste 150 de politisti de la structurile de ordine publicã, politie rutierã, politie transporturi, investigatii criminale, investigarea fraudelor, arme, explozivi si substante periculoase si luptãtori de interventie rapidã vor fi pregãtiti sã actioneze pentru prevenirea si combaterea oricãror evenimente care pot afecta linistea cetãtenilor si sã intervinã atunci când sunt sesizati cu privire la comiterea unor fapte antisociale. De asemenea, vor exista politisti care vor constitui rezervã, fiind pregãtiti sã intervinã dacã situatia impune.
Politistii vor fi prezenti în locurile unde vor avea loc manifestãri religioase, în zonele cu aflux mare de public, în zonele cu potential criminogen, precum si pe principalele cãi de comunicatie, în vederea evitãrii oricãror evenimente nedorite si pentru fluidizarea traficului si diminuarea riscului rutier.
În aceastã perioadã, Politia Românã va fi la datorie, în slujba comunitãtii, pentru asigurarea unui climat de ordine, liniste si sigurantã publicã, astfel încât toti cetãtenii sã îsi petreacã sãrbãtorile în liniste.
În caz de nevoie, nu ezitati sã apelati numãrul de urgentã 112.
POLITIA ROMÂNA VA RECOMANDA:
În locurile publice, la piatã, în magazine, aveti grijã de bunurile dumneavoastrã! Nu vã lãsati copiii nesupravegheati si nu le permiteti sã poarte cheia locuintei la vedere!
Nu consumati în exces bãuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnitã de consumul de alcool!
La cumpãrãturi, locul cel mai sigur pentru pãstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentatiei!
Nu vã lãsati amãgiti de vânzãtorii de ,,chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafãcute, fie provin din sãvârsirea unor infractiuni!
În mijloacele de transport în comun, dati dovadã de vigilentã si atentie fatã de conduita persoanelor de lângã dumneavoastrã, atunci când asteptati mijloacele de transport în comun!
Tineti, pe cât posibil, bagajul asezat în fata dumneavoastrã!
În tren, nu lãsati bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp!
Nu consumati bãuturi alcoolice, sucuri sau cafea, de la persoane necunoscute!
Nu încredintati bunurile personale si bagajele unor persoane necunoscute!
La plata legitimatiilor de cãlãtorie, nu expuneti la vedere întreaga sumã de bani pe care o aveti la dumneavoastrã!
Evitati transportarea unor sume mari de bani sau valori dacã nu vã luati mãsuri de sigurantã corespunzãtoare!
Cereti sã vi se prezinte, si verificati cu atentie, legitimatiile persoanelor care îsi declinã calitãti oficiale, retineti numele acestora si institutia din care fac parte!
Dacã pe timpul cãlãtoriei luati cunostintã despre sãvârsirea vreunei infractiuni, sesizati de îndatã politia transporturi din statiile de cale feratã si trenurile de cãlãtori!
Atentie!
În preajma Sãrbãtorilor de Iarnã, rãufãcãtorii pot profita de buna-credintã a cetãtenilor si pot fura din locuintele ale cãror usi le sunt deschise sau din locuintele pe care le gãsesc descuiate.
Acordati maximã atentie persoanelor care sunã la usa dumneavoastrã sau pe care le introduceti în casã!
Obisnuiti copiii sã nu deschidã usa nimãnui în lipsa dumneavoastrã, ca sã nu trãdeze cã sunt singuri în casã!
Pãrintii sunt rugati sã supravegheze copiii cu atentie sporitã deoarece acestia sunt expusi accidentelor survenite în urma folosirii necorespunzãtoare a obiectelor de distractie pe bazã de amestecuri pirotehnice.
De asemenea, dupã cum bine stiti, Crãciunul si sfârsitul de an reprezintã momente în care traditiile se manifestã, multi dintre copii plecând sã colinde prin vecini si nu numai. Fac acest lucru si datoritã spiritului Sãrbãtorilor de Iarnã, dar si bucuriei de a strânge bani sau dulciuri. Întrucât copiii merg în principal neînsotiti la colindat, creste riscul ca acestia sã fie acostati fie de alti minori, fie de adulti pentru a le cere banii adunati din aceastã activitate traditionalã. Implicit creste riscul ca minorii sã fie victime ale unor agresiuni.
Pentru a evita victimizarea copilului dumneavoastrã, atunci când se aflã la colindat, vã recomandãm:
- însotiti copilul dumneavoastrã, mai ales dacã se pleacã la colindat pe timp de searã sau noapte;
- stabiliti exact locatiile si traseul pe care urmeazã sã îl parcurgã atunci când merge la colindat;
- stabiliti si verificati cu ce copii se va deplasa sã colinde;
- impuneti-le copiilor sã plece la colindat doar pe timp de zi si recomandati-le sã evite zonele izolate;
- este bine sã le amintiti sã nu se lase niciodatã invitati de necunoscuti într-un local, la o petrecere sau la o plimbare cu masina.
Totodatã, va fi oricând potrivit sã le amintiti copiilor ca în cazul în care li se întâmplã ceva rãu lor sau prietenilor, sã informeze imediat pãrintii sau Politia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu