Sunt medicamente, tratamentul lipsește

Barlad Online

pacient_sacosa.jpg
Pacienții spitalului bârlădean sunt trimiși să cumpere medicamente din farmaciile din oraș, deși conducerea unității susține că sunt aprovizionați cu tot ce trebuie.
Lipsurile se fac simțite în spitalul bârlădean, chiar dacă oficialiii instituției susțin contrariul. Pacienții internați trebuie să aducă de acasă o bună parte din tratamentul prescris de medici, deși farmacia spitalului a primit de la furnizori toate comenzile făcute. În urmă cu aproximativ o săptămână, au sosit tirurile cu pastile și perfuzabile. În timp ce conducerea spitalului susține că nu înregistrează lipsuri majore, rudele pacienților primesc lista de cumpărturi a doua zi după internare.
“Am primit bilețel de la doctor cu tot ce trebuie să cumpăr. Sora mea este internată la Neurologie și am cumpărat din farmacie și pastile și perfuzii. Nu sunt chiar așa de scumpe, m-au costat vreo 50 de lei. Dar ce se fac oamenii care nu au rude care să-i ajute sau pur și simplu nu au bani? E din ce în ce mai greu și dăm aproape toată pensia pentru sănătate”, ne-a spus o bârlădeancă.
Pe rețeta prescrisă de medicul la care era internată pacienta respectivă erau înșiruite mai multe produse: vitaminele B1, B 6, Ramipril (pentru a preveni creșterea tensiunii arteriale) și Betaserc (pentru vertij).
Sub protecția anonimatului, medicii recunosc că nu mai au ce să-și facă treaba. Anumite medicamente, care se folosesc pentru urgențe chirugicale, le cumpără chiar doctorii. Atunci când le administrează, aduc la cunoștința pacienților că au împrumutat tratamentul și că trebuie să cumpere altul în loc. Și așa se face un circuit al medicamentelor la “negru”.
“Primim doar cele mai ieftine produse și câteodată nu se găsesc nici alea în stoc. E umilitor și pentru noi să-i trimitem pe bolnavi la farmacie. Mai cumpărăm și noi ce ne trebuie pentru urgențe, altfel riscăm să facem și pușcărie dacă ne mor bolnavii, pentru că nu avem cu ce să acționăm”, ne-a spus un doctor.
Oficial, lucrurile stau altfel. Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului, ne-a spus: “Au sosit tirurile cu medicamente, perfuzabile și materiale sanitare. Și când susțin că avem aprovizionarea făcută, știu ce spun. Într-adevăr, ne lipsesc momentan vitaminele din gama B. Dar medicamentele de strictă importanță nu ne lipsesc. Ne batem cu pumnul în piept pentru a avea în permanență antibiotice și alte medicamente de strictă importanță, de care depinde viața pacientului”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu